36 °C Budapest

A pénzpiaci alapokat is elkezdték visszaváltani - költekezünk az év végén

2010. december 15. 12:02

Novemberre visszatért az augusztusi pesszimizmus a tőkepiacokra, a hazai és nemzetközi részvénypiacok mellett a hazai állampapírpiac és a forint is jelentősen gyengült. Nem meglepő tehát, hogy az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után novemberben az intézményi befektetők is inkább kivártak - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.


Temmel András

"A befektetési alapok vagyonát a negatív tőkepiaci események ellenére is tovább növelték a hozamok, novemberre viszont gyakorlatilag elapadt a tőkebeáramlás mind az intézmények, mind a lakosság oldaláról. Ez nem meglepő, hiszen korábban is tapasztalható volt, hogy év végére a lakossági befektetések elmaradnak az év közbeni szintektől - ez az időszak inkább a fogyasztásról, mint a megtakarításról szól" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összesen 1,3 milliárd forintot vonzottak novemberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 10,1 milliárd forinttal nőtt. A novemberi 0,3%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 451 hazai befektetési alapban összesen 3 750 milliárd forintot kezeltek.

Forrás: BAMOSZ

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (mintegy 60%-át) adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon novemberben 0,2%-kal csökkent. A vizsgált időszakban összesen 14,4 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a hozamok viszont összesen 9,4 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és nemzetközi részvénypiacok estek ugyan novemberben, a részvényalapok hozamaiban viszont a forintgyengülés pozitív hatása is megjelent, így összességében pozitívabb képet mutattak. A nyilvános részvényalapokba 350 millió forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 4,9 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát.

Ismét javult a kép a garantált alapok piacán, miután több új alap is elindult novemberben. A vagyon az új alapoknak köszönhetően novemberben már 1,1%-kal nőtt, mivel az alapokba összesen 7,1 milliárd forint érkezett, bár a piaci teljesítmények 2,6 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 427 milliárd forint volt.


Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek novemberben 4,4 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 3,8 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében két százalékkal nőtt, így az a hónap végén 423 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,3%-a.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzpiaci alapok vagyona novemberben - a nagymértékű visszaváltások következtében - 0,1%-kal csökkent. Összesen több mint 12 milliárd forint távozott az alapokból, bár 11,3 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 387 milliárd forint alá csökkent.

A zártkörű értékpapíralapok száma a hónapban egy új alappal nőtt, a 45 alap vagyona viszont 0,1%-kal csökkent. Novemberben 1,7 milliárd forint érkezett az alapokba, elsősorban a részvényalapokba. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapok teljesítménye ugyanakkor 2,2 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 568 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 15,2%-a.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?