16 °C Budapest

Teljes osztályok buszozhatnak iskolába a következő tanévben

Pénzcentrum
2013. április 17. 11:02

Nem lesz általános osztálylétszám-emelés - mondta Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában. A köznevelési államtitkár hozzátette, ha kell, buszokkal szállítják a gyerekeket a lakóhelyüktől távolabb eső iskolákba.

A hét elején még csaknem kétezer gyermeknek nem volt meg az iskolai helye - közölte Hoffmann Rózsa. Elsősorban Budapest egyes kerületeiben és az agglomerációban figyelhető meg a túljelentkezés. Sokan bejelentették a gyermeküket más kerületbe, hogy divatos, felkapott iskolákba írassák, ezért tehát ők formailag megfelelnek a körzeti feltételeknek.

Az átjelentkezések kapcsán a köznevelési államtitkár úgy fogalmazott, hogy az oktatási rendszer ezt nem tudja kezelni, ám hangsúlyozta, hogy pont az intézmények közötti különbségek lefaragásáért egységesítették az iskolák fenntartását.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy minden gyermekről személyesen gondoskodnak.Van ahol a megoldás az, hogy az iskola új osztályt nyit, van ahol építkezni kell, de van, ahol másik iskolában tudják csak elhelyezni a gyerekeket - emelte ki.

Ez egész osztályok esetén akár külön buszjárat kialakítását is eredményezheti - tette hozzá az államtitkár.

Elképzelhető az is, hogy ha a másik iskola - ahova esetleg 1-2 osztálynyi gyereket föl kell venni - odébb van, akkor megszervezzük, hogy busszal szállítsák őket, ne a szülőknek kelljen - magyarázta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hoffmann Rózsa aláhúzta, csak a legvégső esetben folyamodnak ahhoz a - jelenleg a parlament előtt fekvő - eszközhöz, amellyel 20 százalékkal, tehát 27-ről 32 fősre növelhetik egy-egy osztály maximális létszámát. "Jó, ha egy kicsit rugalmassá tesszük a szabályt, nem lesz generális létszámemelés".

A köznevelési államtitkár elismerte, hogy egy módosítás miatt idén valamivel többen kerülnek az iskolapadba, mint tavaly, ám ismét hangsúlyozta, hogy az országos számokat tekintve több mint 109 ezer férőhely vár kevesebb mint 97 ezer első osztályos gyermekre.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?