14 °C Budapest
Még nem léptél le? Tanulatlanabb lehetsz, mint aki már elment

Még nem léptél le? Tanulatlanabb lehetsz, mint aki már elment

2018. május 29. 18:00

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) friss adatai szerint a másik EU-s tagállamba élő magyarok több mint harmadának, az itthon élők közül viszont csak kicsit több mint minden ötödiknek van felsőfokú végzettsége. Tényleg a diplomások mentek külföldre.

Az Eurostat hétfőn publikált adatai szerint az összes, 20 és 64 é közötti magyar állampolgár 22,6 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, ugyanakkor a más EU-s tagállamban élő magyar állampolgárok körében ez az arány 34,5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a más EU-s tagállamban élő magyarok jelentősen iskolázottabbak, mint az itthoniak, a különbség 11,9 százalékpont.

A külföldön, másik EU-s tagállamban élő magyar állampolgárok száma jelentősen emelkedett az elmúlt időben. 2008-ban még 107 ezer 15 és 64 év közötti magyar élt másik EU-s tagállamban, 2018-ban pedig már 316,9 ezer. A diplomások részaránya évről-évre változott, 31 és 38 százalék között mozgott. Ábrán mutatjuk a részleteket:

A jövő sem tűnik fényesnek...

Félmillió jó képességekkel rendelkező magyar ment el az elmúlt időszakban Magyarországról Lukács Zsolt szerint, aki a vezető-kiválasztásra szakosodott Telkes Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. A Pénzcentrumnak május elején nyilatkozó szakember elmondta, hogy tekintettel a közállapotokra, még 300-500 ezer ember ki fog menni, és ők pont a jó szemléletű, nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségű fiatalok.

Van még remény?

Van ám, hisz ő is elment, igaz, vissza is jött:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?