21 °C Budapest

Így emészt fel a stressz: a legtöbben csak későn veszik észre a tüneteket

2020. október 5. 17:54

Stresszes helyzetek mindenki életében vannak, ám ha rosszul kezeljük ezeket, könnyen a kiégés küszöbén találhatjuk magunkat, onnan pedig már csak egy lépés a súlyos depresszió. Figyeljük magunkat, figyeljük a tüneteinket, és próbáljunk szélsőségmentesen élni - javasolja a szakember. De mik is pontosan ezek a tünetek? 

Elsőre talán sokan azt gondoljuk, könnyű összetéveszteni a tartós stresszt a kiégéssel, valójában azonban nagyon mások a tünetei. A "stressz" és a "kiégés" kifejezéseket néha felváltva használják, hiszen ugyanazon a spektrumon léteznek, mégis van néhány kulcsfontosságú különbség közöttük. Az ideiglenes vagy egy adott eseményhez kötődő stressz az élet normális része, amelyet mindannyian időről időre átélünk. . 

Fontos tudni, hogy a stressz lehet negatív, például egy határidő betartására, vagy pozitív, mint amikor testedzést végzel, vagy bulit rendezel. Ezek mindegyike kilök minket a komfortzónából, ám csak ideiglenesen, és segíthet az egyéni növekedésben és a kívánt cél elérésében

 - mondta a HuffPostnak Ryan Howes, a kaliforniai Pasadena Klinika pszichológusa. A kiégés azonban egyfajta válasz az elménktől a túlzott stresszre, amely mentálisan és fizikailag is kimerülté, cinikussá, magányossá és olykor egyenesen munkaképtelenné tesz minket. Ez az állapot, amennyiben ne foglalkozunk vele, idővel átadhatja a helyét a súlyosabb állapotoknak, kialakulhat akár depresszió is.

2019-ben az Egészségügyi Világszervezet a munkahelyi kiégést "foglalkozási jelenségnek" (nem egészségügyi állapotnak) minősítette a betegségek nemzetközi osztályozásában. A kiégést, mint kifejezést általában a munkával összefüggésében használják, de fontos tudni, hogy 

nem csak a túlhajszolt emberekkel fordul elő. Jelentkezhet akkor is, ha szakmailag túl alacsony kihívásokkal kell megküzdened, vagy a munkahelyeden alkalmazott tisztességtelen bánásmód miatt.

Sőt, az élet más területeire is irányulhat, például a gyermeknevelésre, és újabban a koronavírus-járványra. A kiégés egyes tünetei hasonlóak a stressz idején felbukkanó tünetekhez, stressz esetén azonban ezek általában enyhülnek, amikor az esemény (például egy nagy prezentáció a munkahelyen) véget ért. Ha a tünetek súlyosabbak és hosszabb ideig tartanak, nem enyhülnek, akkor beszélhetünk kiégésről. Az alábbi jelek erre utanak:

  • Alvásproblémák
  • Állandó fáradtság: fizikailag, mentálisan egyaránt
  • Rettegés a munkától
  • Komoly betegségek kialakulása a folyamatos stressz tönkre teheti az immunrendszert
  • A motiváció hiánya
  • Elszigetelődés
  • Teljesítményzavar a munkahelyen

Az önismeret a kulcs

Az önismeret, az önbecsülés alacsony foka, hiánya, mindenképpen szerepet játszik ebben, ha másképp nem, a saját határaink felismerésének hiányaként. Ha igazán jól ismerem magamat, akkor meg is tudom védeni magamat. De persze a külső tényezők is nagyon rá tudnak telepedni az emberre, éppen ezért nem mindegy, milyen a környezet, amelyikben dolgozni kell. Mindig a fejétől bűzlik a hal, azaz ha van egy autokrata, túl domináns vezetés, akkor ő a személyiségét végignyomja a ranglétrán. Az ő esetükben az eredménycentrikusság minden mást elnyom, hiszen azt gondolják, hogy a cél szentesíti az eszközt. Aki érzékenyebb típus, mint a magyar lakosság 60 százaléka, azoknak az életét nagyon megnehezíti egy ilyen feljebbvaló. Hozzá kell tenni persze, hogy a kiégés mindig az egyénből fakad, ezért kár is lenne mást hibáztatni - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Korcyl Kinga vezetőfejlesztő, business coach.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vírus árnyékában

A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja, a feje tetejére fordítja. Ilyen extrém körülmények között nem nehéz elveszíteni az arányérzékünket (a józan ítélőképességünket), és könnyen belecsúszhatunk olyan szélsőségességekbe, mint a túlzásba vitt munka, vagy éppen az totális apátia.

Mint minden esetben most is az aranyközépút a megoldás. Kerüljük a szélsőségeket!

A túlzott munkából vegyünk egy picit vissza. Sportoljunk, tartsunk néhány perc szünetet, hallgassunk zenét, beszélgessünk többet a szeretteinkkel! Ha több időnk van, akkor itt az alkalom, hogy segítsünk másoknak! Ez ránk is pozitív hatással lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm