-2 °C Budapest

Hol fialtatja a pénzét az alapos magyar hozamvadász?

2010. november 16. 11:02

BAMOSZ: októberben a lakosság oldaláról eltűnt a tőkebeáramlás Míg augusztusban pesszimista, szeptemberben pedig optimista volt a hangulat a tőkepiacokon, az október inkább bizonytalannak volt nevezhető. Bár a nemzetközi részvénypiacok és a forint tovább erősödött, a hazai részvény- és kötvénypiac kismértékben esett. A képet tovább árnyalja az elmúlt fél évben tapasztalt lakossági tőkebeáramlás elmaradása és az intézményi befektetések lassulása is októberben - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.


Temmel András

"Míg a befektetési alapok vagyonát a bizonytalan tőkepiacok mellett is tovább növelték a hozamok, októberben a tőkebeáramlás tovább lassult az intézmények, és eltűnt a lakosság oldaláról. Eközben a háztartások befektetései esetében már jelentős visszaváltások történtek a hagyományos lakossági termékek (likviditási és pénzpiaci alapok) esetében, és zajlik az átrendeződés a kockázatosabb (rövid kötvény, vegyes, ingatlan és egyéb) alapok irányába" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összesen 12,7 milliárd forintot vonzottak októberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 19,7 milliárd forinttal nőtt. A hagyományosan lakossági termékeknek számító likviditási, pénzpiaci és garantált alapokon, illetve a hosszú kötvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A fentieken belül a döntő hányad az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők októberben inkább visszaváltottak, illetve ismét a rövid kötvény, a vegyes és az ingatlanalapokat választották.

Forrás: BAMOSZ

Az októberi 0,8%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 445 hazai befektetési alapban összesen 3 738 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (több mint 60%-át) ezek adják. A vizsgált időszakban összesen hárommilliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a hozamok viszont összesen 6,3 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és nemzetközi részvénypiacok októberben vegyes képet mutattak, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. A nyilvános részvényalapokba ugyanakkor csaknem ötmilliárd forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 3,1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A tiszta részvényalapok vagyona 2,7%-kal nőtt, miután ezekbe a termékekbe 2,1 milliárd forint tőke érkezett, bár összesen mintegy 80 millió forint veszteség keletkezett rajtuk.

Ismét nőtt a kötvényalapok vagyona is: összesen 4,6 milliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 340 millió forint hozamot termeltek. Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek októberben 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek.

A pénzpiaci alapok vagyona októberben - elsősorban a nagymértékű visszaváltások következtében - 1,2%-kal csökkent. Összesen több mint 19 milliárd forint távozott az alapokból, bár 2,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 387 milliárd forintra csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ismét visszafordult az év korábbi részében tapasztalt pozitív trend a garantált alapok piacán. A lejáró alapoknak köszönhetően októberben több mint 18 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, míg a piaci teljesítmény csak kétmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

Ismét kimondottan jó hónapot zártak viszont a kisebb alapkategóriák. A vegyes alapok vagyona 2,3%-kal, 128 milliárd forintra nőtt. A 33 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban 5,3%-kal, 86 milliárd forintra nőtt.

A zártkörű értékpapíralapokba októberben több mint 23 milliárd forint érkezett, és elsősorban a részvényalapok teljesítménye további 9,3 milliárd forinttal növelte a vagyont. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 569 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának már 15,2%-a.

 

A 2011-es adóváltozások átrendezhetik a hazai befektetési piacot

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem