7 °C Budapest

5+1 végzetes hiba az önéletrajzban: a karriered múlhat rajta

2018. március 18. 13:00

60 másodperc. Mindössze ennyi időd van arra, hogy az önéletrajzoddal lenyűgözd a jövőbeli munkáltatódat. Épp ezért fontos, hogy  ütős és figyelemfelkeltő legyen. Elég néhány hiba, és könnyen elvérezhetünk, hiába lennénk alkalmasak a meghirdetett állásra.

A HR-esek átlagban kevesebb, mint 60 másodpercet foglalkoznak egy önéletrajzzal, így ha az nem eléggé figyelemfelkeltő, jó eséllyel bukjuk álmaink állását. Vannak ráadásul olyan tipikus hibák, amik szintén a vesztünket okozhatják. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha épp munkát keresel. Michelle Gibbings karriertanácsadó szerint 5 olyan tipikus hiba van, amit sok álláskereső elkövet az önéletrajza elküldésekor:

1. A feladatra összpontosítasz, nem az eredményre

Ha arról írsz, milyen eredményeket tudnál elérni az adott feladatkörrben, sokkal inkább felkelted a HR-es vagy a munkavállaló figyelmét. Érdemes tehát erre helyezni a hangsúlyt ahelyett, hogy azt sorolod, miért vagy te a legalkalmasabb az adott feladat elvégzésére. Ezt a korábbi munkatapasztalatok ecsetelésekor is érdemes megfogadni.

2. Túl szerény vagy

Sokan hajlamosak rá, hogy lebecsüljék magukat. Nem hangsúlyozzák eléggé, milyen eredményeket értek el. Pedig ez fontos. persze nem szabad átesni a ló túloldalára, nem szabad arrogánsnak lenni, de igenis emeljük ki az erősségeinket és hogy miért is vagyunk értékesek.

3. Ott virít a fotód az önéletrajzodon

"Az önéletrajzon virító fotó elveszi a figyelmet a szövegtől. Márpedig épp az lenne a cél, hogy a leendő főnök ne az alapján ítéljen meg, hogy hogyan nézel ki, hanem hogy mennyit érsz" - idézi a Daily Mail Michelle Gibbingst.

4. A motivációs leveledet kizárólag a hirdetés alapján írod

Még mielőtt bárhová jelentkeznél, vedd fel a telefont és hívd fel a céget. Érdeklődj a betöltendő pozícióról, próbálj még többet kideríteni, mint amit a hirdetés szövegében elárultak. Ennek megfelelően írhatod meg a motivációs levelet. Ha toborzón kerezstül pályázol az állásra, akkor is fontos a személyes kapcsolat, egy telefonhívás segíthet, hogy emlékezzen rád, amikor sorra érkeznek majd az önéletrajzok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Fent vagy Facebookon, Instagramon, LinkedIn-en, de ezt nem jelzed az önéletrajzodban

A közösségi média megkerülhetetlen része az életünknek. Ha valaki valóban felkeltette a HR-es és/vagy főnök figyelmét, úgyis rá fog keresni facebookon, LinkedIn-en, vagy Instagramon. Épp ezért érdemes már a megfelelő linkeket az önéletrajzban feltüntetni, különösen akkor, ha a közösségi oldalaidat szakmai célokra (is) használod.

+1 : tele van helyesírási hibával az önéletrajzod

Michelle Gibbings szerint erre sokan nem figyelnek, de igenis számít, ha kimarad valahol egy betű vagy helyesírási hiba van az önéletrajzban. Mielőtt elküldjük azt, vagy a motivációs levelet, többször is nézzük át a dokumentumokat.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm