5 °C Budapest
Friends spending time together in the city

Rengeteg melóst keresnek: ennyi a fizetés a legendás pesti gyorsétteremben

2022. április 19. 17:05

Már a Bamba Marha is csatlakozott ahhoz a trendhez, hogy az álláshirdetéseknél a konkrét fizetés megadásával igyekezeknek új embereket toborozni. A pesti gyorsétterem-lánc TikTok videójából az derült ki, hogy 4 új pozícióba keresnek embert, ezért pedig napi 20 ezer forint feletti bért kínálnak. Megnéztük, mennyire versenyképes most ez a fizetés a munkaerő-piacon.

A gyorséttermek és az ételszállítók cégek folyamatosan keresnek új embereket, ilyenkor pedig itt is az a trend figyelhető meg, hogy már az álláshirdetésben szerepel az ajánlott fizetés. A Pénzcentrum most egy ilyen TikTokos toborzóvideót fogott, melyben négy különböző állás szerepel a Bamba Marhánál, és hogy milyen fizetés jár ezekért.

A videóban szereplő mind a négy munkakörben naponta 20 ezer forint feletti fizetést ígér a Bamba Marha: pultosként 20–24 ezret, kezdő szakácsként 20–21 ezret, szakácsként már 23–26 ezret, runnerként (felszolgálóként) pedig 20–21 ezer forintos napi bérrel várják a munkakeresőket. Ha ezek alapján azzal számolunk, hogy mindegyik munkakörben meg lehet keresni napi 20 ezer forintot, akkor egy hónap alatt akár 400 ezret is össze lehet szedni. Egy tapasztalt szakácsnak pedig akár 520 ezer forint is lehet a fizetése. Ennél több információt viszont nem tudunk meg a munkával vagy a bérezéssel kapcsolatban.

@bambamarhaburgerbar

Gyere és csatlakozz hozzánk TE IS!

♬ original sound - Bamba Marha Burger Bar

Mi nem derül ki ebből?

Megnéztük a Bamba Marha honlapját is, de ott sem szerepel több konkrétum.  Ezen kívül arról sincs információ, milyen hosszú egy műszak: nem mindegy, hogy a videóban említett bérek 8 óra vagy 11 óra (a Bamba Marha éttermeinek átlagos napi nyitvatartása) munka után járnak. 20 ezre napi fizetésnél 8 órás műszak mellett 2 500 forintra jön ki az órabér, 11 óránál viszont csak 1 800-ra.

A videóban szintén nem szerepel, hogy bruttó vagy nettó bérezésről van-e szó. Ha abból indulunk ki, hogy ez a bruttó fizetés, akkor napi 20 ezer forint egy hónap alatt nettóban 266 ezret jelent, 26 ezer pedig (tapasztalt szakács) pedig nettó 345 ezer forintos fizetés. Ez a mostani bérek mellett már átlagosnak mondható: a SPAR például bruttó 392 ezer forintot kínál az eladóknak és a pénztárosoknak 8 órában, a Tescónál pedig akár bruttó 374 ezer forint is lehet keresni havonta teljes állásban. Ráadásul a vendéglátásban ennél jóval magasabb kezdő bérek is vannak, a Don Pepénél például havi nettó 400–450 ezer forintért toboroznak szakács pozícióba.

Az éttermi munkánál az is sokat számít, mekkora a forgalom, mennyi borravalót adnak a vendégek, azonban ez nem szerepelt sem a videóban, sem az étteremlánc honlapján, hogy ezek a fizetések általánosan értendők, vagy rendelések számától függően változhatnak. Szintén nem derül ki, hogy alkalmazotti jogviszony mellett dolgoznak-e a Bamba Marhánál, vagy az ételfutárokhoz hasonlóan őket is vállalkozóként alkalmazzák. Ebben az esetben nincs például se fizetett-, se betegszabadságuk az alkalmazottaknak. 

A Bamba Marha honlapjáról azt viszont megtudhatjuk, milyen pluszjuttatások járnak az ott dolgozóknak: személyzeti étkezés teljes napra, pontosan érkező heti fizetés, fizetett ebédszünetet és többszöri pihenőidő, sportolási lehetőség és munkaidőn kívüli étkezési kedvezmény várja azokat, akik a Bambánál vállalnak munkát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30