35 °C Budapest

A hazai lakosság harmada rendelkezik megtakarítással

Pénzcentrum
2010. december 1. 11:10

A magyar megtakarítókról készült kutatás rávilágított arra, hogy noha a válság után némiképp nőtt a megtakarítási hajlandóság, a pénzügyi kultúra fejlettsége továbbra is alacsony hazánkba. A hazai megtakarítók ugyanis egyrészt nem igazán tájékozottak a megtakarítási lehetőségeket tekintve, másrészt az amúgy is konzervatív megtakarítási szokásainkat tovább erősítette a válság is, aminek eredményeként továbbra is a bankbetétek és a készpénz dominál a hazai megtakarítások között. Az egyéb tőkepiaci befektetési formákat az emberek vagy nem ismerik igazán, vagy túl kockázatosnak tartják - derült ki a felmérésből.

A válság után a befektetők kicsit másképp kezdtek el mozgolódni - mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő Marketing és Értékesítési igazgatója. Bíztató jel ugyanis, hogy a havonta átlagosan 28 000 forintot félre tevő magyarok a válság után növelték megtakarításaikat, a legtöbb ember azonban csak havi 10-15 ezer forintot tud félre tenni. Számukra a mostanában terjedő "állandó értékpapír vételi megbízás" jelenthet megoldást, amellyel olcsón kisösszegben is vásárolhat befektetési eszközöket. A magyarok nagy részének azonban továbbra sincs megtakarítása, ezért a kutatás célzott csoportokat vett célba - mondta Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Az OTP Alapkezelő megbízásából készült kutatás rávilágított arra, hogy a hazai lakosság igen konzervatív megtakarító, ami nem egy új keletű dolog hazánkban. A magyarok hagyományosan preferálják a bankbetétet mint megtakarítási formát, amit a kutatás is alátámasztott, hiszen a megkérdezettek pénzük több mint 50 százalékát bankbetétben kamatoztatják. Ezt magyarázza az, hogy a vizsgálatban résztvevő megtakarítók közel fele legfontosabbnak a biztonságot tartotta, míg a hozamot csak alig harmaduk jelölte meg legfontosabb szempontként - derült ki az OTP Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján.

A hazai megtakarítókat elsősorban az anyagi biztonság, a tartalékképzés motiválja, de fontos szerepet játszik a gyerekek jövőjének segítése is, a megtakarítási célok között tehát elsősorban hosszú távú célok dominálnak - mondta Gáti. Látható, hogy a válság miatt felértékelődött a biztonság fontossága az általános értékek között is, nem csak a befektetési döntési szempontok között. Kevésbé, de szintén jelentős célja a lakossági megtakarításnak egy konkrét cél elérése, leggyakrabban lakásvásárlás, vagy építkezés.

Érdekes, hogy a megkérdezettek megtakarításainak 24 százaléka készpénzben van, ami rendkívül magas arány, főleg inflációs környezetben. Az is kiderült ugyanakkor a felmérésből, hogy mennyire tudatosak a lakosok befektetéseiknél. A kutatás eredménye rávilágított, hogy elsősorban a 30-39 évesek a leginkább magabiztosak megtakarítási döntéseiknél, miközben nem meglepő módon az iskolázottság szintje is pozitívan befolyásolja a megtakarítási tudatosságot. Érdekes azonban, hogy a megkérdezettek mindössze 15 százaléka tudta megbecsülni, a tavalyi inflációt és harmaduk találta el nagyjából mennyi jelenleg az alapkamat szintje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az egyes befektetési kategóriák ismertségét nézzük, a részvény és a bankbetét a legismertebb a hazai megtakarítók között, miközben a befektetési alapok, a kötvények és a nyersanyag befektetések csak kevés embernek jutottak eszébe. A válaszadók a befektetési alapokat a legbonyolultabb megtakarítási formának tartják, miközben a legnagyobb hozamot a legkockázatosabbnak tartott részvényektől várják. A befektetési alapok megismertetéséhez tehát még sok munka szükséges - mondta Töröcsik.

Az ellentmondást a célok és a megtakarítási magatartások között az szolgáltatja, hogy míg a lakosok elsősorban hosszabb távú célok érdekében takarítanak meg, ezen célra a legbiztonságosabb megtakarítási formák nem a legideálisabbak - magyarázta az OTP Alapkezelő vezérigazgató-helyettese, Köves Benedek. Látható ugyanis, hogy nem csak a betétek és a készpénz súlya magas, de a befektetési alapokon belül a legbiztonságosabb pénzpiaci és tőkevédett alapok aránya is igen magas.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 15:46
Katona Andor a TV2 kiemelt kreatív producere lesz.
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?