20 °C Budapest

Befektetési alapok: mérséklődő tőkebeáramlás

2010. november 10. 10:32

A korábbi negyedévekhez képest ugyan némileg mérséklődött a tőkebeáramlás a befektetési alapokba, ám az elmúlt három hónap során is 125,9 milliárd forintnyi tőkét vonzottak az alapok - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, negyedéves statisztikáiból.

"A július és augusztus közötti időszak egyik érdekes eleme volt, hogy a nyilvános alapok közül a kiegyensúlyozott vegyes alapok bővültek a leggyorsabban, 15%-kal" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Összességében ismét jelentős új tőke érkezett az alapokba a negyedévben, ezúttal elsősorban az intézményi befektetőktől. A legtöbb friss tőkét a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok közt a negyedévben az ingatlanalapok, év eleje óta pedig a likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek."

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összvagyona 2010. III. negyedében 5,7%-kal, az év eleje óta összesen 23,7%-kal nőtt. A negyedév során 125,9 milliárd forint friss tőkét vonzottak az alapok, a piaci teljesítmények pedig 73,2 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. Év eleje óta 525,7 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, ami a 2006-os kamatadó előtti roham óta a legerősebb kilenchavi tőkebeáramlás, a piaci teljesítmények pedig csaknem 185 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A BAMOSZ tagok szeptember végén 438 alapot kezeltek, az alapok vagyona a negyedév végén 3 709 milliárd forint volt. A vagyon legnagyobb része, 60,5%-a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapokban, 8,4% nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban (és ingatlan alapok alapjaiban) található. E mellett 7,3% nyilvános nyíltvégű speciális (garantált és származtatott) alapokban, 6,7% nyilvános zártvégű speciális alapokban, 2,1% nyilvános zártvégű ingatlanalapokban, 13,1% zártkörű értékpapíralapokban, 1,4% zártkörű garantált és származtatott alapokban, végül 0,6% zártkörű ingatlanalapokban volt.

Bár a negyedévben csökkent a nyilvános nyíltvégű értékpapír befektetési alapok aránya, továbbra is ezek a legmeghatározóbb formái az alapoknak. A 197 alap vagyona 2 242 milliárd forint volt szeptember 30-án, ami 2,1%-kal magasabb a negyedév eleji értéknél. Év eleje óta az alapok vagyona 20,3%-kal bővült. A fenti alapokon belül a legnagyobb csoport a pénzpiaci alapoké, amelyek vagyona a negyedévben 1,6%-kal nőtt.

A kötvényalapok száma a negyedévben nem változott, a BAMOSZ tagjai által kezelt 27 kötvényalapban kezelt összes vagyon a negyedévben 2,4%-kal csökkent, év eleje óta viszont 19,4%-kal bővült. A pénzpiaci- és kötvényalapok együttes vagyona 2008-ban trendszerű csökkenést mutatott, 2009-ben és idén viszont az összesített vagyon ismét tendenciaszerűen, az utóbbi egy évben pedig már folyamatosan nőtt.

A nyilvános részvényalapok vagyona a negyedévben 5,2%-kal nőtt, a negyedév végén az összvagyon 382 milliárd forint volt. A részvénytúlsúlyos alapok vagyona 12,3%-os negyedéves bővülés után a negyedév végén 305 milliárd forint volt. Eközben a tiszta részvény alapok vagyona a negyedévben 15,8%-kal, év eleje óta 3%-kal csökkent.

A vegyes alapok száma a negyedévben nem változott, a vagyon 10,2%-kal nőtt, a negyedév végén 125 milliárd forintot tett ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tőke- vagy hozamvédelmet nyújtó garantált alapok vagyona 2,4%-os negyedéves növekedés után, a negyedév végén 438 milliárd forintot tett ki. Az előző évben a garantált alapok esetében először megtapasztalt tőkekivonást az idei évben már felváltotta a friss tőkebeáramlás: a negyedévben több mint ötmilliárd forint, év eleje óta mintegy 21,7 milliárd forint új tőkét vonzottak.

Az ingatlanalapok száma a negyedévben nem változott, a 22 alap vagyona a negyedévben 7,1%-kal - év eleje óta már 39,2%-kal - nőtt, így a negyedév végén 409 milliárd forintot kezeltek ingatlanalapokban.

A harmadik negyedévében az alapokon kívül kezelt vagyon egy vagyonátadás miatt 14,3%-kal nőtt, míg az év eleje óta összesen 20,3%-os a növekedés. A negyedév végén a BAMOSZ tagjai 5 614 milliárd forint vagyont kezeltek az alapokon kívül, így az alapokban kezelt 3 709 milliárddal együtt a teljes kezelt vagyon 9 323 milliárd forintot volt a harmadik harmad végén.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18