31 °C Budapest

Csökken a lakossági betéti vagyon

2010. november 30. 11:32

Az elmúlt három hónapban az intézményes megtakarítások növekedése, és ezzel együtt a lakossági betéti vagyon mérséklődése volt tapasztalható - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb Regiszteréből. Mindemellett megfordult a trend a pénztári vagyonban található részvények esetében: a két megelőző negyedévben csökkenő, a harmadik negyedben azonban ismét növekvő arány volt tapasztalható.

"Az előző negyedéves stagnáláshoz képest a harmadik negyedben már érezhető, 1,3 százalékos csökkenést tapasztaltunk a lakossági betéti vagyonban, ezzel együtt az intézményes megtakarítások töretlenül, sőt a megelőző három hónaphoz képest némileg gyorsulva, 5 százalékkal nőttek" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az információt szolgáltató vagyonkezelők és a BAMOSZ saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010. szeptember végén 9 656 milliárd forintot tett ki piaci értéken. A harmadik negyedévében a befektetési alapok vagyona 5,7 százalékkal, míg a regiszter által érintett vagyonkezelt kör 4,5 százalékkal nőtt. Mind az alapok, mind pedig a vagyonkezelt vagyon esetében a negyedéves bővülés a megelőzőnél nagyobb mértékű.

Vagyontulajdonosok szerint összetétel (milliárd forint) Forrás: BAMOSZ Regiszter


A kezelt vagyon legnagyobb hányada, 3 853 milliárd forint pénztári (ez a teljes vagyon 64,8 százaléka). A regiszter adatai szerint a pénztári portfoliókban a negyedévben a hazai részvények aránya nőtt, míg a külföldieké csökkent. Az összesített részvényarány a pénztáraknál így két csökkenő negyedév után 33,1 százalékra nőtt. Tovább emelkedett a hazai betétek és államkötvények aránya, ezzel szemben csökkent a diszkontkincstárjegyek, valamint a vállalati kötvények és jelzáloglevelek aránya, a hazai állampapírok együttesen a pénztári portfoliók 54,1 százalékát teszik ki.

A befektetési jegyek aránya a pénztári portfoliókon belül 29,7 százalék, ami továbbra is azt a folyamatot erősíti, hogy a külföldi befektetések jelentős részben a költséghatékonyság és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósulnak meg. A befektetési jegyek állományának több mint két harmadát a BAMOSZ alapok jegyei teszik ki.

A vagyonkezelés másik nagy területe a biztosítók részére végzett vagyonkezelés (ez a teljes vagyon 27,9 százaléka). A PSZÁF 2010. június végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 68,2 százalékát kezelték a regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét az unit-linked termékek teszik ki - az adatszolgáltatók összesített adatai alapján ez 658 milliárd forintra rúg -, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyon jelenti, amely a negyedév végén 1 003 milliárd forintot tett ki.

Az unit-linked termékek esetében a nagyobb külföldi kitettség és a jelentős forinterősödés a negyedéves piaci teljesítményben kisebb, 1,3 százalék körüli hozamot eredményezhetett. A vagyon egy százalékos bővülésével együtt mindez azt jelenti, hogy a negyedévben kétmilliárd forint körüli tőkekivonás történhetett az unit-linked termékekből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A biztosítók vagyona (az unit-linked termékeket leszámítva) a negyedév alatt 2,2 százalékkal csökkent, ami a 4,3 - 4,4 százalék körüli hozamok figyelembevételével arra utal, hogy a negyedévben a biztosítói vagyont ismét jelentős tőkekivonás csökkenthette.

A BAMOSZ Regiszterbe 8 letétkezelő küldött adatokat. Eszerint a fenti letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. szeptember 30-i piaci értéke 15 536 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékos bővülést jelent az előző negyedévhez viszonyítva. A letétkezelésben lévő teljes vagyon 42,4 százalékát külföldi megbízók számára kezelt, míg további 11,3 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyon teszik ki.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?