Teljes osztályok buszozhatnak iskolába a következő tanévben

Pénzcentrum
2013. április 17. 11:02

Nem lesz általános osztálylétszám-emelés - mondta Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában. A köznevelési államtitkár hozzátette, ha kell, buszokkal szállítják a gyerekeket a lakóhelyüktől távolabb eső iskolákba.

A hét elején még csaknem kétezer gyermeknek nem volt meg az iskolai helye - közölte Hoffmann Rózsa. Elsősorban Budapest egyes kerületeiben és az agglomerációban figyelhető meg a túljelentkezés. Sokan bejelentették a gyermeküket más kerületbe, hogy divatos, felkapott iskolákba írassák, ezért tehát ők formailag megfelelnek a körzeti feltételeknek.

Az átjelentkezések kapcsán a köznevelési államtitkár úgy fogalmazott, hogy az oktatási rendszer ezt nem tudja kezelni, ám hangsúlyozta, hogy pont az intézmények közötti különbségek lefaragásáért egységesítették az iskolák fenntartását.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy minden gyermekről személyesen gondoskodnak.Van ahol a megoldás az, hogy az iskola új osztályt nyit, van ahol építkezni kell, de van, ahol másik iskolában tudják csak elhelyezni a gyerekeket - emelte ki.

Ez egész osztályok esetén akár külön buszjárat kialakítását is eredményezheti - tette hozzá az államtitkár.

Elképzelhető az is, hogy ha a másik iskola - ahova esetleg 1-2 osztálynyi gyereket föl kell venni - odébb van, akkor megszervezzük, hogy busszal szállítsák őket, ne a szülőknek kelljen - magyarázta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hoffmann Rózsa aláhúzta, csak a legvégső esetben folyamodnak ahhoz a - jelenleg a parlament előtt fekvő - eszközhöz, amellyel 20 százalékkal, tehát 27-ről 32 fősre növelhetik egy-egy osztály maximális létszámát. "Jó, ha egy kicsit rugalmassá tesszük a szabályt, nem lesz generális létszámemelés".

A köznevelési államtitkár elismerte, hogy egy módosítás miatt idén valamivel többen kerülnek az iskolapadba, mint tavaly, ám ismét hangsúlyozta, hogy az országos számokat tekintve több mint 109 ezer férőhely vár kevesebb mint 97 ezer első osztályos gyermekre.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm