Gluhwein at Budapest Christmas Market.

30 ezres napi bérért keresnek embert a legnagyobb budapesti karácsonyi vásárba: végzettség nem kell

2022. november 5. 13:01

Megindult a toborzás a legnagyobb, Vörösmarty téri karácsonyi vásárba Budapesten. A szóban forgó állás a pultos, a napi bér 30 ezer forint, ezért azonban 14-15 órát kell majd dolgoznia a leendő jelentkezőnek. Az órabér így 2 000 forint környékére jön ki, ami gyakorlatilag egy átlagos diákmelós bérnek számít 2022-ben.

Szeptember 27-én robbant a hír, hogy Budapest idén nem fog központi karácsonyi vásárt rendezni a Vörösmarty téren. Ezt Faix Csaba, a Budapest Brand vezetője közölte, indoklása pedig az volt, hogy az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a Főváros nonprofit cége a vásárt. Ez viszont nem jelentette automatikusan azt, hogy nem is lesz karácsonyi vásár a megszokott helyen.

Alig telt el ugyanis pár nap, szeptember 30-án már arról írtunk a Pénzcentrumon, hogy az Advent Bazilika esemény szervezői kaptak az idei esztendőre elvi hozzájárulást a Vörösmarty téri vásár szervezésére. Ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt, hogy idén is meg fogják tartani a főváros legnagyobb vásárát.

30 ezres napi bér

Bár arról egyelőre nincs hír pontosan mikor veszi kezdetét 2022 telén a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, de az már biztos, hogy különböző csatornákon elindult a toborzás. A Pénzcentrum pedig már el is fogott egy hirdetést, ami pultos állásra keres jelentkezőket a leendő Vörösmarty téri karácsonyi vásárban.

A pultos állásért napi 30 000 forintot fizetnének a hirdetés szerint, ami mellé járna személyzeti étkeztetés és egyenruha is. Az állás betöltéséhez végzettség nem kell, viszont elvárják, hogy a jelentkező pontos és megbízható legyen, és társalgási szinten tudjon angolul. Utóbbira nyilván azért van szükség, mert a vásárba látogató tömeg javarésze, legalábbis akik költenek rendesen, külföldi.

A 30 000 forintos napi bérért persze dolgozni is kell, nem is keveset. Hétfőtől csütörtökig 8 órától 22 óráig tart a munkaidő, pénteken, szombaton és vasárnap viszont 8 órától 23 óráig kell a helyszínen tartózkodni. Előbbi 14 órás munkanapot, utóbbi 15 órás munkanapot jelent. Arról nem szól a hirdetés, hogy a hosszabb munkaidőért több pénz vagy valamilyen más bónusz járna. Úgyhogy, ha csak a hirdetés szerint számolunk, akkor

 • hétfőtől – csütörtökig 2 143 forintos órabérrel,
 • pénteken, szombaton és vasárnap pedig 2 000 forintos órabérrel számolhatunk.

Ha viszont azt vesszük, hogy maga a vásár valószínűleg csak pár hétig fog tartani, és a hirdetés is heti 4-5 nappal számol, akkor nagyon sok munkával, de két hét alatt például 10 munkanappal 300 000 ezer forintot is be lehet zsebelni. Igaz, ezért reggel nyolctól este tízig vagy tizenegyig a pultban kell lenni és kiszolgálni a vásárlókat.

Sok vagy kevés ez a fizu?

Hogy nagyjából elhelyezhessük a koordinátarendszeren ezt a bért, először is fontos tudni, hogy a minimálbér óránként bruttó 1 150 forinttól ketyeg és már diákmelók esetében nagyon hamar elérhető a bruttó 2 000 forintot is. A mi hirdetésünkben persze nincs leírva, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó, de vélhetően egy ilyen, gyakorlatilag napi kifizetésre szóló hirdetésben a várhatóan kézhez kapott összeg szerepel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami a 2022-es diákmelós órabéreket figyelembe véve, amik idén nyáron 1 500 forint körül mozogtak, átlagosnak, annál valamelyest jobbnak mondható. Igaz, körülményeit tekintve, hogy télen egy fabódéban meglehetősen sokat kell állni az amúgy hidegben, nem a legegyszerűbb pénzkereseti lehetőség.

Horrorárak a karácsonyi vásáron

2021-ben egyébként az akkor még központi karácsonyi vásár a Vörösmarty téren november 19-én, pénteken rajtolt (egy hasonló kezdés 2 hét múlva lenne esedékes). Nagy poént nem lövünk le azzal, hogy az árak igencsak nyugatiasak voltak már tavaly is, mutatjuk is az akkori listánkat:

 • Gesztenye: 1300-1500 forint
 • Rétes: 800 forint
 • Forró tea: 600 forint
 • Forró csoki: 990- 1250 forint
 • Forralt bor 900 forint
 • Ásványvíz: 500 forint
 • Pálinka: 1500 forint 4 cl
 • Rumos tea: 1200 forint
 • Sör: 900 forint (4dl)
 • Bor: 900 forint (1,5 dl)
 • Lángos: 1000-2500 forint
 • Kürtőskalács: 1500–1900 forint
 • Grillkolbász kenyérrel: 2500 forint
 • Grillezett sertéstarja körettel: 3500 forint
 • Marhapörkölt rozscipóban: 3300 forint
 • Gulyásleves rozscipóban: 3300 forint
 • Sztékburgonya, krokett, grillzöldség: 1000 forint
 • Savanyúság: 800 forint
 • Kemencében sült csülök: 4900 forint
 • Libamáj: 5400 forint

Az árakat látva nem meglepő, hogy a karácsonyi vásáron, ami évek óta amúgyis Budapest egyik legnagyobb téli turistavonzójaként van eladva, a legtöbbet vásárlók a külföldiek, akik a magyar fővárosba látogatnak. Nem árulunk el nagy titkot akkor, hogy az idei vásáron a fenti listánál valószínűleg jóval borsosabb árakra készülhetnek majd a Vörösmarty térre kilátogatók.

Ha csak az éves átlagos 20 százalékos inflációval számolunk, már az is elég lenne például ahhoz, hogy a forralt bor decije vagy éppen 4 deci sör is bekacsintson 1 000 forint fölé, de például a grillkolbászért némi kenyérrel már több mint 3 ezer forintot is elkérhetnének. Persze ez egyelőre még csak spekuláció, de az biztos, hogy mivel az élelmiszerek jóval nagyobb mértékben drágulnak, mint az átlagos drágulás, ezért várhatóan a nemsokára nyitó Vörösmarty téri vásárban a fenti listában szereplő áraknál még borsosabb árakra készülhetnek a vásárlók.

Az ide látogató nyugati turistáknak viszont valóságos kánaán lehet az idei vásár, hiszen bár az infláció magas, a forint mostanság rekordgyenge, szóval egy osztrák vagy német turista gyakorlatilag kiskirályként járhatja a főváros vásárjait forralt borozgatva, kolbászozgatva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05