Trükköznek a fogyasztással az autógyártók? Tisztul a kép, itt a hivatalos mérés

Trükköznek a fogyasztással az autógyártók? Tisztul a kép, itt a hivatalos mérés

2020. július 26. 13:02

A vizsgált modellek kompjútereinek csupán harmada mutatta pontosan a fogyasztást az ADAC vizsgálata szerint. A német autóklub azt akarta megtudni, mennyire bízhatunk a fedélzeti számítógépekben, elég felemás a kép.

80 autót vizsgált meg a német autóklub, hogy kiderüljön, mennyire pontosan mondja meg a kompjúter az üzemanyagfogasztást. Hiszen minden sofőr tudni szeretné, pontosan mikor kell majd megállnia tankolni (elektromos autók esetében tölteni). Az ADAC szerint ugyanakkor sok esetben a fedélzeti számítógép pontatlanul számol, sokszor kevesebbet, vagy többet mutat, mint az autó valós fogyasztása 100 kilométeren.

A teszten kiderült, hogy hat jármű tizedre pontosan képes megmondani az üzemanyagfogyasztást. Ezek a modellek a következők: Kia Xceed 1.4 T-GDI, Mercedes B 250e, Mercedes A 200d, Opel Corsa 1.2 DI Turbo, Range Rover Evoque D150 és VW Polo GTI. További 19 jármű fedélzeti számítógépe kevesebb, mint 2 százalékkal (kb. 0,1 literrel) tért el a valóságtól. A németek még elfogadhatónak tartották, ha a rendszer maximum 5 százalékot (nagyjából 0,3 litert) téved.

Autót vennél? Keress hozzá finanszírozást kalkulátorunkban!

Téved, de nem úgy, mint hinnéd!

Még a szakértők is meglepődtek, amikor kiderült, hogy a fedélzeti számítógépek java még többet is mutat, mint amennyi a valós fogyasztás volt. A 64 hagyományos motorral szerelt autóból, amit vizsgáltak (a többi elektromos volt) 13-nak is többet mutatott a számítógépe. A legnagyobb eltérést az Audi Q2 35 TDI quattro esetében mérték: mialatt a fedélzeti számítógép 6,6 literes fogasztást mutatott a teszten, az ADAC mérései ennél jóval kevesebbet mutattak, 0,8 liter volt az eltérés, a valóság tehát 13,8 százalékkal kevesebb, mint a gép által mutatott adat.

A benzinesek között a BMW X5 xDrive 45e tévedte a legnagyobbat: a szakértők 9,4 százalékos eltérést mutattak ki, ennyivel evett kevesebbet a BMW, mint amennyit a kompjúter mutatott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összes mérési eredményről készült táblázatot az ADAC honlapján találod.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?