6 °C Budapest

Újabb komoly bírság vár a lakástulajdonosokra

2015. január 30. 11:01

Itt az ideje elővenni a hólapátokat, csúszásmentesítő anyagokat, a járdákat ugyanis nekünk, ingatlantulajdonosoknak kell takarítani. Ha ezt elhanyagoljuk, akár milliós kártérítési pert is a nyakunkba varrhatnak. A közterület felügyelők már megkezdték az ellenőrzéseket.

Az elmúlt napokban az ország több területén ébredtek egybefüggő hórétegre az ingatlantulajdonosok. Ráadásul ez a következő napokban sem lesz másként: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb figyelmeztetése szerint több megyében lehet még készülni havazásra, viharos szélre, hófúvársra.

A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak viszont az ítéletidő ellenére sem szabad megfeledkezniük arról, hogy a havassá és jegessé vált járdák plusz kötelességet jelentenek számukra. A hótakarításról és a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetben nekik kell gondoskodniuk.

A helyi közutak és közterületek fenntartása ugyan az önkormányzatok feladata, azonban a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat és elvégezni a csúszásmentesítést.

Az általános előírás szerint azoknál az ingatlanoknál, amelyek előtt van járda a teljes szakaszt le kell takarítani. Ahol pedig nincs, ott legalább egy méter széles sávon biztosítani kell a síkosítás-mentesítést.

A közterület felügyelet munkatársai ellenőrzik azt, hogy mindenki betartja-e a kötelezettségét. Először csak figyelmeztetnek, utána viszont szabálysértési feljelentést tesznek, aminek a vége akár több tízezer forintos bírság is lehet.

De nem csak a közterület felügyelők által osztogatott bírság miatt érdemes a csúszásmentesítést mihamarabb elvégezni. Az előírás ugyanis a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor a legtöbb esetben kötelesek vagyunk az okozott kárt megtéríteni.

A bíróságon ugyanis igen nehezen védhető egy ilyen helyzet. Az ingatlantulajdonosnak igazolnia kell, hogy kellő alapossággal és rendszerességgel végezte el a csúszásmentesítést; ha ez nem sikerül, szinte biztos, hogy elveszíti a kártérítési eljárást. Ez pedig akár sokmilliós kártérítési kötelezettséget is jelenthet. Legrosszabb esetben pedig gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gondatlan ingatlantulajdonostól ráadásul nemcsak a károsult követelhet pénzt. Ilyenkor a társadalombiztosítás is kifizetteti vele a baleset miatt igénybe vett kezeléseket.

Kinek a feladata a társasházaknál?

Egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát.

Éppen ezért tévhit például, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, s a járdák biztonságossá tétele.

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban - a teljesség igénye nélkül - a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, s nincs benne előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy társasház lakóközösségének nincs joga megállapodni arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük. Érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, s végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?