1 °C Budapest

Így csinálhatsz magadból totál idiótát egy állásinterjún

2018. február 7. 14:02

Az álláskeresés állandó stresszel jár: ülünk a gép előtt, keressük a számunkra lehető legmegfelelőbb állást, e-maileket küldözgetünk nap mint nap, állásinterjúkra rohangálunk. Sokan viszont több száz jelentkezés és interjú után is ugyanott tartanak, ahol elkezdték. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha épp álmaink munkáját keressük, és mik azok a tipikus hibák, amelyek miatt a legtöbb álláskereső nem jár sikerrel.

Az álláskeresés nem könnyű: állandó stresszel jár. Aki munkanélkül van otthon, már korán reggel a legfrissebb álláshirdetések szemezgetésével kezdi a napját, és több száz helyre jelentkezik annak reményében, hogy mielőbb munkába állhat. A szerencsésebbeket behívják interjúra, ám sokan hónapok alatt sem tudnak elhelyezkedni. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a munkanélküliség átlagos időtartama 15,6 hónap, de a munkanélküliek 40,0%-a legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Megtalálni álmaink állását, vagy legalábbis egy olyat, amit örömmel végeznénk még akkor is, ha sok kompromisszumot kell kötni, egyáltalán nem könnyű. Robert Hohman, az egyik amerikai álláskereső portál vezérigazgatója szerint azonban megkönnyíthetjük a saját életünket, ha bizonyos dolgokra odafigyelünk. A Glassdoor vezére szerint ugyanis vannak olyan tipikus hibák, amit a legtöbb álláskereső elkövet, ezzel azonban a saját karrierjét hátráltatja.

Túl sok helyre jelentkezel

Minél több helyre pályázol, annál nagyobb eséllyel vesznek fel valahová - gondolják a legtöbben. Robert Hohman azonban a Business Insidernek azt mondta, az ész nélküli jelentkezés sem a pályázóknak, sem a cégeknek nem jó, hiszen sokan olyan helyre is elküldik az önéletrajzukat és motivációs levelüket, ami egyáltalán nem releváns számukra. Aztán pedig csalódottak, hogy nem érkezik válasz, hogy a cégek nem reagálnak. Érdemes tehát inkább tényleg csak olyan álláshirdetésekre jelentkezni, amik a képzettség, a tapasztalat vagy az elvárások tekintetében valóban passzol hozzád. Lehet, hogy kevesebb cégnek küldöd majd el az önéletrajzodat, viszont nagyobb eséllyel kapsz majd visszajelzést is.

Azt sem tudod, hová jelentkezel

Nem csak a pozíció, a cég is nagyon meghatározó: mielőtt jelentkezel egy állásra, érdemes utánaolvasni, mit lehet tudni a vállalatról, tudsz-e azonosulni a cégkultúrával. Könnyen kiderülhet ugyanis, hogy a magas fizetés és a kecsegtető munkakör ellenére ez egy olyan hely, ahol te utálnál dolgozni. Hohman azt javasolja, nézzünk mindig utána az adott hirdetést feladó vállalkozásnak a közösségi médián, könnyen rábukkanhatunk ugyanis alkalmazottak vagy egykori alkalmazottak véleményére a cégről, vagy érdemes keresni valakit, aki ott dolgozik és megkérdezni, milyen bent a hangulat, milyen a munkarend, hogyan állnak a szabadsághoz, stb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fizetési igény? Hát, nem is tudom...

Ha behívtak interjúra, az már nagyon jó jel. Nem elég viszont a megnyerő külső, magabiztos fellépés, releváns munkatapasztalat és elhivatottság. Fontos, hogy még az interjú előtt utánanézz, nagyjából mekkora fizetésre számíthatsz a cégnél, hogy ha rákérdeznek a bérigényre, reális, megfizethető és számodra is kielégítő összeget tudj mondani. Érdemes körbenézni a piacon is, hiszen akkor már tudsz azzal is érvelni például, hogy a konkurenciánál mennyit fizetnek,valamint hogy hasonló munkakörben máshol hogyan alakulnak a bérek.

Ne sajnáld az időt és energiát arra, hogy alaposan átnézd a releváns álláshirdetéseket, jó néhány cég ugyanis feltünteti, mennyit fizetne. Jó kiindulópont lehet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisa is, ahol foglalkozásonként elérhetőek a bruttó átlagkeresetek, de a KSH-nak is van erre vonatkozó adatbázisa, valamint az egyik állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal is segítségünkre lehet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm