2020. július 10. péntek Amália
HR Centrum

Így nem lesz teljes csőd, ha kirúgnak: ezt mindenképp intézd el


Munkahelyek jönnek-mennek, de egy biztos: ha valaki elveszíti a munkáját rengeteg teendője lesz, hogy legalább az álláskeresési járadékot megkapja. Ez ugyanakkor csak 90 napig nyújthat megoldást, de utána sem érdemes kiregisztrálni a rendszerből. Mutatjuk, mi mindent kell elintézned, ha hirtelen munkanélküli leszel.

Biztosra csak kevés dolognál lehet menni a mai világban, így például sokszor előfordul az a szomorú eset is, hogy elveszítjük az állásunkat. Egyszerűen kirúgnak, vagy megszűnik, csődbe megy a cég.

Ugyanakkor nem szabad kétségbe esni, mert az csak ront a helyzeten. Szerencsére az emberek többségét ritkán rúgják ki, és nem is szívesen beszélünk erről, így pedig nem forog a köztudatban, hogy mi a teendő, ha valakinek nincs munkája. Ezért most a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb elintéznivalókat, hogy legalább egy gonddal kevesebb legyen, ha ne adj' isten egyszer ilyen helyzetbe kerülsz.

Sorakozzanak a papírok!

Ha arra keülne a sor, hogy utilaput kapsz a munkahelyeden, akkor az utolsó munkában töltött napodon a munkáltatónak minden papírodat ki kell adnia. Kilépéskor a többi között megkapod a felmondóleveledet, a jövedelemigazolást, az egészségügyi könyvet, illetve az átadás-átvételi elismervényt azokról az eszközökről, amiket a munkáltató adott ki neked. Kérj el mindent, mert ezek kellhetnek a további ügyintézéshez! Emellett a munkáltatónak az utolsó munkanapodon ki kell fizetnie az adott havi munkabért - időarányosan.

Drámai pillanatokban hajlamos a figyelmetlenségre az ember, ellenben komoly baj is lehet belőle, ha nem ellenőrzöl le mindent kétszer: például megütheted a bokádat, ha nálad maradt valamilyen céges eszköz. És a későbbi ügyintézésnél is gond lehet, ha nem kaptál meg valamilyen papírt. Emellett érdemes megkérni a munkáltatót, hogy a jelenlétedben formázzák le a céges számítógépedet, laptopodat.

Indulás a hivatalba!

Durván hangzik, de igaz: a munkanélküli lét első és legfontosabb feladata egy jó kis sorbanállás a lakhelyeden illetékes Munkaügyi Hivatalban. Ez nem csak azért fontos, mert így onnan is kaphatsz állásajánlatokat, hanem például különféle képzéseket is hirdetnek, amelyeket te is igénybe vehetsz! De még ennél is fontosabb: igényelhetsz álláskeresési járadékot! Emellett azért is érdemes regisztrált álláskeresőnek lenni, mert ha később felvesznek valahova, és legalább fél évig regisztrált munkanélküli voltál, akkor a munkáltatónak kevesebb járulékot kell fizetnie utánad - így pedig szívesebben vesznek fel.

Nem mindegy ugyanis, hogy a munkakeresés ideje alatt nulla a jövedelmed, vagy van valamennyi bevétel. Ám ehhez be kell járnod a bürokrácia útvesztőjét - és meg kell felelned bizonyos kritériumoknak. Például csak az jogosult ilyen juttatásra, aki az igényléstől számított visszamenőleges 3 évben legalább 360 napig folyamatosan be volt jelentve egy munkahelyre. Az igényléshez szükséged lesz személyire, TAJ- és adókártyára, iskolai végzettséget igazoló papírokra, és a többi munkaügyi iratra. Emellett kell még az OEP igazolvány, bankszámlaszám (ha van), egy igazolólap a járadék megállapításához és egy jövedelemadó adatlap - utóbbi kettőt a munkáltató az utolsó napodon állítja ki.

Ideig-óráig lesz bevétel

Nem tart azonban örökké az állami segítség: az új Munka Törvénykönyve szerint ugyanis azt csak 90 napig lehet folyósítani az álláskeresőnek. Ez alatt az idő alatt a TB-vel sem kell törődnöd, annak összegét levonják a segélyből. Az álláskeresési járadék többféle szempont alapján kerül megállapításra, a felső határa a minimálbér havi összege.

Ennek lejárta után is van lehetőséget segítséget kérni az államtól, feltéve akkor, ha a nyugdíj előtt 5, vagy kevesebb évvel váltál munkakeresővé: a nyugdíj előtti álláskeresési segély összege a minimálbér 40 százaléka.

Ekkortól nincs ingyen az egészségügy

Lehet, hogy nincs állásod, de ettől még a magyar társadalombiztosítási rendszer az egészsgügyi kockázatközösség elvén alapszik. Tehát vagy mindenkinek be kell szállnia a közösbe: ha van munkád, akkor ő fizeti utánad a TB-t, ha nincs, akkor viszont magadnak mell, miután már nem folyósítják neked a járadékot. A hozzájárulás megfizetését belföldi állampolgár nem tagadhatja meg. Ilyennek az számít, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik.

Emellett a munkahelyed elvesztését 15 napon belül köteles vagy bejelenteni az adóhatósághoz. Mivel az elbocsátás akár váratlanul is jöhet, ezért úgynevezett passzív jogon még 45 napig mindenki jogosult egészségügyi ellátásra, azonban a 46. naptól már valóban nem látják el semelyik hazai egészségügyi intézményben. Ez azért nem opció, hiszen akármikor lebetegedhetsz, vagy akár komolyabb bajod is lehet - nyilván a súlyos esetekben ellátnak, de meg fogod kapni a kórházi számlát.

Vagyis a nagyobb bajok elkerülése érdekében sajnos el kell kezdeni fizetni a TB-járulék havi összegét. Ehhez a megfelelően kitöltött T1011 dokumentumot kell az adóhatósághoz eljuttatni. Ehhez  szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adóigazolvány és nyilván a TAJ-kártya is. Az összeget minden hónap 12. napjáig kell befizetni. Ugyanakkor más dolgod nincs a NAV-nál, hiszen az SZJA-bevallásod tervezetét már a hivatal készíti el helyetted. Ezt az adóhivatal valamelyik ügyfélszolgálatán, vagy az ügyfélkapun is megtekintheted, és ha minden rendben, akkor semmit nem kell csinálni vele.

Ezekből is jöhet valami pénz

Nem csak az álláskeresési járadék jelenthet némi segítséget, van még pár olyan juttatás, amit igényelhetnek az állástalanok. Ilyen például a lakhatási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás. De ezekről érdemes tájékozódni a helyi önkormányzatoknál, mivel mindenhol más és más lehetőségek vannak: a hivatalban azt is elmondják, milyen iratok kellenek ezek igényléséhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk