20 °C Budapest
Nemcsak zöldebb, hanem gazdagabb lehet a magyar vidék: dupla haszonra számítanak

Nemcsak zöldebb, hanem gazdagabb lehet a magyar vidék: dupla haszonra számítanak

2020. július 28. 08:14

Az energiarendszer az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának nem kevesebb, mint a 75 százalékáért felelős. Az Európai Bizottság elfogadta az energiarendszer integrációjára vonatkozó- és az uniós hidrogénstratégiát, amivel megnyitják az utat egy hatékonyabb és fokozottan összekapcsolt energiaágazat felé. Ez viszont nem csak globálisan, hanem lokálisan, a magyar vidék számára is fontos döntés. Mutatjuk, miért.

Az Európai Zöld Megállapodás az Európai Unió (EU) új növekedési stratégiája, vagyis az az ütemterv, amely mentén az Unió gazdasága fenntarthatóvá tehető. A zöld beruházásokkal nem csupán az ország energetikai kiszolgáltatottsága csökken, de olyan új vidéki jövedelemszerzési és foglalkoztatási lehetőség is létrejön, amely éppen a kedvezőtlen adottságú területeken vagy épp a szegényebb településeken és hátrányosabb helyzetű kistérségekben teheti lehetővé a felemelkedést, mégpedig hosszú távon és fenntartható módon.

Az EU-stratégia három fő eleme: a fokozottabban körforgásos energiarendszer, a végfelhasználói ágazatok nagyobb mértékű, közvetlen villamosítása (pl. hőszivattyúk, elektromos járművek, stb.), és a tiszta üzemanyagok (megújuló hidrogén, fenntartható bioüzemanyagok, biogáz).

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?