4 °C Budapest
Closeup hands of woman calculating finance household with calculator on desk at home, girl checking bill for saving and planning expenses, debt and loan, tax and accounting, business and financial.

Fizetésemelést kérnél? Ezt csapd ki az asztalra, rögtön megenyhül a főnököd szíve

MTI
2022. október 26. 17:33

Megélhetési kalkulátor is segítheti a bértárgyalásokra készülő szakszervezeteket és vállalatvezetőket, ugyanakkor az ingyen használható online szolgáltatással bárki megtudhatja, pontosan mennyivel nőtt a megélhetési költsége - mondta Lajtai György, a kalkulátor kifejlesztésének és működtetésének koordinátora szerdán online sajtótájékoztatón.

A kalkulátor a Magyar Szakszervezeti Szövetség honlapján működik, a megelhetesikalkulator.hu oldalon elérhető. A kalkulátor az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült. A rendszer a KSH által közzétett számokat, valamint a lekérdező pontos válaszait összehasonlítva, számtalan megközelítésben mutatja ki a változást - ismertette.

A kalkulátor eredetileg térítésmentes személyes használatra készült, ám a vállalati bértárgyalásokhoz a szakszervezetek és a munkáltatók számára is igen hasznos támpont lehet. A válaszok feldolgozása kiegészül a munkáltatótól beszerzett és az adott vállalatra vonatkozó átlag- és medián bér adatokkal. Így lehetőség van a megélhetés drágulására vonatkozó adatok összevetésére az aktuális és az emelni tervezett vállalati béradatokkal - mondta.

Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a kalkulátor pedig azt, hogy ennek alapján hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe, és így mennyivel költ többet a felhasználó ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban - magyarázta Lajtai György.

A kalkulátor a lekérdező háztartás kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Az online kalkulátor felületén válaszolni kell egyebek között arra, hogy a háztartás mennyit költ egy sor kategóriára, többek között élelmiszerekre, lakhatásra, kommunikációra, közlekedésre, szabadidőre és egyéb költségekre, kiadásokra, s megbecsüli az adott személy inflációs rátáját, megmutatja, hogy ez hogyan viszonyul az előző évekhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rendszer a legfrissebb elérhető inflációs indexeket használja és a múltbeli kiadásokhoz képest méri a jelenlegi költés változását az aktuális árak figyelembevételével.

A kitöltők nem azonosíthatók a válaszaik alapján, semmilyen személyes adatot nem tárol a rendszer - tette hozzá. Dóra Dávid informatikus, a rendszer egyik fejlesztője elmondta: a kalkulátor vállalati ügyfeleket is képes kiszolgálni, a magánfelhasználás mellett. A cégekkel egyeztetik a kérdéseket a kérdőívekhez, azt "személyre szabják" a pontosabb statisztikához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?