Csökken a lakossági betéti vagyon

2010. november 30. 11:32

Az elmúlt három hónapban az intézményes megtakarítások növekedése, és ezzel együtt a lakossági betéti vagyon mérséklődése volt tapasztalható - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb Regiszteréből. Mindemellett megfordult a trend a pénztári vagyonban található részvények esetében: a két megelőző negyedévben csökkenő, a harmadik negyedben azonban ismét növekvő arány volt tapasztalható.

"Az előző negyedéves stagnáláshoz képest a harmadik negyedben már érezhető, 1,3 százalékos csökkenést tapasztaltunk a lakossági betéti vagyonban, ezzel együtt az intézményes megtakarítások töretlenül, sőt a megelőző három hónaphoz képest némileg gyorsulva, 5 százalékkal nőttek" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az információt szolgáltató vagyonkezelők és a BAMOSZ saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010. szeptember végén 9 656 milliárd forintot tett ki piaci értéken. A harmadik negyedévében a befektetési alapok vagyona 5,7 százalékkal, míg a regiszter által érintett vagyonkezelt kör 4,5 százalékkal nőtt. Mind az alapok, mind pedig a vagyonkezelt vagyon esetében a negyedéves bővülés a megelőzőnél nagyobb mértékű.

Vagyontulajdonosok szerint összetétel (milliárd forint) Forrás: BAMOSZ Regiszter


A kezelt vagyon legnagyobb hányada, 3 853 milliárd forint pénztári (ez a teljes vagyon 64,8 százaléka). A regiszter adatai szerint a pénztári portfoliókban a negyedévben a hazai részvények aránya nőtt, míg a külföldieké csökkent. Az összesített részvényarány a pénztáraknál így két csökkenő negyedév után 33,1 százalékra nőtt. Tovább emelkedett a hazai betétek és államkötvények aránya, ezzel szemben csökkent a diszkontkincstárjegyek, valamint a vállalati kötvények és jelzáloglevelek aránya, a hazai állampapírok együttesen a pénztári portfoliók 54,1 százalékát teszik ki.

A befektetési jegyek aránya a pénztári portfoliókon belül 29,7 százalék, ami továbbra is azt a folyamatot erősíti, hogy a külföldi befektetések jelentős részben a költséghatékonyság és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósulnak meg. A befektetési jegyek állományának több mint két harmadát a BAMOSZ alapok jegyei teszik ki.

A vagyonkezelés másik nagy területe a biztosítók részére végzett vagyonkezelés (ez a teljes vagyon 27,9 százaléka). A PSZÁF 2010. június végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 68,2 százalékát kezelték a regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét az unit-linked termékek teszik ki - az adatszolgáltatók összesített adatai alapján ez 658 milliárd forintra rúg -, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyon jelenti, amely a negyedév végén 1 003 milliárd forintot tett ki.

Az unit-linked termékek esetében a nagyobb külföldi kitettség és a jelentős forinterősödés a negyedéves piaci teljesítményben kisebb, 1,3 százalék körüli hozamot eredményezhetett. A vagyon egy százalékos bővülésével együtt mindez azt jelenti, hogy a negyedévben kétmilliárd forint körüli tőkekivonás történhetett az unit-linked termékekből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosítók vagyona (az unit-linked termékeket leszámítva) a negyedév alatt 2,2 százalékkal csökkent, ami a 4,3 - 4,4 százalék körüli hozamok figyelembevételével arra utal, hogy a negyedévben a biztosítói vagyont ismét jelentős tőkekivonás csökkenthette.

A BAMOSZ Regiszterbe 8 letétkezelő küldött adatokat. Eszerint a fenti letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. szeptember 30-i piaci értéke 15 536 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékos bővülést jelent az előző negyedévhez viszonyítva. A letétkezelésben lévő teljes vagyon 42,4 százalékát külföldi megbízók számára kezelt, míg további 11,3 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyon teszik ki.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20