Mibe fektet ma egy élelmes hozamvadász?

2010. december 20. 13:02

Egyre többen tartják fontosnak Magyarországon a hosszú távú megtakarítások jelentőségét. Ezt a tendenciát mutatja az is, hogy 2010-ben a lakosság a hitelek felől a megtakarítások felé fordult. A pénzügyeiben tudatos lakosság jelentős része választotta befektetésnek a különböző befektetési alapokat.

Jelentősen átalakult a lakossági megtakarítások szerkezete az elmúlt 2 évben hazánkban. Amíg a 2009-es év elején a tőzsdei részvények sokat vesztettek az értékükből, a lakosság minden korábbinál nagyobb érdeklődést mutatott az olcsó papírok iránt, és az árfolyamok emelkedésére számítva 100 milliárdos nagyságrendben bevásárolt a hazai tőzsdei cégek papírjaiból. Az idén a bankokra nehezedő forrásgyűjtési kényszer alábbhagyott, a betéti kamatok csökkentek, és ezzel párhuzamosan a részvényárfolyamok növekedése lelassult. Ez a két hatás együttesen azt eredményezte, hogy a lakosság érdeklődése soha nem látott mértékben a befektetési alapok felé fordult. A Bamosz statisztikái szerint 2009 júniusa óta 950 milliárd forinttal növekedett a lakossági befektetési jegy állomány.

Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatójának véleménye szerint két okra vezethető vissza, hogy a lakossági megtakarítások nettó pozíciója látványosan növekedett idén. Egyrészt a háztartások pénzügyi kötelezettségei csökkentek, mivel jóval nehezebb hitelhez jutni, mint a válság előtt, illetve a lakosság nettó törlesztővé vált. A másik ok, hogy a pénzügyi eszközök, azaz a megtakarítások elkezdtek növekedni, hiszen a válság kapcsán szembesültünk azzal, hogy akinek nincs megtakarítása, az sokkal nehezebben tud átvészelni egy ilyen időszakot - hangsúlyozta az igazgató.

 

Forrás: Pioneer Alapkezelő


Az idei évben az volt megfigyelhető, hogy a lakossági megtakarítók akkor fordultak el tömegesen a bankbetéttől, és kerestek más megtakarítási formát, amikor a banki kamatok 5-6% körüli szintre estek vissza. Mivel a kötvények, részvények és a vegyes összetételű befektetési alapok esetében akár kétszámjegyű is lehet az éves hozam, ezért a betétekből kiáramló pénz jellemzően a befektetési alapok felé irányult - tette hozzá Vízkeleti.

A válság miatt erősödött a lakosság törekvése a kockázatkerülésre, de ezzel párhuzamosan fejlődött a pénzügyi tudatosság is. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt 1,5-2 évben a pénzpiaci és a tőkevédelmet nyújtó befektetési alapokba áramlottak döntően a megtakarítások. A pénzpiaci alapok vonzó tulajdonsága, hogy kevésbé kockázatosak, hiszen alapvetően rövid állampapírokba fektetnek, a bankbetéthez hasonlóan könnyű hozzáférni az itt elhelyezett pénzhez, viszont a hozam a kamatcsökkentések időszakában meghaladhatja a betéti kamatokat, ráadásul a betétlejáratokkal sem kell foglalkoznunk. A tőkevédelmet illetve hozamvédelmet nyújtó alapok pedig azt az előnyt kínálják, hogy ha a piacok rosszul teljesítenek, a befektetők akkor sem veszíthetnek befektetett pénzükből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vízkeleti prognózisa szerint a családi költségvetésen belül 2011-ben várhatóan tovább növekszik a megtakarítások jelentősége, az alacsonyabb szja kulcs nyújtotta többlet jövedelem egy részét félre fogják tenni az emberek. Ugyanakkor 2011-ben valószínűleg a magánnyugdíjpénztárak visszaszorulása miatt nagyobb figyelmet kapnak az öngondoskodás alternatív lehetőségei, többek között a befektetési alapok.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem