27 °C Budapest
Így csinálhatsz magadból totál idiótát egy állásinterjún

Így csinálhatsz magadból totál idiótát egy állásinterjún

2018. február 7. 14:02

Az álláskeresés állandó stresszel jár: ülünk a gép előtt, keressük a számunkra lehető legmegfelelőbb állást, e-maileket küldözgetünk nap mint nap, állásinterjúkra rohangálunk. Sokan viszont több száz jelentkezés és interjú után is ugyanott tartanak, ahol elkezdték. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha épp álmaink munkáját keressük, és mik azok a tipikus hibák, amelyek miatt a legtöbb álláskereső nem jár sikerrel.

Az álláskeresés nem könnyű: állandó stresszel jár. Aki munkanélkül van otthon, már korán reggel a legfrissebb álláshirdetések szemezgetésével kezdi a napját, és több száz helyre jelentkezik annak reményében, hogy mielőbb munkába állhat. A szerencsésebbeket behívják interjúra, ám sokan hónapok alatt sem tudnak elhelyezkedni. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a munkanélküliség átlagos időtartama 15,6 hónap, de a munkanélküliek 40,0%-a legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Megtalálni álmaink állását, vagy legalábbis egy olyat, amit örömmel végeznénk még akkor is, ha sok kompromisszumot kell kötni, egyáltalán nem könnyű. Robert Hohman, az egyik amerikai álláskereső portál vezérigazgatója szerint azonban megkönnyíthetjük a saját életünket, ha bizonyos dolgokra odafigyelünk. A Glassdoor vezére szerint ugyanis vannak olyan tipikus hibák, amit a legtöbb álláskereső elkövet, ezzel azonban a saját karrierjét hátráltatja.

Túl sok helyre jelentkezel

Minél több helyre pályázol, annál nagyobb eséllyel vesznek fel valahová - gondolják a legtöbben. Robert Hohman azonban a Business Insidernek azt mondta, az ész nélküli jelentkezés sem a pályázóknak, sem a cégeknek nem jó, hiszen sokan olyan helyre is elküldik az önéletrajzukat és motivációs levelüket, ami egyáltalán nem releváns számukra. Aztán pedig csalódottak, hogy nem érkezik válasz, hogy a cégek nem reagálnak. Érdemes tehát inkább tényleg csak olyan álláshirdetésekre jelentkezni, amik a képzettség, a tapasztalat vagy az elvárások tekintetében valóban passzol hozzád. Lehet, hogy kevesebb cégnek küldöd majd el az önéletrajzodat, viszont nagyobb eséllyel kapsz majd visszajelzést is.

Azt sem tudod, hová jelentkezel

Nem csak a pozíció, a cég is nagyon meghatározó: mielőtt jelentkezel egy állásra, érdemes utánaolvasni, mit lehet tudni a vállalatról, tudsz-e azonosulni a cégkultúrával. Könnyen kiderülhet ugyanis, hogy a magas fizetés és a kecsegtető munkakör ellenére ez egy olyan hely, ahol te utálnál dolgozni. Hohman azt javasolja, nézzünk mindig utána az adott hirdetést feladó vállalkozásnak a közösségi médián, könnyen rábukkanhatunk ugyanis alkalmazottak vagy egykori alkalmazottak véleményére a cégről, vagy érdemes keresni valakit, aki ott dolgozik és megkérdezni, milyen bent a hangulat, milyen a munkarend, hogyan állnak a szabadsághoz, stb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fizetési igény? Hát, nem is tudom...

Ha behívtak interjúra, az már nagyon jó jel. Nem elég viszont a megnyerő külső, magabiztos fellépés, releváns munkatapasztalat és elhivatottság. Fontos, hogy még az interjú előtt utánanézz, nagyjából mekkora fizetésre számíthatsz a cégnél, hogy ha rákérdeznek a bérigényre, reális, megfizethető és számodra is kielégítő összeget tudj mondani. Érdemes körbenézni a piacon is, hiszen akkor már tudsz azzal is érvelni például, hogy a konkurenciánál mennyit fizetnek,valamint hogy hasonló munkakörben máshol hogyan alakulnak a bérek.

Ne sajnáld az időt és energiát arra, hogy alaposan átnézd a releváns álláshirdetéseket, jó néhány cég ugyanis feltünteti, mennyit fizetne. Jó kiindulópont lehet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisa is, ahol foglalkozásonként elérhetőek a bruttó átlagkeresetek, de a KSH-nak is van erre vonatkozó adatbázisa, valamint az egyik állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal is segítségünkre lehet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?