11 °C Budapest

A hazai lakosság harmada rendelkezik megtakarítással

Pénzcentrum
2010. december 1. 11:10

A magyar megtakarítókról készült kutatás rávilágított arra, hogy noha a válság után némiképp nőtt a megtakarítási hajlandóság, a pénzügyi kultúra fejlettsége továbbra is alacsony hazánkba. A hazai megtakarítók ugyanis egyrészt nem igazán tájékozottak a megtakarítási lehetőségeket tekintve, másrészt az amúgy is konzervatív megtakarítási szokásainkat tovább erősítette a válság is, aminek eredményeként továbbra is a bankbetétek és a készpénz dominál a hazai megtakarítások között. Az egyéb tőkepiaci befektetési formákat az emberek vagy nem ismerik igazán, vagy túl kockázatosnak tartják - derült ki a felmérésből.

A válság után a befektetők kicsit másképp kezdtek el mozgolódni - mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő Marketing és Értékesítési igazgatója. Bíztató jel ugyanis, hogy a havonta átlagosan 28 000 forintot félre tevő magyarok a válság után növelték megtakarításaikat, a legtöbb ember azonban csak havi 10-15 ezer forintot tud félre tenni. Számukra a mostanában terjedő "állandó értékpapír vételi megbízás" jelenthet megoldást, amellyel olcsón kisösszegben is vásárolhat befektetési eszközöket. A magyarok nagy részének azonban továbbra sincs megtakarítása, ezért a kutatás célzott csoportokat vett célba - mondta Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Az OTP Alapkezelő megbízásából készült kutatás rávilágított arra, hogy a hazai lakosság igen konzervatív megtakarító, ami nem egy új keletű dolog hazánkban. A magyarok hagyományosan preferálják a bankbetétet mint megtakarítási formát, amit a kutatás is alátámasztott, hiszen a megkérdezettek pénzük több mint 50 százalékát bankbetétben kamatoztatják. Ezt magyarázza az, hogy a vizsgálatban résztvevő megtakarítók közel fele legfontosabbnak a biztonságot tartotta, míg a hozamot csak alig harmaduk jelölte meg legfontosabb szempontként - derült ki az OTP Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján.

A hazai megtakarítókat elsősorban az anyagi biztonság, a tartalékképzés motiválja, de fontos szerepet játszik a gyerekek jövőjének segítése is, a megtakarítási célok között tehát elsősorban hosszú távú célok dominálnak - mondta Gáti. Látható, hogy a válság miatt felértékelődött a biztonság fontossága az általános értékek között is, nem csak a befektetési döntési szempontok között. Kevésbé, de szintén jelentős célja a lakossági megtakarításnak egy konkrét cél elérése, leggyakrabban lakásvásárlás, vagy építkezés.

Érdekes, hogy a megkérdezettek megtakarításainak 24 százaléka készpénzben van, ami rendkívül magas arány, főleg inflációs környezetben. Az is kiderült ugyanakkor a felmérésből, hogy mennyire tudatosak a lakosok befektetéseiknél. A kutatás eredménye rávilágított, hogy elsősorban a 30-39 évesek a leginkább magabiztosak megtakarítási döntéseiknél, miközben nem meglepő módon az iskolázottság szintje is pozitívan befolyásolja a megtakarítási tudatosságot. Érdekes azonban, hogy a megkérdezettek mindössze 15 százaléka tudta megbecsülni, a tavalyi inflációt és harmaduk találta el nagyjából mennyi jelenleg az alapkamat szintje.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha az egyes befektetési kategóriák ismertségét nézzük, a részvény és a bankbetét a legismertebb a hazai megtakarítók között, miközben a befektetési alapok, a kötvények és a nyersanyag befektetések csak kevés embernek jutottak eszébe. A válaszadók a befektetési alapokat a legbonyolultabb megtakarítási formának tartják, miközben a legnagyobb hozamot a legkockázatosabbnak tartott részvényektől várják. A befektetési alapok megismertetéséhez tehát még sok munka szükséges - mondta Töröcsik.

Az ellentmondást a célok és a megtakarítási magatartások között az szolgáltatja, hogy míg a lakosok elsősorban hosszabb távú célok érdekében takarítanak meg, ezen célra a legbiztonságosabb megtakarítási formák nem a legideálisabbak - magyarázta az OTP Alapkezelő vezérigazgató-helyettese, Köves Benedek. Látható ugyanis, hogy nem csak a betétek és a készpénz súlya magas, de a befektetési alapokon belül a legbiztonságosabb pénzpiaci és tőkevédett alapok aránya is igen magas.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem