A pénzpiaci alapokat is elkezdték visszaváltani - költekezünk az év végén

2010. december 15. 12:02

Novemberre visszatért az augusztusi pesszimizmus a tőkepiacokra, a hazai és nemzetközi részvénypiacok mellett a hazai állampapírpiac és a forint is jelentősen gyengült. Nem meglepő tehát, hogy az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után novemberben az intézményi befektetők is inkább kivártak - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.


Temmel András

"A befektetési alapok vagyonát a negatív tőkepiaci események ellenére is tovább növelték a hozamok, novemberre viszont gyakorlatilag elapadt a tőkebeáramlás mind az intézmények, mind a lakosság oldaláról. Ez nem meglepő, hiszen korábban is tapasztalható volt, hogy év végére a lakossági befektetések elmaradnak az év közbeni szintektől - ez az időszak inkább a fogyasztásról, mint a megtakarításról szól" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összesen 1,3 milliárd forintot vonzottak novemberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 10,1 milliárd forinttal nőtt. A novemberi 0,3%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 451 hazai befektetési alapban összesen 3 750 milliárd forintot kezeltek.

Forrás: BAMOSZ

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (mintegy 60%-át) adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon novemberben 0,2%-kal csökkent. A vizsgált időszakban összesen 14,4 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a hozamok viszont összesen 9,4 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és nemzetközi részvénypiacok estek ugyan novemberben, a részvényalapok hozamaiban viszont a forintgyengülés pozitív hatása is megjelent, így összességében pozitívabb képet mutattak. A nyilvános részvényalapokba 350 millió forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 4,9 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát.

Ismét javult a kép a garantált alapok piacán, miután több új alap is elindult novemberben. A vagyon az új alapoknak köszönhetően novemberben már 1,1%-kal nőtt, mivel az alapokba összesen 7,1 milliárd forint érkezett, bár a piaci teljesítmények 2,6 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 427 milliárd forint volt.


Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek novemberben 4,4 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 3,8 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében két százalékkal nőtt, így az a hónap végén 423 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,3%-a.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénzpiaci alapok vagyona novemberben - a nagymértékű visszaváltások következtében - 0,1%-kal csökkent. Összesen több mint 12 milliárd forint távozott az alapokból, bár 11,3 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 387 milliárd forint alá csökkent.

A zártkörű értékpapíralapok száma a hónapban egy új alappal nőtt, a 45 alap vagyona viszont 0,1%-kal csökkent. Novemberben 1,7 milliárd forint érkezett az alapokba, elsősorban a részvényalapokba. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapok teljesítménye ugyanakkor 2,2 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 568 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 15,2%-a.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?