Te is brutál pénzt kereshetsz 2022 karácsonyán: kapkodnak az idénymelósokért, bárki jelentkezhet

Te is brutál pénzt kereshetsz 2022 karácsonyán: kapkodnak az idénymelósokért, bárki jelentkezhet

2022. december 6. 05:42

Idén három év után először nincsenek érvényben a Covid miatti korlátozások, aminek rengeteg kereskedő és vendéglátós örülhet, hiszen újra szabadon látogathatóak a karácsonyi vásárok, az éttermek és az üzletek. Azonban úgy néz ki, az infláció és az elszálló rezsiköltségek mellett még egy komoly probléma nehezíti meg a kiskereskedők és a vendéglátók életét: a munkaerőhiány. Nem ritka, hogy 2000 forintos órabérrel keresnek embert az ünnepi időszakra, de még így is nagyon nehéz a toborzás az idei adventi időszakra.

Ugyan idén a járvány már nem zavar bele az adventi időszak rendezvényeibe, az energiaválság és az infláció országszerte komoly gondot jelent a cégeknek. Nem csak a rezsiköltségek és a termékek ára nőt drasztikusan az utóbbi egy évben, hanem a munkaerőé is: 2022-ben a munkaerőhiány és a brutális drágulás miatt megemelkedett bérigények miatt komoly kihívást jelent a kereskedőknek embert találni a karácsony előtti időszakra. Most körülnéztünk, mennyit lehet keresni, ha valaki az adventi időszakban vállal munkát, és mennyire nehéz embert találni a tipikusan karácsonyi munkákra.

Karácsonyi bérek

Korábban már írtunk róla a Pénzcentrumnál, hogy nem kevesebb, mint napi 30 ezer forintos bérért toboroztak Budapestre a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba. Ugyan elsőre jó lehetőségnek hangzik, azonban akár napi 14–15 órát is kell dolgozni, hogy valaki ennyit kapjon egy vásári nap után, ráaádásul a decemberi hidegben. Ez egyébként azt jelenti, hogy a legnagyobb budapesti vásárban 2000 forintos órabért lehet kapni. Habár ez a fizetés elsőre magasnak tűnhet egy olyan munkakörben, ami nem igényel kifejezett képzettséget vagy a tapasztalatot, azonban a mostani munkaerőhiányos helyzetben nem ritka az ekkora fizetés a karácsonyi vásároknál.

Főállású munkavállalók bruttó alapbére átlagosan 1800-2200 Ft/óra között alakul, azonban a cégeknél itt kiemelt szempont a költségérzékenység

– mondta a Pénzcentrumnak Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője a karácsonyi szezonban kereshető órabérekkel kapcsolatban.

Adventi szezonmunkák

A december természetesen nem csak a vásári árusok szempontjából fontos: a kereskedelmi szektor esetében kétségtelenül a december az év legfontosabb hónapja, de a turizmus-vendéglátásban is jelentősen nő ilyenkor a forgalom. Emiatt pedig ilyenkor mindkét területen jelentősen megnő az igény a munkavállalók szezonális alkalmazására

A karácsony előtti időszakban általában növekedni szokott az igény elsősorban a logisztikában és kereskedelemben, de idén a gazdasági bizonytalanság és a fogyasztás várható visszaesése miatt, a korábbi években megszokott arányú növekedés nem tapasztalható ezen időszakban. A szezonális és nem szezonális munkák között nincs jelentős eltérés a bérezésben: már 1500 forint feletti átlagos bruttó órabéreket ajánlanak a cégek, de pótlékokkal vagy kiemelt munkákon ez akár 1800-2000 forint is lehet

– nyilatkozta lapunknak a karácsonyi előtti munkákról Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke. Természetesen sok embert toboroznak a tipikus karácsony előtti szezonmunkákra is: leginkább az élelmiszerboltok azok, ahol az év végi időszakban idényjellegű munkára, ideiglenesen keresnek munkaerőt. Emellett klasszikus karácsonyi munka a hal- vagy a fenyőfa árusítás. Ezekben a pozíciókra bruttó 1500-2000 forintos órabért kínálnak a kereskedő cégek – mondta lapunknak Tóth Rozália, a Prohuman diákmunka operatív igazgatója.

Még mindig nem sikerült kilábalni a Covidból

A koronavírus-járvány komoly problémákat okozott mindkét említett szektor esetében, és ugyan az idei karácsony már korlátozásoktól mentes, a kereskedelem és a vendéglátás még nem tért vissza a 2019-es szintre. Ez pedig abban is meglátszik, hogy a még mindig a 3 évvel ezelőtti szint alatt van a karácsonyi idénymunkára keresett emberek száma:

Az alkalmi munkára vonatkozó hirdetések száma 2021 és 2022 vonatkozásában növekedett, azonban 2022-ben nem tapasztalható emelkedés a november-decemberi időszakot tekintve. 2021-ben viszont októberben és novemberben jelent meg a legtöbb idénymunka hirdetés

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak Tüzes Imre, a profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. A kiskereskedelmi hirdetésekben az átlagos havi bérjelölés nettó 280 ezer forintt, az átlagos nettó órabér pedig 1470 forint, a vendéglátásban pedig átlagos havi nettó 338 ezer a bérigény és nettó 1500 forint az órabér. Vezetői munkakörökben az átlagos nettó bérjelölés 440 000 Ft körül mozog, míg a kisegítő pozíciókban ugyanez 250 ezer (a legmagasabb fizetést idén ebben a kategóriában egy budapesti étterem kínálta, ahol nettó 800 ezer  forintos havi fizetéssel kerestek konyhafőnököt) – tette hozzá Tüzes Imre azzal kapcsolatban, mennyit ajánlanak most a karácsonyi időszakban.

A munkaerőhiány ilyenkor is probléma

Az utóbbi egy év során a munkaadóknak rengeteg területen szembesültek emberhiánnyal: nem csak a magasan képzett szakemberek esetében, hanem például az olyan kékgalléros állásoknál is, mint például a bolti pénztáros vagy a raktáros.

A szinte teljes foglalkoztatás a karácsonyi munkákra való toborzást is nehezíti, éppen ezért sok munkaadó nyitott arra is, hogy a decemberi szezonban diákokat alkalmazzon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel kapcsolatban Tóth Rozália így nyilatkozott a Pénzcentrumnak:

Az országos munkaerőhiány miatt nem ritka, hogy az idényjellegű munkák esetén a munkaadók a felnőtt munkavállalók helyett inkább a diákmunkások felé fordulnak.

Dolgos Attila ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a diákmunkásokra nagyobb az igény a ebben az időszakban, főleg a kereskedelmi és a szezonális turisztika-vendéglátóipar esetében. Ugyanakkor ez mindig extra feladatterhet ró az iskolaszövetkezetekre, ugyanis maguk a diákok, főleg a főiskolások, egyetemisták a vizsgaidőszak miatt ilyenkor kevésbé érnek rá. A diákok esetében a bérek 1400 forintnál kezdődnek az órabérek, de nem ritka a bruttó 1800–2000 forintos fizetés sem, például a karácsonyi vásárokban:

Korábban Budapesten bruttó 1400 forintkörül volt az átlagosan kínált órabér, de a fővárosban jelenleg akár bruttó 1550-1800 forintos órabér is elérhető, míg a vidéki területeken bruttó 1400-1500 forintos órabér számít ma vonzó bérezésnek

– mondta Tóth Rozália a diákok által kereshető bérekkel kapcsolatban.

A diákmunka sem megoldás

Ugyan a diákoknak jó pluszpénzt jelenthet karácsony előtt dolgozni, azért érdemes figyelembe venni, hogy ez az időszak egybeesik sok főiskolán és egyetemen a vizsgaidőszakkal, így a hallgatóknak korlátozottan jut ideje a munkára:

Általános tapasztalat, hogy a mostani generációnál egyre inkább felértékelődik a magánélet és a szabadidő szerepe, így pl. az ünnepnapi duplabér már közel sem akkora húzóerő, mint akár 5-10 évvel ezelőtt

– foglalta össze Dolgos Attila a Pénzcentrumnak.

Nem lesz könnyű a karácsony senkinek

Összességben elmondhatjuk, hogy idén karácsonykor nincsenek könnyű helyzetben a munkaadók. Az általános munkaerőhiány miatt nagyon nehéz embert találni az ünnep előtti időszakra. Ezeket az állásokat ugyan feltölthetnék diákokkal, azonban a hallgatók körében egyre csökken az érdeklődés a karácsonyi munkák iránt. Emiatt egyrészt magasabb béreket kénytelenek ajánlani a cégek, hogy sikerüljön munkavállalókat találniuk, másrészt meg kell küzdeniük a megnövekedett rezsiköltségekkel is. Az viszont biztos, hogy a kereskedők és a vendéglátósok is igyekeznek kihozni a legtöbbet abból, hogy idén három év után végre korlátozások nélkül zajlik a karácsonyi időszak.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem