11 °C Budapest
Gluhwein at Budapest Christmas Market.

30 ezres napi bérért keresnek embert a legnagyobb budapesti karácsonyi vásárba: végzettség nem kell

2022. november 5. 13:01

Megindult a toborzás a legnagyobb, Vörösmarty téri karácsonyi vásárba Budapesten. A szóban forgó állás a pultos, a napi bér 30 ezer forint, ezért azonban 14-15 órát kell majd dolgoznia a leendő jelentkezőnek. Az órabér így 2 000 forint környékére jön ki, ami gyakorlatilag egy átlagos diákmelós bérnek számít 2022-ben.

Szeptember 27-én robbant a hír, hogy Budapest idén nem fog központi karácsonyi vásárt rendezni a Vörösmarty téren. Ezt Faix Csaba, a Budapest Brand vezetője közölte, indoklása pedig az volt, hogy az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a Főváros nonprofit cége a vásárt. Ez viszont nem jelentette automatikusan azt, hogy nem is lesz karácsonyi vásár a megszokott helyen.

Alig telt el ugyanis pár nap, szeptember 30-án már arról írtunk a Pénzcentrumon, hogy az Advent Bazilika esemény szervezői kaptak az idei esztendőre elvi hozzájárulást a Vörösmarty téri vásár szervezésére. Ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt, hogy idén is meg fogják tartani a főváros legnagyobb vásárát.

30 ezres napi bér

Bár arról egyelőre nincs hír pontosan mikor veszi kezdetét 2022 telén a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, de az már biztos, hogy különböző csatornákon elindult a toborzás. A Pénzcentrum pedig már el is fogott egy hirdetést, ami pultos állásra keres jelentkezőket a leendő Vörösmarty téri karácsonyi vásárban.

A pultos állásért napi 30 000 forintot fizetnének a hirdetés szerint, ami mellé járna személyzeti étkeztetés és egyenruha is. Az állás betöltéséhez végzettség nem kell, viszont elvárják, hogy a jelentkező pontos és megbízható legyen, és társalgási szinten tudjon angolul. Utóbbira nyilván azért van szükség, mert a vásárba látogató tömeg javarésze, legalábbis akik költenek rendesen, külföldi.

A 30 000 forintos napi bérért persze dolgozni is kell, nem is keveset. Hétfőtől csütörtökig 8 órától 22 óráig tart a munkaidő, pénteken, szombaton és vasárnap viszont 8 órától 23 óráig kell a helyszínen tartózkodni. Előbbi 14 órás munkanapot, utóbbi 15 órás munkanapot jelent. Arról nem szól a hirdetés, hogy a hosszabb munkaidőért több pénz vagy valamilyen más bónusz járna. Úgyhogy, ha csak a hirdetés szerint számolunk, akkor

  • hétfőtől – csütörtökig 2 143 forintos órabérrel,
  • pénteken, szombaton és vasárnap pedig 2 000 forintos órabérrel számolhatunk.

Ha viszont azt vesszük, hogy maga a vásár valószínűleg csak pár hétig fog tartani, és a hirdetés is heti 4-5 nappal számol, akkor nagyon sok munkával, de két hét alatt például 10 munkanappal 300 000 ezer forintot is be lehet zsebelni. Igaz, ezért reggel nyolctól este tízig vagy tizenegyig a pultban kell lenni és kiszolgálni a vásárlókat.

Sok vagy kevés ez a fizu?

Hogy nagyjából elhelyezhessük a koordinátarendszeren ezt a bért, először is fontos tudni, hogy a minimálbér óránként bruttó 1 150 forinttól ketyeg és már diákmelók esetében nagyon hamar elérhető a bruttó 2 000 forintot is. A mi hirdetésünkben persze nincs leírva, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó, de vélhetően egy ilyen, gyakorlatilag napi kifizetésre szóló hirdetésben a várhatóan kézhez kapott összeg szerepel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami a 2022-es diákmelós órabéreket figyelembe véve, amik idén nyáron 1 500 forint körül mozogtak, átlagosnak, annál valamelyest jobbnak mondható. Igaz, körülményeit tekintve, hogy télen egy fabódéban meglehetősen sokat kell állni az amúgy hidegben, nem a legegyszerűbb pénzkereseti lehetőség.

Horrorárak a karácsonyi vásáron

2021-ben egyébként az akkor még központi karácsonyi vásár a Vörösmarty téren november 19-én, pénteken rajtolt (egy hasonló kezdés 2 hét múlva lenne esedékes). Nagy poént nem lövünk le azzal, hogy az árak igencsak nyugatiasak voltak már tavaly is, mutatjuk is az akkori listánkat:

  • Gesztenye: 1300-1500 forint
  • Rétes: 800 forint
  • Forró tea: 600 forint
  • Forró csoki: 990- 1250 forint
  • Forralt bor 900 forint
  • Ásványvíz: 500 forint
  • Pálinka: 1500 forint 4 cl
  • Rumos tea: 1200 forint
  • Sör: 900 forint (4dl)
  • Bor: 900 forint (1,5 dl)
  • Lángos: 1000-2500 forint
  • Kürtőskalács: 1500–1900 forint
  • Grillkolbász kenyérrel: 2500 forint
  • Grillezett sertéstarja körettel: 3500 forint
  • Marhapörkölt rozscipóban: 3300 forint
  • Gulyásleves rozscipóban: 3300 forint
  • Sztékburgonya, krokett, grillzöldség: 1000 forint
  • Savanyúság: 800 forint
  • Kemencében sült csülök: 4900 forint
  • Libamáj: 5400 forint

Az árakat látva nem meglepő, hogy a karácsonyi vásáron, ami évek óta amúgyis Budapest egyik legnagyobb téli turistavonzójaként van eladva, a legtöbbet vásárlók a külföldiek, akik a magyar fővárosba látogatnak. Nem árulunk el nagy titkot akkor, hogy az idei vásáron a fenti listánál valószínűleg jóval borsosabb árakra készülhetnek majd a Vörösmarty térre kilátogatók.

Ha csak az éves átlagos 20 százalékos inflációval számolunk, már az is elég lenne például ahhoz, hogy a forralt bor decije vagy éppen 4 deci sör is bekacsintson 1 000 forint fölé, de például a grillkolbászért némi kenyérrel már több mint 3 ezer forintot is elkérhetnének. Persze ez egyelőre még csak spekuláció, de az biztos, hogy mivel az élelmiszerek jóval nagyobb mértékben drágulnak, mint az átlagos drágulás, ezért várhatóan a nemsokára nyitó Vörösmarty téri vásárban a fenti listában szereplő áraknál még borsosabb árakra készülhetnek a vásárlók.

Az ide látogató nyugati turistáknak viszont valóságos kánaán lehet az idei vásár, hiszen bár az infláció magas, a forint mostanság rekordgyenge, szóval egy osztrák vagy német turista gyakorlatilag kiskirályként járhatja a főváros vásárjait forralt borozgatva, kolbászozgatva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem