Old empty wallet in the hands .Vintage empty purse in hands of women . Poverty concept.

Nyugdíjkorrekció 2021: hivatalos, ennyi pénzt kapnak még idén az idős magyarok

2021. szeptember 8. 09:36

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek 2021. január–augusztus időszakában az előző év azonos időszakához képest. Ez pedig azt jelenti, hogy 8,4 százalékos egyösszegű nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok. Ez a juttatás nem épül be a nyugdíjba.

A nyugdíjprémium mellett - amely a GDP-növekedés függvénye - idén novemberben nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok. A korrekcióra akkor van szükség, ha a januári - illetve 2021 esetében az évközi - nyugdíjemelés nagyban eltér az inflációtól. A januári kötelező nyugdíjemelés 3%-os volt, ezt egészítette ki a júniusi 0,6%. A KSH által közölt adatok alapján azonban ettől jelentősen eltér az év első 8 hónapjában mért infláció, amely 4,3 százalékos. A különbözetből (4,3-3,6=0,7) az év 12 hónapjára számított korrekció idén így 8,4 százalékos lenne, ha pedig a 13. havi nyugdíj tavalyi első részletét, vagyis egy heti részét is beleszámítjuk, akkor 12,25-tel szorozva 8,575 százalékos lesz az emelés.

A 2021. évi nyugdíjemelések azokra vonatkoznak, akiknek 2021. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást.

Bár a tavalyi év rendkívüli volt ebből a szempontból, hiszen nemcsak egyösszegű korrekcióra került sor novemberben, hanem konkrét nyugdíjemelésre is év végén. (Mivel a 2020. januári nyugdíjemelés mértékét, a 2,8%-ot több mint egy százalékponttal meghaladta az év első nyolc hónapjára számított infláció, ez tavaly 4% felett volt.) Nem ez azonban az általánosságban jellemző, és erre idén nem is lehetett számítani, főként a júniusi +0,6%-os emelést követően.

Nyílik a nyugdíjolló

A százalékos emelés azt eredményezi, hogy a magasabb összegű ellátásban részesülők magasabb összegre, az alacsonyabb nyugdíjat kapók alacsonyabb összegre számíthatnak novemberben. 2021-ben év elején nagyjából 150 ezer forint volt az átlagos nyugdíj, amely 12600-12800 forintos egyösszegű korrekciót jelentene. Az utolsó ismert - 2020. év eleji - adatok a nyugdíjak részletes megoszlásáról a Magyar Statisztikai Zsebkönyv alapján azt mutatják, hogy 72 ezer nyugdíjas legfeljebb nagyjából 5000 forintot fog kapni korrekcióként, mert az öregségi ellátásuk mértéke nem éri el a 60 ezer forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

142 ezren kb. 5000-6800 forint közötti összegre számíthatnak, akiknek a nyugdíja a 60-80 ezer forintos sávba esik, a 80-100 ezres juttatásban részesülők pedig 6800-8600 forint közötti összegeket várhatnak. Akinek a nyugdíja eléri a 120 ezer forintot havonta, az legalább 10 ezer forintos korrekciót kaphat novemberben. Vannak nyugdíjasok - 2020 januárjában még 54 ezren voltak - akik 300 ezer forint feletti öregségi nyugellátást kapnak havonta. Az ő számukra a 8,4 százalékos, vagy 8,575 százalékos egyszeri nyugdíjkorrekció összege legalább 25 ezer forintot tesz majd ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem