29 °C Budapest
Trükköznek a fogyasztással az autógyártók? Tisztul a kép, itt a hivatalos mérés

Trükköznek a fogyasztással az autógyártók? Tisztul a kép, itt a hivatalos mérés

2020. július 26. 13:02

A vizsgált modellek kompjútereinek csupán harmada mutatta pontosan a fogyasztást az ADAC vizsgálata szerint. A német autóklub azt akarta megtudni, mennyire bízhatunk a fedélzeti számítógépekben, elég felemás a kép.

80 autót vizsgált meg a német autóklub, hogy kiderüljön, mennyire pontosan mondja meg a kompjúter az üzemanyagfogasztást. Hiszen minden sofőr tudni szeretné, pontosan mikor kell majd megállnia tankolni (elektromos autók esetében tölteni). Az ADAC szerint ugyanakkor sok esetben a fedélzeti számítógép pontatlanul számol, sokszor kevesebbet, vagy többet mutat, mint az autó valós fogyasztása 100 kilométeren.

A teszten kiderült, hogy hat jármű tizedre pontosan képes megmondani az üzemanyagfogyasztást. Ezek a modellek a következők: Kia Xceed 1.4 T-GDI, Mercedes B 250e, Mercedes A 200d, Opel Corsa 1.2 DI Turbo, Range Rover Evoque D150 és VW Polo GTI. További 19 jármű fedélzeti számítógépe kevesebb, mint 2 százalékkal (kb. 0,1 literrel) tért el a valóságtól. A németek még elfogadhatónak tartották, ha a rendszer maximum 5 százalékot (nagyjából 0,3 litert) téved.

Autót vennél? Keress hozzá finanszírozást kalkulátorunkban!

Téved, de nem úgy, mint hinnéd!

Még a szakértők is meglepődtek, amikor kiderült, hogy a fedélzeti számítógépek java még többet is mutat, mint amennyi a valós fogyasztás volt. A 64 hagyományos motorral szerelt autóból, amit vizsgáltak (a többi elektromos volt) 13-nak is többet mutatott a számítógépe. A legnagyobb eltérést az Audi Q2 35 TDI quattro esetében mérték: mialatt a fedélzeti számítógép 6,6 literes fogasztást mutatott a teszten, az ADAC mérései ennél jóval kevesebbet mutattak, 0,8 liter volt az eltérés, a valóság tehát 13,8 százalékkal kevesebb, mint a gép által mutatott adat.

A benzinesek között a BMW X5 xDrive 45e tévedte a legnagyobbat: a szakértők 9,4 százalékos eltérést mutattak ki, ennyivel evett kevesebbet a BMW, mint amennyit a kompjúter mutatott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összes mérési eredményről készült táblázatot az ADAC honlapján találod.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?