2 °C Budapest

Tudtad? Átvállalhatja a hiteledet a bank, ha benne van ez a pont a szerződésedben

2019. szeptember 18. 11:03

Sokakat ér hidegzuhanyként egy lakáshitel felvételénél, amikor a bank kiszámlázza nekik az ügyintézéssel járó extra költségeket. És tényleg jó hideg ez a zuhany, hiszen bizonyos esetkben akár több százezer forintra is rúghatnak ezek a tételek. De mi a helyzet az opcionálisan választható tételekkel, mint például a hitelfedezeti biztosítás? Vajon megéri, és miért nem kötelező ez is , mint a lakásbiztosítás? Megéri egyáltalán megkötni? Ennek jártunk utána.

Azzal talán nem lepünk meg senkit, ha leírjuk: a lakáshiteligénylés során megannyi extra költség merül fel, amelyek több tízezer, vagy akár százezer forintra is rúghatnak. Ilyen például

  • az értékbecslés díja,
  • a közjegyzői költségek, vagy
  • a folyósítás díja.

A bankok manapság ezeket a fenti díjakat akciók keretében részben, vagy teljesen elengedik. De mi a helyzet azokkal a szükséges plusz termékekkel, amelyeket a bank feltételül szab a sikeres igényléshez? Laksáhitel esetében tipikusan ilyen termék a lakásbiztosítás, míg opcionális a hitelfedezeti biztosítás.

Biztosítás? Mégis, minek?

Elöljáróban azért nem árt tisztázni, hogy egy lakásbiztosítás elég komoly kiadásoktól menthet meg minket. "Nézzük szeptember első három napját: közel 300 millió forint kárt okoztak a viharok a biztosított lakásokban, az átlag kár pedig meghaladta a 160 000 forintot az egyik legnagyobb biztosító adatai szerint. Senki sem örül, ha egyik napról a másikra ennyit kell kifizetnie, mert a vihar tönkretett valamit az otthonában" - hívta fel a a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Míg a lakásbiztosítások alapcsomagjai a leggyakoribb károkra (mint például vihar, tűzkárok) nyújtanak valamekkora védelmet, a drágábbak már inkább a kényelmi szolgáltatások, esetleg a kiterjesztett védelem (betörés, vandalizmus) miatt jöhetnek jól. A lakáshitel igénylése körül óhatatlanul felmerül a lakásbiztosítás szükségessége is, amelynek csak egyik oka, hogy megmeneküljünk a jelentős pénzügyi tehertől, hiszen a bankok számára is előírás a fedezet biztosítása, de az sem elhanyagolható tényező, hogy

a bankon keresztül kötött biztosításból a pénzintézet is kap jutalékot.

Hasonló a helyzet a hitelfedezeti biztosítással is, amely legfőképpen arra az esetre szolgál, ha munkaképtelenné válunk valamilyen okból. Abban az esetben, ha olyan esemény történik, amelyre kiterjed a biztosítás (megbetegszünk, elveszítjük a munkánkat), a biztosító helyettünk fizeti tovább a törlesztőrészletet egy darabig, súlyosabb esetben (maradandó károsodás, halál) pedig akár az egész tartozást is megfizetheti helyettünk. Ez tehát egy újabb biztonsági háló nem csak banknak, de nekünk is a túlzott eladósodottság ellen.

Hitelfedezeti biztosítást persze nem csak lakáshitelekre köthetünk: fogyasztási hitelekhez, így személyi kölcsönhöz vagy hitelkártya mellé is igényelhetjük, míg más típusú kötelező biztosításra ezekre a kölcsönöknél nincs szükség.

Persze mindkét terméknek ára van, amelyet a hiteligénylő fizet meg. Míg a lakásbiztosítás díját a fedezetként felajánlott ingatlan adottságai alapján kalkulálják, addig a hitelfedezeti biztosítás a havi törlesztőrészlet vagy a hitelösszeg néhány százaléka, amelyet szintén hónapról hónapra fizetünk a törlesztésen felül. Érthető módon sokak számára ezek a plusz terhek nem férnek bele a költségvetésbe vagy úgy érzik, nincs rá szükségük. Nézzük, megmenekülhetünk-e az akár több tízezer forintos kiadásoktól?

A legolcsóbb lakáshitelt keresed? Nézz szét kalkulátorunkban!

Nem választás kérdése

A Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik elárulta, hogy öt nagybank - az OTP Bankot, a K&H Bankot, a Budapest Bankot, az UniCredit Bankot és a Raiffeisen Bank - vizsgálatát követően egyértelműen kiderült:

  • Bármelyik választott bank esetében a jelzáloghitel igénylés feltétele, hogy az ügyfél rendelkezzen lakásbiztosítással, akár meglévővel is, nem muszáj a banknál kötni. A fedezetként felajánlott ingatlan biztosítása nélkül azonban nem lehetséges a lakáshitel felvétele.
  • A banknál kötött lakásbiztosítások díjait nem teszik közzé a bankok, a biztosítás díját a fiókban kalkulálják egyedileg az adott lakáshoz/házhoz, amelyre a biztosítást megköti az ügyfél. Azaz nem lehet megmondani pontosan, hogy mennyibe fog kerülni a biztosítás díja, hiszen az az ingatlantól függ.
  • A hitelfedezeti biztosítás viszont opcionális: van olyan bank például, ahol elengedik az induló díjakat, ha megköti az ügyfél ezt a típusú biztosítást a hiteléhez, míg máshol akár a hitelbe is beépíthetik a biztosítást, igaz, így a kölcsön is drágább lesz.

Minden ellen

Lakásbiztosítások terén mindegyik banknak van kínálata, amely megannyi káresetre nyújt védelmet. A biztosítási kínálatban több csomag közül választhatunk. Jellemző a kezdő csomagokra a legalapvetőbb káreseményekkel szembeni védelem (tűz, vihar, beomlás, természeti katasztrófa, betörés-lopás). Egy átfogó biztosítás pedig még több káresetre (például különleges üvegekre, vandalizmusra vagy besurranásra), de akár készpénzre, vagyontárgyakra is, illetve nagyobb csomagban a fentieken túl kiegészítő berendezésekre, például napkollektorra, napelemre, de akár háziállatokra is kiterjedhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Úgy tűnik a bankok próbálják minél inkább személyre szabni a lehetőségeket, hiszen rengeteg extrával bővíthetjük a biztosítást (és növelhetjük annak költségét). Ilyen például a lakásbiztosítás mellett igénybe vett családi balesetbiztosítás, IT-segítség, gépjármű vagy nyaraló biztosítása

- emelte ki Veres Patrik.

Nem csak biztosított káresetek széles kínálatával, de kedvezményekkel is operálnak a pénzintézetek, ha náluk vagy a szerződött partnernél kötünk lakásbiztosítást: ilyen például néhány bázispontos kamatkedvezmény vagy árengedmény a biztosítás díjból, Időszakos akciókat is kifoghatunk, ahol nagyobb kedvezményeket kaphatunk:

van olyan pénzintézet, ahol őszi akció keretében például 12 százalékos kedvezményt ad a november végéig kötött lakásbiztosításokra.

Veres Patrik számításai szerint jelenleg egy fővárosi, 2000-ben épült 60 négyzetméteres társasházi lakás nagyjából már évi 15 000 forintért biztosítható, míg egy vidéki, 80 négyzetméteres családiház szintén biztosítható évente 20 000 forint alatt.

Olcsó lakáshitelt keresel? Kalkulálj, válogass itt!

Ha nem látunk előre

Bár opcionális, igen jól jöhet egy hitelfedezeti biztosítás, főleg, ha olyan időtávra veszünk fel hitelt, ami csak nagyon nehezen látható be egészségügyileg és szakmailag. Jellemzően ilyenek az 5 évnél hosszabb futamidőre felvett, nagy összegű kölcsönök. Ha úgy érezzük, 10-20 éven belül már kockázatot jelenthet az egészségünk és nem biztos, hogy be tudjuk tölteni a kenyérkereső szerepét, vagy instabil a munkahelyünk és elég megtakarításunk sincs, ami fedezeni tudna egy esetleges kiesést a munka világából,

a hitelfedezeti biztosítással átvészelhetjük a nehéz időszakot, hiszen a biztosító átvállalja a hitel törlesztését.

Bankonként persze nagyban eltér, hogy mennyibe kerülnek a különböző hitelfedezeti csomagok, amelyek különböző esetekben nyújtanak védelmet. A vizsgált pénzintézetek közül a többség a törlesztőrészlet 5 - 8 százalékának megfelelő díj ellenében kínál biztosítást, míg egy pénzintézetnél 10 százalék felett kell fizetnünk. Természetesen a kalkulált biztosítási díj nagyban függ attól, hogy mennyi idősek vagyunk, milyen hitelt vettünk fel és melyik csomagot választjuk, milyen kockázatokat akarunk lefedni?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem