22 °C Budapest
5+1 végzetes hiba az önéletrajzban: a karriered múlhat rajta

5+1 végzetes hiba az önéletrajzban: a karriered múlhat rajta

2018. március 18. 13:00

60 másodperc. Mindössze ennyi időd van arra, hogy az önéletrajzoddal lenyűgözd a jövőbeli munkáltatódat. Épp ezért fontos, hogy  ütős és figyelemfelkeltő legyen. Elég néhány hiba, és könnyen elvérezhetünk, hiába lennénk alkalmasak a meghirdetett állásra.

A HR-esek átlagban kevesebb, mint 60 másodpercet foglalkoznak egy önéletrajzzal, így ha az nem eléggé figyelemfelkeltő, jó eséllyel bukjuk álmaink állását. Vannak ráadásul olyan tipikus hibák, amik szintén a vesztünket okozhatják. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha épp munkát keresel. Michelle Gibbings karriertanácsadó szerint 5 olyan tipikus hiba van, amit sok álláskereső elkövet az önéletrajza elküldésekor:

1. A feladatra összpontosítasz, nem az eredményre

Ha arról írsz, milyen eredményeket tudnál elérni az adott feladatkörrben, sokkal inkább felkelted a HR-es vagy a munkavállaló figyelmét. Érdemes tehát erre helyezni a hangsúlyt ahelyett, hogy azt sorolod, miért vagy te a legalkalmasabb az adott feladat elvégzésére. Ezt a korábbi munkatapasztalatok ecsetelésekor is érdemes megfogadni.

2. Túl szerény vagy

Sokan hajlamosak rá, hogy lebecsüljék magukat. Nem hangsúlyozzák eléggé, milyen eredményeket értek el. Pedig ez fontos. persze nem szabad átesni a ló túloldalára, nem szabad arrogánsnak lenni, de igenis emeljük ki az erősségeinket és hogy miért is vagyunk értékesek.

3. Ott virít a fotód az önéletrajzodon

"Az önéletrajzon virító fotó elveszi a figyelmet a szövegtől. Márpedig épp az lenne a cél, hogy a leendő főnök ne az alapján ítéljen meg, hogy hogyan nézel ki, hanem hogy mennyit érsz" - idézi a Daily Mail Michelle Gibbingst.

4. A motivációs leveledet kizárólag a hirdetés alapján írod

Még mielőtt bárhová jelentkeznél, vedd fel a telefont és hívd fel a céget. Érdeklődj a betöltendő pozícióról, próbálj még többet kideríteni, mint amit a hirdetés szövegében elárultak. Ennek megfelelően írhatod meg a motivációs levelet. Ha toborzón kerezstül pályázol az állásra, akkor is fontos a személyes kapcsolat, egy telefonhívás segíthet, hogy emlékezzen rád, amikor sorra érkeznek majd az önéletrajzok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. Fent vagy Facebookon, Instagramon, LinkedIn-en, de ezt nem jelzed az önéletrajzodban

A közösségi média megkerülhetetlen része az életünknek. Ha valaki valóban felkeltette a HR-es és/vagy főnök figyelmét, úgyis rá fog keresni facebookon, LinkedIn-en, vagy Instagramon. Épp ezért érdemes már a megfelelő linkeket az önéletrajzban feltüntetni, különösen akkor, ha a közösségi oldalaidat szakmai célokra (is) használod.

+1 : tele van helyesírási hibával az önéletrajzod

Michelle Gibbings szerint erre sokan nem figyelnek, de igenis számít, ha kimarad valahol egy betű vagy helyesírási hiba van az önéletrajzban. Mielőtt elküldjük azt, vagy a motivációs levelet, többször is nézzük át a dokumentumokat.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?