35 °C Budapest
Portrait of a businesswoman in a office.

Az angol már a múlté? Ez a nyelv ér most a legtöbbet a magyar piacon

2022. március 25. 16:02

A német a második legkedveltebb idegen nyelv Magyarországon. Nem csoda, hisz a német nyelvű országokból származó cégek százezreknek teremtenek munkát, a németül tudó diákok itthon és külföldön is továbbtanulhatnak, a hazánkba érkező turisták nagy része szintén német nyelvű. 

Európában a német nyelv jelentősége kiemelkedő, hiszen több mint 100 millió ember anyanyelve. A három említett országon kívül beszélik még Belgiumban, Luxemburgban és Liechtensteinben, és számos országban él német nyelvű kisebbség, például Magyarországon is.

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, az ezüstérmes Ausztria.  A német nyelvű országokból érkező több mint 5000 vállalkozás több mint 320.000 embert foglalkoztat. Sok neves cég (Aldi, Allianz, Audi, Bosch, Deutsche Telekom, EON, Haribo, Lidl, Mercedes, Müller, Opel, Siemens stb.) rendelkezik magyarországi leányvállalatokkal. 

2020-ban a közvetlen befektetések terén Németország az első és Ausztria a harmadik nálunk, világszinten pedig Ausztria nyolcadik legfontosabb kereskedelmi partnere vagyunk.

A német a tudomány nyelve is

2700 hazai iskolában mintegy 300 ezer tanuló mélyül el a német nyelvben, 18 magyar egyetemen 80 szakon zajlik németül az oktatás (a vállalatgazdálkodástól a jogon át az állatorvostanig). Nálunk található a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény,  az Andrássy Egyetem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor kulturális attaséként járom az országot, rendezvényeken veszek részt, iskolákba látogatok, minden alkalommal lenyűgöz, mennyire jól tudnak németül a magyar diákok. Csodálatos érzés, hogy ilyen sok emberrel tudok az anyanyelvemen beszélgetni

– mondta el Katja Dorrmann, a német nagykövetség kulturális attaséja. Goethe és Kafka, Einstein és Freud, Wagner és Mozart eredetiben egyfelől, erős gazdasági kapcsolatok, továbbtanulási lehetőségek, turizmus másfelől - számos ok miatt választja valaki a német nyelvet. Ezt erősítendő fogtak össze a német nyelvű országok nagykövetségei és kulturális intézetei, és rendezik meg március végén a Wunderbar fesztivált, ami az első magyarországi német nyelvi hét. Országszerte 150 programmal várják a kultúra, tudományok és a nyelv iránt érdeklődőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?