18 °C Budapest

Kiszorítják a világ legjobb tankönyveit Magyarországról

2013. április 12. 08:32

Két nagy neves brit kiadó kivonult már a magyarországi tankönyvpiacról, mivel az akkreditációt drágának és túlzottan adminisztratívnak tartják - írja a Világgazdaság.

A világon a négy legmagasabban jegyzett angol tankönyvkiadó közül a Cambridge mellett a Macmillan vonult ki a magyar tankönyvpiacról, jelen van még a Pearson Longman és az Oxford.

Kivonultunk a magyarországi tankönyvpiacról, mivel sehol a világon nincs ilyen drága és ennyi papírmunkával járó akkreditációs rendszer, mint itt - mondta el a lapnak a Cambridge University Press magyarországi képviseletének vezetője. György Mariann szerint egy tankönyv akkreditációjának költsége mintegy 500 ezer forint, ami egy tankönyvcsaládnál már milliós költség. Így ha a tankönyvlistára szeretnének kerülni a közoktatásban, akkor több tízmilliós eljárási díjat kellene fizetniük, amelyre nincs költségvetésük.

Pedig az Oxford University Press magyarországi képviseletének vezetője szerint az angol nyelvet nem lehet úgy leszabályozni, hogy csak egyetlen egy tankönyvet használhasson egy évfolyam. Vanik Petra kiemelte: a diákok különböző szinteken vannak a különböző iskolákban és osztályokban, ezért nem lehet uniformizálni a tanításukat.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?