Te is brutál pénzt kereshetsz 2022 karácsonyán: kapkodnak az idénymelósokért, bárki jelentkezhet

Te is brutál pénzt kereshetsz 2022 karácsonyán: kapkodnak az idénymelósokért, bárki jelentkezhet

2022. december 6. 05:42

Idén három év után először nincsenek érvényben a Covid miatti korlátozások, aminek rengeteg kereskedő és vendéglátós örülhet, hiszen újra szabadon látogathatóak a karácsonyi vásárok, az éttermek és az üzletek. Azonban úgy néz ki, az infláció és az elszálló rezsiköltségek mellett még egy komoly probléma nehezíti meg a kiskereskedők és a vendéglátók életét: a munkaerőhiány. Nem ritka, hogy 2000 forintos órabérrel keresnek embert az ünnepi időszakra, de még így is nagyon nehéz a toborzás az idei adventi időszakra.

Ugyan idén a járvány már nem zavar bele az adventi időszak rendezvényeibe, az energiaválság és az infláció országszerte komoly gondot jelent a cégeknek. Nem csak a rezsiköltségek és a termékek ára nőt drasztikusan az utóbbi egy évben, hanem a munkaerőé is: 2022-ben a munkaerőhiány és a brutális drágulás miatt megemelkedett bérigények miatt komoly kihívást jelent a kereskedőknek embert találni a karácsony előtti időszakra. Most körülnéztünk, mennyit lehet keresni, ha valaki az adventi időszakban vállal munkát, és mennyire nehéz embert találni a tipikusan karácsonyi munkákra.

Karácsonyi bérek

Korábban már írtunk róla a Pénzcentrumnál, hogy nem kevesebb, mint napi 30 ezer forintos bérért toboroztak Budapestre a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba. Ugyan elsőre jó lehetőségnek hangzik, azonban akár napi 14–15 órát is kell dolgozni, hogy valaki ennyit kapjon egy vásári nap után, ráaádásul a decemberi hidegben. Ez egyébként azt jelenti, hogy a legnagyobb budapesti vásárban 2000 forintos órabért lehet kapni. Habár ez a fizetés elsőre magasnak tűnhet egy olyan munkakörben, ami nem igényel kifejezett képzettséget vagy a tapasztalatot, azonban a mostani munkaerőhiányos helyzetben nem ritka az ekkora fizetés a karácsonyi vásároknál.

Főállású munkavállalók bruttó alapbére átlagosan 1800-2200 Ft/óra között alakul, azonban a cégeknél itt kiemelt szempont a költségérzékenység

– mondta a Pénzcentrumnak Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője a karácsonyi szezonban kereshető órabérekkel kapcsolatban.

Adventi szezonmunkák

A december természetesen nem csak a vásári árusok szempontjából fontos: a kereskedelmi szektor esetében kétségtelenül a december az év legfontosabb hónapja, de a turizmus-vendéglátásban is jelentősen nő ilyenkor a forgalom. Emiatt pedig ilyenkor mindkét területen jelentősen megnő az igény a munkavállalók szezonális alkalmazására

A karácsony előtti időszakban általában növekedni szokott az igény elsősorban a logisztikában és kereskedelemben, de idén a gazdasági bizonytalanság és a fogyasztás várható visszaesése miatt, a korábbi években megszokott arányú növekedés nem tapasztalható ezen időszakban. A szezonális és nem szezonális munkák között nincs jelentős eltérés a bérezésben: már 1500 forint feletti átlagos bruttó órabéreket ajánlanak a cégek, de pótlékokkal vagy kiemelt munkákon ez akár 1800-2000 forint is lehet

– nyilatkozta lapunknak a karácsonyi előtti munkákról Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke. Természetesen sok embert toboroznak a tipikus karácsony előtti szezonmunkákra is: leginkább az élelmiszerboltok azok, ahol az év végi időszakban idényjellegű munkára, ideiglenesen keresnek munkaerőt. Emellett klasszikus karácsonyi munka a hal- vagy a fenyőfa árusítás. Ezekben a pozíciókra bruttó 1500-2000 forintos órabért kínálnak a kereskedő cégek – mondta lapunknak Tóth Rozália, a Prohuman diákmunka operatív igazgatója.

Még mindig nem sikerült kilábalni a Covidból

A koronavírus-járvány komoly problémákat okozott mindkét említett szektor esetében, és ugyan az idei karácsony már korlátozásoktól mentes, a kereskedelem és a vendéglátás még nem tért vissza a 2019-es szintre. Ez pedig abban is meglátszik, hogy a még mindig a 3 évvel ezelőtti szint alatt van a karácsonyi idénymunkára keresett emberek száma:

Az alkalmi munkára vonatkozó hirdetések száma 2021 és 2022 vonatkozásában növekedett, azonban 2022-ben nem tapasztalható emelkedés a november-decemberi időszakot tekintve. 2021-ben viszont októberben és novemberben jelent meg a legtöbb idénymunka hirdetés

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak Tüzes Imre, a profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. A kiskereskedelmi hirdetésekben az átlagos havi bérjelölés nettó 280 ezer forintt, az átlagos nettó órabér pedig 1470 forint, a vendéglátásban pedig átlagos havi nettó 338 ezer a bérigény és nettó 1500 forint az órabér. Vezetői munkakörökben az átlagos nettó bérjelölés 440 000 Ft körül mozog, míg a kisegítő pozíciókban ugyanez 250 ezer (a legmagasabb fizetést idén ebben a kategóriában egy budapesti étterem kínálta, ahol nettó 800 ezer  forintos havi fizetéssel kerestek konyhafőnököt) – tette hozzá Tüzes Imre azzal kapcsolatban, mennyit ajánlanak most a karácsonyi időszakban.

A munkaerőhiány ilyenkor is probléma

Az utóbbi egy év során a munkaadóknak rengeteg területen szembesültek emberhiánnyal: nem csak a magasan képzett szakemberek esetében, hanem például az olyan kékgalléros állásoknál is, mint például a bolti pénztáros vagy a raktáros.

A szinte teljes foglalkoztatás a karácsonyi munkákra való toborzást is nehezíti, éppen ezért sok munkaadó nyitott arra is, hogy a decemberi szezonban diákokat alkalmazzon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel kapcsolatban Tóth Rozália így nyilatkozott a Pénzcentrumnak:

Az országos munkaerőhiány miatt nem ritka, hogy az idényjellegű munkák esetén a munkaadók a felnőtt munkavállalók helyett inkább a diákmunkások felé fordulnak.

Dolgos Attila ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a diákmunkásokra nagyobb az igény a ebben az időszakban, főleg a kereskedelmi és a szezonális turisztika-vendéglátóipar esetében. Ugyanakkor ez mindig extra feladatterhet ró az iskolaszövetkezetekre, ugyanis maguk a diákok, főleg a főiskolások, egyetemisták a vizsgaidőszak miatt ilyenkor kevésbé érnek rá. A diákok esetében a bérek 1400 forintnál kezdődnek az órabérek, de nem ritka a bruttó 1800–2000 forintos fizetés sem, például a karácsonyi vásárokban:

Korábban Budapesten bruttó 1400 forintkörül volt az átlagosan kínált órabér, de a fővárosban jelenleg akár bruttó 1550-1800 forintos órabér is elérhető, míg a vidéki területeken bruttó 1400-1500 forintos órabér számít ma vonzó bérezésnek

– mondta Tóth Rozália a diákok által kereshető bérekkel kapcsolatban.

A diákmunka sem megoldás

Ugyan a diákoknak jó pluszpénzt jelenthet karácsony előtt dolgozni, azért érdemes figyelembe venni, hogy ez az időszak egybeesik sok főiskolán és egyetemen a vizsgaidőszakkal, így a hallgatóknak korlátozottan jut ideje a munkára:

Általános tapasztalat, hogy a mostani generációnál egyre inkább felértékelődik a magánélet és a szabadidő szerepe, így pl. az ünnepnapi duplabér már közel sem akkora húzóerő, mint akár 5-10 évvel ezelőtt

– foglalta össze Dolgos Attila a Pénzcentrumnak.

Nem lesz könnyű a karácsony senkinek

Összességben elmondhatjuk, hogy idén karácsonykor nincsenek könnyű helyzetben a munkaadók. Az általános munkaerőhiány miatt nagyon nehéz embert találni az ünnep előtti időszakra. Ezeket az állásokat ugyan feltölthetnék diákokkal, azonban a hallgatók körében egyre csökken az érdeklődés a karácsonyi munkák iránt. Emiatt egyrészt magasabb béreket kénytelenek ajánlani a cégek, hogy sikerüljön munkavállalókat találniuk, másrészt meg kell küzdeniük a megnövekedett rezsiköltségekkel is. Az viszont biztos, hogy a kereskedők és a vendéglátósok is igyekeznek kihozni a legtöbbet abból, hogy idén három év után végre korlátozások nélkül zajlik a karácsonyi időszak.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.08 14:11
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre köte...
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53