2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Így kerüld el a horrorkamatokat: ebbe sok magyar beleszalad


Közismert tény, hogy minél magasabb egy személyi hitel összege, annál alacsonyabb a kamat. Ennek több oka is van, de ha arra gondolunk, hogy a kis hitelösszegen a bank is kevesebbet keres, érthető az "áremelés". De mennyire jelentős a különbség? Ezt néztük meg különböző összegű banki ajánlatokon keresztül. Az egyes személyi hiteleket kalkulátorunkból szemléztük.Amit azonban fontos leszögezni: kis összegnél nagyon nem mindegy, melyik bankot választjuk, mert a THM-ek között óriási az eltérés. Nagy összegnél pedig bár a THM-ek között nem olyan nagy a különbség, ott már egy fél százalékos eltérés is több ezer forintot jelent havonta.

A múltkori cikkünkben megnéztük, hogy a bankok mennyivel adják olcsóbban a személyi hiteleket akkor, ha vállaljuk, hogy folyószámlát nyitunk náluk, és a jövedelmünket arra utaltatjuk. Most azt nézzük meg, hogy mennyivel kedvezőbben jutnak hitelhez azok, akik magasabb összegeket igényelnek. Avagy: a bank inkább sarcolja azokat, akik kevés pénzt kérnek, vagy a nagy hitelösszeget igénylőknek kerül többe a hitel?

Olcsó személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Nem árulunk zsákbamacskát: minél kisebb a hitelösszeg, annál magasabb a THM. Ez nem meglepő: a bank a kis összegen eleve kevesebbet keres (hiszen a kamat arányaiban sokkal kisebb), ezt próbálja meg kompenzálni a magasabb összeggel. Ráadásul a folyósításnak is vannak fix költségei, amelyet a bank ránkterhel: ezek arányaiban nagyobbak kisebb hitelösszegnél. Ezért van az, hogy kisebb hitelösszegnél egészen horror THM-eket láthatunk, nagyobb összegek viszont már szinte kivétel nélkül egy számjegyű kamatokkal vihetők. De nézzük, mekkora a különbség.

Először egészen kicsi, 200 ezer forintos hitelösszeget néztünk meg kalkulátorunkban. Mindössze 4 ajánlatot találtunk: ne csodálkozzunk, sok banknál ennél jóval magasabb összegnél kezdődik a minimális személyi hitel. A Provident THM-e 24,82 százalékos, náluk a heti törlesztés 3 233 forint. A Raiffeisen ajánlata a többihez képest ilyen kis összeg mellett kedvezőnek tűnik: 13,86 százalékos THM-mel lehet felvenni. Az OTP 22,53 százalékos és a Budapest Bank 24,90 százalékos THM-e elég nagy, de mivel alig akad versenytárs ilyen hitelösszeg esetén, ezért teljesen érthetőek a horrorkamatok.

500 ezer forintnál azért már elcsíphetünk jó ajánlatot is. Több bank száll be a versenybe ekkora összegnél, és a táblázatból szépen látszik, hogy a THM-ek a hitelösszeggel együtt mérséklődnek - bár még mindig messze vannak az MNB által kalkulált átlagos, kb. 13 százalékos kamattól. A CIB személyi hitelére 8,17 százalékos THM-mel csaphatunk le, az MKB 11,48 százalékkal támad. A Raiffeisen is kisebb THM-mel kínálja ekkora összegnél a személyi hitelt, 13,58 százalékkal. A TOP6-ba még a K&H, a Cetelem és az Erste fért be - utóbbi 16,70 százalékkal.

Egy átlagos hitelösszeg, 1 millió forint szintén 8,17 százalékkal vihető a CIB-nél. A Raiffeisen kölcsöne 9,14 százalékos THM-mel vehető fel: azaz itt már jelentős mérséklődést látunk. Az MKB is csökkentett némileg a kamaton ekkora hitelösszeg mellett. A Cetelem hitele 14,02 százalékkal vihető, ennél magasabb THM-mel már nem is fért be ajánlat kalkulátorunk szerint a TOP6-ba. Szemmel látható tehát, hogy nagyobb összegnél mennyire csökken a THM. De menjünk tovább!

3 milliós összegnél további jelentős akciókat látunk. A Cetelem is bement már 10 százalék alá, de az MKB is tovább csökkentette a THM-et: immár 10,08 százalékos a mértéke. A Budapest Bank 10,50 százalékot ígér, az Ersténél egészen látványos csökkenést figyelhetünk meg, a THM náluk 12,05 százalék. A Raiffeisen és a CIB az előzőhöz képest már nem csökkentett érdemben.

Nézzünk most meg egy nagyon nagy összeget. 8 millió forintot választottunk, mert 10 milliót eddig nagyon kevés bank kínál csak. Itt egészen fura jelenséget láthatunk: vannak bankok, akik még vágtak a kamataikon, a TOP6-ba viszont olyan THM-mel is befértek bankok, amilyennel a 3 milliós összegnél kalkulátorunk szerint nem fértek volna be. Ennek oka lehet, hogy sok bank még a 8 milliós összeget sem hitelezi ki: náluk alacsonyabb a felvehető legmagasabb hitelösszeg.

Válassz személyre szabott személyi kölcsönt kalkulátorunkban!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó