17 °C Budapest

Ez a valódi rezsicsökkentés, vagy csak úri huncutság?

2015. október 2. 06:03

Ma még mindig sok napelemmel felszerelt ingatlan tulajdonosának háta mögött súgnak össze a szomszédok: "honnan volt erre pénzük?" De vajon tényleg csak úri hóbort az "ingyenenergia", vagy ma már belátható időn belül megtérülő és könnyedén finanszírozható a beruházás?

Rengeteg a tévhit a napenergia hasznosításával kapcsolatban Magyarországon. Sokan nem tudják, de akár idehaza is lehetséges háztartásunk akár teljes villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Magyarország megújuló energiaforrások tekintetében ugyanis korántsem szegény ország: a Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottságának egy korábbi felmérése szerint

hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb energia (~1850PJ/év), amely akár a teljes jelenlegi primerenergia-felhasználásunkat fedezni tudná.

Ugyan nemzeti szintű "tetőpotenciál" összesítés eddig nem készült, szakértők szerint ugyanakkor szinte minden épületen lehetne találni olyan felületet - családi házaknál elég 25 négyzetméter -, amely tökéletesen biztosítani tudná a napelemes rendszerhez szükséges feltételeket. Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen ma már, ha elvétve is, de sok magyar településen láthatunk pozitív példákat a családi házaktól, a társasházakon át egészen az intézményi épületekig.

Csak hogy néhány példát említsünk: nemrég adták át például Tolnán a MAG-Ház elnevezésű turisztikai látogatóközpontot, amelynek energiaigényét napelemekkel (is) biztosítják; Erdőspusztán pedig egy 50 kilowatt teljesítményű napelem-park gondoskodik a vadonat új élménypark látogatóinak szükségleteiről. De nem csak a turisztikai fejlesztésekről hallani, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság például nemrég jelentette be, hogy négy szakaszmérnökségén több száz napelemtáblát szerel az épületek tetősíkjára, hogy költséghatékonyan láthassák el közfeladatukat.

Ahogy a fenti példák is mutatják, a sajtóban jellemzően a nagyobb, esetenként több száz millió forintos beruházásokról hallani, míg a háztartások csak ritkán kerülnek címlapokra. Pedig ma már a legtöbb ingatlanhirdetési portálon is lehetőségünk van a "napelem" vagy "napkollektor" kulcsszavakra keresni, így a találati listában csak olyan ingatlanok szerepelnek, amelyek energiaellátásáról megújuló források gondoskodnak.

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon például csak Pest megyében 145 olyan családi házat találtunk, amelynél telepítve van napelemes rendszer.

Mégis miből?

A százmilliós intézményi beruházások hallatán sokan riadnak vissza a napelemes beruházásoktól, pedig szakértők szerint egy családi háznál hozzávetőlegesen 2 millió forintból kivitelezhető a rendszer, míg egy kisvállalkozásnál sem kell 3-4 millió forintnál többel kalkulálni. A hosszútávon folyamatosan emelkedő áramárral számolva a megtérülés így akár 10 év alá is csökkenhet, amin akár tovább tud segíteni egy állami vagy éppen uniós pályázati forrás.

A napelem támogatásokra kiírt pályázatok általában nem bonyolultak, nem feltétlenül szükséges pályázatíró céget felkeresni, magunk is elkészíthetjük a pályázati dokumentációt. Nagyon fontos viszont tisztában lenni azzal, hogy a magánszemélyek napelem támogatásánál nem csak százalékos a támogatási rendszer, hanem többnyire létezik egy felső összeghatár is. Valamint a pályázati források jellemzően utófinanszírozásosak (legalábbis részben, mert az új uniós költségvetési ciklusban kiírt pályázatoknál várhatóan már lehetőség lesz nagyobb mértékű előleg - akár 50 százalékos - lehívására is), tehát a beruházást mindig saját erőből kell megoldanunk, és csak később kapjuk meg a támogatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos, hogy csak a pályázat benyújtása és elbírálása után fogjunk neki a rendszer építésének. A napelem támogatás keretében létrehozott napelem rendszereket a támogató szerv később is ellenőrizheti.

KATTINTS! Úgy tűnik, nem lesz több EU-s pénz lakásfelújításra

A pályázatokon túl találni olyan, mindenképp szokatlannak nevezhető megoldást is a megújuló üzletágban, ahol a szolgáltató vállalja át a beruházók terheit. Bő egy éve indította útjára például, "enHome" név alatt új üzletágát az ELMŰ-ÉMÁSZ, amelynek dedikált célja, hogy segítse a háztartások helyben történő energiatermelését, illetve az energia hatékony felhasználását.

A komplex energetikai szolgáltatásai mellé, amelybe a napelemes rendszeren túl, napkollektor és hőszivattyú telepítése, szigetelés, gépészeti tervezés és kazáncsere is beletartozhat, napelemes rendszer vásárlása esetén az enHome kedvezményes finanszírozási formát is biztosít ügyfeleiknek. Legújabb ajánlatukban, egy éves futamidő mellett kamatmentes részletre részletfizetési lehetőséget biztosítanak, így a beruházás már belátható időn belül megtérülhet, illetve áthidalhatja a pályázati pénzek megérkezéséig felmerülő, esetleges kezdeti likviditási gondokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem