17 °C Budapest

Jöhet a kötelező kazáncsere: félmillió családra vár milliós felújítás

2019. szeptember 22. 19:05

Ezek voltak 2019 38. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Félmillió magyar családnak jöhet a kötelező kazáncsere: milliós is lehet a szerelés

A Pénzcentrum iparági értesülései szerint már most heteket kell várni arra, hogy egy egyszerű beüzemelésre időpontot kapjunk a fűtésszerelőtől. Az igazán fájdalmas procedúra viszont csak akkor veszi kezdetét, ha a szakember szerint menthetetlen a régi típusú gázkazán. A pár éve hatályba lépett kazáncsere-rendelet értelmében ugyanis kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. A kivitelezés, engedélyezés költsége viszont ebben az esetben akár milliós tétel is lehet. A szabályozás rengeteg családot érint, felmérések szerint félmillió ilyen háztartás is lehet.

Itt a válság? Létszámstopról vallottak a magyar autógyárak

A világ meghatározó autópiacai a visszaesés jeleit mutatják, a jövő nem tűnik rózsásnak többek között a Brexit vagy éppen az amerikai-kínai kereskedelmi háború jelentette kockázatok miatt. Egyre több helyről hallani egy közelgő újabb válságról, a Pénzcentrum több ágazati szereplőtől is úgy értesült, hogy emiatt az autóiparban több helyen is létszámstop van érvényben.

Egyre több magyar viszi külföldre a pénzét: megéri, biztonságos?

Egy európai uniós vitarendezési hálózat, a FIN-Net és a magyar Pénzügyi Békéltető Testület segítségével nem kell külföldre menni, hanem itthon is ingyenesen és gyorsan intézhetők a ha-táron átnyúló pénzügyi jogviták. Ha pedig a fogyasztó annak idején online kötötte pénzügyi szerződését, otthonról, a karosszékéből fel sem állva is rendeztetheti vitáját a pénzügyi intéz-ménnyel.

Borul a családi kassza: a magyar szülők gatyája is rámegy szeptembertől erre

Attól függően, milyen magánórákra, felkészítőkre, délutáni foglalkozásokra jár a diák, kell felkészülnie a szülőnek ezekre a plusz kiadásokra. Viszont nem csak a különböző tantárgyak, érdeklődési körök szerint lehet eltérés az árban, hanem például tanároktól függően is nagy lehet az eltérés, hiába oktatják ugyanazt. Ha csoportos foglalkozásra jár a gyermek, akár 1400 forint/óra költséggel is meg lehet úszni, viszont az egyéni, és keresettebb magánórák esetén 15 ezer forintos havi kiadást is jelenthet a rendszeres elfoglaltság.

Vallottak a bankok: több tízezer magyar számláját zárolhatják 1 hónap múlva

Nem ért véget az adategyeztetési para a bankokban, a június 26-i határidőt ugyanis csak kitolták, október 31-re. Ezt azt jelenti, hogy aki eddig nem végzi el az adategyeztetést, annak zárolni fogják a bankszámláját. A Pénzcentrum korábban is megkereste a hazai bankokat, hogy megtudjuk, mennyi ügyfél van veszélyben. Ugyanezt megtettük most is, és azt látjuk, hogy a nyár folyamán jelentős előrelépés történt, de még most is sokan vannak azok, akiknek adategyeztetési kötelezettségük van.

Tudtad? Átvállalhatja a hiteledet a bank, ha benne van ez a pont a szerződésedben

Sokakat ér hidegzuhanyként egy lakáshitel felvételénél, amikor a bank kiszámlázza nekik az ügyintézéssel járó extra költségeket. És tényleg jó hideg ez a zuhany, hiszen bizonyos esetkben akár több százezer forintra is rúghatnak ezek a tételek. De mi a helyzet az opcionálisan választható tételekkel, mint például a hitelfedezeti biztosítás? Vajon megéri, és miért nem kötelező ez is , mint a lakásbiztosítás? Megéri egyáltalán megkötni? Ennek jártunk utána.

Lehúzás a magyar benzinkutakon? Tisztul a kép, minden egy irányba mutat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Valóban megéri akár 30-40 forinttal is többet fizetni literenként a prémiumként kínált üzemanyagokért? Valóban van érezhető hatásuk, jót tesznek az autónak, vagy csak simán átcimkézve adják el nekünk a normál benzint, dízelt? Ennek járt utána a Pénzcentrum, illetve azt is megtudtuk, lehetséges-e, hogy a kútoszlop több benzint számlázzon ki, mint amennyi a kocsink tankjába belefér.

Ezek a legjobb új autók nyugdíjasoknak: 7 remek modell 6 millió alatt

Korosztályonként változank az autóvásárlási igények: nem könnyű kiválasztani a legjobbat, pedig elég fontos lenne, hiszen kocsit, jó esetben nem pár hónapra vesz az ember. A szakértők most olyan modelleket szedtek össze, amelyeket az idősebb korosztály nyugodt szívvel megvásárolhat.

Így kerüld el a horrorkamatokat: ebbe sok magyar beleszalad

Közismert tény, hogy minél magasabb egy személyi hitel összege, annál alacsonyabb a kamat. Ennek több oka is van, de ha arra gondolunk, hogy a kis hitelösszegen a bank is kevesebbet keres, érthető az "áremelés". De mennyire jelentős a különbség? Ezt néztük meg különböző összegű banki ajánlatokon keresztül. Az egyes személyi hiteleket kalkulátorunkból szemléztük.Amit azonban fontos leszögezni: kis összegnél nagyon nem mindegy, melyik bankot választjuk, mert a THM-ek között óriási az eltérés. Nagy összegnél pedig bár a THM-ek között nem olyan nagy a különbség, ott már egy fél százalékos eltérés is több ezer forintot jelent havonta.

Hidegzuhany: ezzel a szakmával napi 120 ezret is meg lehet keresni

Ma már egyre több helyen képeznek itthon is szaunamestereket, és van is rájuk kereslet: egy magára valamit is adó fürdő, alkalmaz legalább egy ilyen végzettséggel rendelkező szakemebrt, aki nem csak élvezetesebbé teszi a pihenést, de azt is megmutatja, hogy lehet igazán hatékony. Egy-egy mester pedig szépen kaszálhat, akár 30 ezer forintot is megkereshet egyetlen nap alatt.

Nem fognak örülni a magyar autósok: nemsokára ezért is fizetniük kell

Egyelőre még messze vannak a keményebb hidegek, de nem árt már most felkészülniük az autósoknak: érdemes ugyanis még a gumiszezon előtt időpontot foglalni a szerelőhöz, hogy ne akkor kelljen ezen idegeskedni, amikor már esetleg komolyabb baj is lehet abból, ha nem az évszaknak megfelelő abroncsokon közlekedsz. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szerelő elárulta, mikorra érdemes nagyjából belőni a kerékcserét, hogy elkerüld a tömeget. Azt is megnéztük, mennyibe kerülnek az idei legbiztonságosabb téligumik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm