Mibe fektet ma egy élelmes hozamvadász?

2010. december 20. 13:02

Egyre többen tartják fontosnak Magyarországon a hosszú távú megtakarítások jelentőségét. Ezt a tendenciát mutatja az is, hogy 2010-ben a lakosság a hitelek felől a megtakarítások felé fordult. A pénzügyeiben tudatos lakosság jelentős része választotta befektetésnek a különböző befektetési alapokat.

Jelentősen átalakult a lakossági megtakarítások szerkezete az elmúlt 2 évben hazánkban. Amíg a 2009-es év elején a tőzsdei részvények sokat vesztettek az értékükből, a lakosság minden korábbinál nagyobb érdeklődést mutatott az olcsó papírok iránt, és az árfolyamok emelkedésére számítva 100 milliárdos nagyságrendben bevásárolt a hazai tőzsdei cégek papírjaiból. Az idén a bankokra nehezedő forrásgyűjtési kényszer alábbhagyott, a betéti kamatok csökkentek, és ezzel párhuzamosan a részvényárfolyamok növekedése lelassult. Ez a két hatás együttesen azt eredményezte, hogy a lakosság érdeklődése soha nem látott mértékben a befektetési alapok felé fordult. A Bamosz statisztikái szerint 2009 júniusa óta 950 milliárd forinttal növekedett a lakossági befektetési jegy állomány.

Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatójának véleménye szerint két okra vezethető vissza, hogy a lakossági megtakarítások nettó pozíciója látványosan növekedett idén. Egyrészt a háztartások pénzügyi kötelezettségei csökkentek, mivel jóval nehezebb hitelhez jutni, mint a válság előtt, illetve a lakosság nettó törlesztővé vált. A másik ok, hogy a pénzügyi eszközök, azaz a megtakarítások elkezdtek növekedni, hiszen a válság kapcsán szembesültünk azzal, hogy akinek nincs megtakarítása, az sokkal nehezebben tud átvészelni egy ilyen időszakot - hangsúlyozta az igazgató.

 

Forrás: Pioneer Alapkezelő


Az idei évben az volt megfigyelhető, hogy a lakossági megtakarítók akkor fordultak el tömegesen a bankbetéttől, és kerestek más megtakarítási formát, amikor a banki kamatok 5-6% körüli szintre estek vissza. Mivel a kötvények, részvények és a vegyes összetételű befektetési alapok esetében akár kétszámjegyű is lehet az éves hozam, ezért a betétekből kiáramló pénz jellemzően a befektetési alapok felé irányult - tette hozzá Vízkeleti.

A válság miatt erősödött a lakosság törekvése a kockázatkerülésre, de ezzel párhuzamosan fejlődött a pénzügyi tudatosság is. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt 1,5-2 évben a pénzpiaci és a tőkevédelmet nyújtó befektetési alapokba áramlottak döntően a megtakarítások. A pénzpiaci alapok vonzó tulajdonsága, hogy kevésbé kockázatosak, hiszen alapvetően rövid állampapírokba fektetnek, a bankbetéthez hasonlóan könnyű hozzáférni az itt elhelyezett pénzhez, viszont a hozam a kamatcsökkentések időszakában meghaladhatja a betéti kamatokat, ráadásul a betétlejáratokkal sem kell foglalkoznunk. A tőkevédelmet illetve hozamvédelmet nyújtó alapok pedig azt az előnyt kínálják, hogy ha a piacok rosszul teljesítenek, a befektetők akkor sem veszíthetnek befektetett pénzükből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vízkeleti prognózisa szerint a családi költségvetésen belül 2011-ben várhatóan tovább növekszik a megtakarítások jelentősége, az alacsonyabb szja kulcs nyújtotta többlet jövedelem egy részét félre fogják tenni az emberek. Ugyanakkor 2011-ben valószínűleg a magánnyugdíjpénztárak visszaszorulása miatt nagyobb figyelmet kapnak az öngondoskodás alternatív lehetőségei, többek között a befektetési alapok.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24