19 °C Budapest

Hol fialtatja a pénzét az alapos magyar hozamvadász?

2010. november 16. 11:02

BAMOSZ: októberben a lakosság oldaláról eltűnt a tőkebeáramlás Míg augusztusban pesszimista, szeptemberben pedig optimista volt a hangulat a tőkepiacokon, az október inkább bizonytalannak volt nevezhető. Bár a nemzetközi részvénypiacok és a forint tovább erősödött, a hazai részvény- és kötvénypiac kismértékben esett. A képet tovább árnyalja az elmúlt fél évben tapasztalt lakossági tőkebeáramlás elmaradása és az intézményi befektetések lassulása is októberben - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.


Temmel András

"Míg a befektetési alapok vagyonát a bizonytalan tőkepiacok mellett is tovább növelték a hozamok, októberben a tőkebeáramlás tovább lassult az intézmények, és eltűnt a lakosság oldaláról. Eközben a háztartások befektetései esetében már jelentős visszaváltások történtek a hagyományos lakossági termékek (likviditási és pénzpiaci alapok) esetében, és zajlik az átrendeződés a kockázatosabb (rövid kötvény, vegyes, ingatlan és egyéb) alapok irányába" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összesen 12,7 milliárd forintot vonzottak októberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 19,7 milliárd forinttal nőtt. A hagyományosan lakossági termékeknek számító likviditási, pénzpiaci és garantált alapokon, illetve a hosszú kötvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A fentieken belül a döntő hányad az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők októberben inkább visszaváltottak, illetve ismét a rövid kötvény, a vegyes és az ingatlanalapokat választották.

Forrás: BAMOSZ

Az októberi 0,8%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 445 hazai befektetési alapban összesen 3 738 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (több mint 60%-át) ezek adják. A vizsgált időszakban összesen hárommilliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a hozamok viszont összesen 6,3 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és nemzetközi részvénypiacok októberben vegyes képet mutattak, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. A nyilvános részvényalapokba ugyanakkor csaknem ötmilliárd forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 3,1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A tiszta részvényalapok vagyona 2,7%-kal nőtt, miután ezekbe a termékekbe 2,1 milliárd forint tőke érkezett, bár összesen mintegy 80 millió forint veszteség keletkezett rajtuk.

Ismét nőtt a kötvényalapok vagyona is: összesen 4,6 milliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 340 millió forint hozamot termeltek. Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek októberben 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek.

A pénzpiaci alapok vagyona októberben - elsősorban a nagymértékű visszaváltások következtében - 1,2%-kal csökkent. Összesen több mint 19 milliárd forint távozott az alapokból, bár 2,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 387 milliárd forintra csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ismét visszafordult az év korábbi részében tapasztalt pozitív trend a garantált alapok piacán. A lejáró alapoknak köszönhetően októberben több mint 18 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, míg a piaci teljesítmény csak kétmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

Ismét kimondottan jó hónapot zártak viszont a kisebb alapkategóriák. A vegyes alapok vagyona 2,3%-kal, 128 milliárd forintra nőtt. A 33 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban 5,3%-kal, 86 milliárd forintra nőtt.

A zártkörű értékpapíralapokba októberben több mint 23 milliárd forint érkezett, és elsősorban a részvényalapok teljesítménye további 9,3 milliárd forinttal növelte a vagyont. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 569 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának már 15,2%-a.

 

A 2011-es adóváltozások átrendezhetik a hazai befektetési piacot

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?