29 °C Budapest

Címke: bioüzemanyagok (23 cikk)

Pénzcentrum | 2011. január 5. 08:32

Hoppá! Hozzánk jönnek tankolni a szlovákok

Az adóemelések miatt történelmi csúcsra emelkedtek a szlovákiai üzemanyagárak is, így az ottani autósok - legalábbis a határmenti régiókban - a lengyel, sőt, a magyar kutak felé kacsintgathatnak.

Pénzcentrum | 2010. november 10. 09:47

A biodízel a modernkori területfoglalás eszköze? Óva intenek a természetvédők

Egy most megjelent tanulmány szerint, a biodízel használata és előállítása a következő tíz évben éghajlatváltozáshoz vezethet, valamint az élelmiszer-ellátás biztonságára is negatív hatással lehet. A tanulmány szerint egyértelmű, hogy a bioüzemanyagokat semmilyen állami támogatásban, adókedvezményben nem szabad részesíteni.

Világgazdaság | 2010. november 2. 10:02

A kormány előtt a bioüzemanyag-törvény

Ma vagy holnap tartják a parlamentben a "bioüzemanyag-törvény" zárószavazását. Hazánkban 2020-ra minimum 10 százalékot kell elérnie a megújuló energiaforrások részarányának a közlekedési célra felhasznált energiafogyasztáson belül.

Portfolio | 2009. október 20. 14:55

Milyen ólommentes? Ez gázzal megy!

2015-re már 17 millió gázhajtású gépjármű róhatja az utakat a világon a 2008-ban regisztrált 9.7 millióhoz képest, legalábbis ez áll amerikai Pike Research által tegnap publikált tanulmányban. A technológia leggyorsabb terjedését Amerikában, Kanadában és Indiában várják.

Pénzcentrum | 2009. április 16. 15:00

Bukás! Leszerepeltek a bioüzemanyagok!

Felmérések szerint egy évvel azután, hogy Nagy-Britanniában kötelezővé tették a megújuló üzemanyagok bizonyos százalékban történő adagolását, a káros-anyag kibocsátás nem csökkent, hanem még 1,3 millió tonnával emelkedett is. A környezetvédők is egyetértettek abban, hogy a bioüzemanyagok bevezetését nem előzték meg megfelelő hatástanulmányok.

Pénzcentrum | 2008. október 16. 08:35

Egyre többen éheznek!

Az Európai Unióban átlagosan 10%-kal drágultak az élelmiszerek, vannak azonban olyan európai országok is, ahol 40% feletti az áremelkedés mértéke idén.

Pénzcentrum | 2008. szeptember 1. 10:00

Hiába lobbiznak az autógyártók: nem enged az EU!

Túlzóak a német autógyártók által megfogalmazott követelések a szén-dioxid kibocsátási határértékekről és az új uniós környezetvédelmi szabályokról folyó vitában, állapította meg Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter.

Pénzcentrum | 2008. augusztus 21. 16:00

Durva hatások: a szegények belehalhatnak a válságba...

A hitelpiaci válság szerte Nagy-Britanniában arra sarkallta az embereket, hogy húzzák össze a nadrágszíjat, amiben annak az előrejelzésnek is nagy szerepe volt, miszerint a munkanélküliség akár a 2 milliót is elérheti a következő 3 évben. De az, amivel a briteknek kellett vagy kell szembenéznie, semmi ahhoz képest, amit a világ legszegényebb országaiban fognak kiállni az emberek a dél-afrikai vallási vezető, Archbishop Desmond Tutu szerint.

Pénzcentrum | 2008. július 4. 09:00

Meddig drágulnak az élelmiszerek?

Maradnak a magas élelmiszerárak, az agrárkutatók szerint ezen csak az változtatna, ha az Európai Unió beengedné az olcsó importot, vagy csökkentenék az élelmiszerek adóterhét.

Pénzcentrum | 2008. június 27. 13:00

Felejtsd el a lakásárakat, az angoloknál a földben van a nagy pénz!

Régen is úgy tartották, hogy a föld örök érték, de napjainkban reneszánszát éli a földvásárlás. Hiába csökkennek a lakásárak, vagy veszítenek az értékükből az irodák és az üzletek, a földárak igazi szárnyalása sokak szerint még csak most következik.

Pénzcentrum | 2008. június 13. 16:00

Jobb a rövid lejárat? - Miben tartják az európaiak a pénzüket?

Az Európai Központi Bank irányadó kamatlábai az elmúlt időszakban emelkedésnek indultak, amely hatást gyakorolt a háztartások megtakarítása. Legújabb havi jelentésében ezt, valamint az élelmiszerárak-emelkedését tárgyalja az EKB.

Pénzcentrum | 2008. június 12. 15:00

Kinek jó a drága kenyér? - Az érem másik oldala

A világ a megemelkedett élelmiszerárakkal folytat küzdelmet, miközben akad, akik hasznot is húzhat a magas árakból. Legalábbis Uganda elnöke örömét fejezte ki az élelmiszerkrízis kialakulása kapcsán.