2 °C Budapest
Fast and ecologic delivery service, deliveryman at work, riding city street to handing over takeaway food, boxes and dociments, black, white and yellow bycicle, yellow backpack, green jacket

Ilyen nincs: ennyit keres egy Woltos ételfutár 2022 tavaszán Pesten

2022. április 11. 17:05

A Pénzcentrum fogott egy videót, amiben egy woltos futár arról beszél, hogy Budapesten egy vasárnap 7 óra alatt több mint 20 ezer forintot keresett. Ennak apropóján kiszámoltuk, mennyire jönne ez ki havi fizetésként. A számok egészen meglepő összeget mutatnak. Persze az éremnek mindig két oldala van, mutatjuk a szakmában rejlő lehetőségeket és buktatókat is.

A koronavírus-járvány miatti első lezárások óta megszokhattuk, hogy Budapestet ellepték a biciklis futárok. Noha a lezárásoknak rég vége, a bringás futárok azonban maradtak. A két legnagyobb kiszállító cég, a foodpanda és a Wolt is folyamatosan toboroz biciklis ételfutárokat, de megéri náluk futárként dolgozni?

A Pénzcentrum egy biciklis Woltos futár videójára lett figyelmes a TikTokon, ahol arról beszélt mennyit keresett egy nap alatt múlt vasárnap:

@bringasfutarbp

♬ eredeti hang - BringásfutárBp
@bringasfutarbp

♬ eredeti hang - BringásfutárBp

Ebben a két videóban a futár elmeséli, hogy vasárnap két időszakban – délelőtt 11 és délután 3, majd este 6 és 9 között – összesen 7 órát dolgozott végig, ami alatt 33 címre sikerült kiszállítania rendeléseket. A második videó végén azt is elmondja, hogy borravalóval együtt 29 205 forintot keresett ennyi idő alatt, majd azt is láthatjuk, hogy 54 km-t tekert le. Ez alapján az órabére 4 100 forint lenne, ami egy 40 órás héten 164 ezer forintos bevételt jelentene, egy hónapban pedig 656 ezer forintot. Ez itthon igazi álomfizetésnek számít.

Mennyit ér egy rendelés?

A futároknál a legfontosabb a rendelések száma, hiszen minél több helyre szállítanak, annál többet keresnek. Utánaszámoltunk, hogy mi mennyit ért a bringás futár vasárnapi bevételében:

  • rendelések száma: 33 rendelés mellett 886 forintot ért egy szállítás
  • 54 kilométer bringával:  ha ezt vesszük alapul, akkor kilométerenként 541 forintot  keresett

A futárság hátulütőiről

Nyilván egy forgalmas napon sok pénz ütheti a bringás futárok markát, azonban ennek a szakmának is megvannak az árnyoldalai, melyekről korábban már mi is írtunk. Pédául egyik hátránya, hogy a futárok nem alkalmazotti viszonyban dolgoznak, hanem szerződésesként, így ez a munka könnyen lehet rövidtávú és nem túl biztos. A munkavállalói jogok hiánya azt is jelenti, hogy az így dolgozóknak nincs se fizetett szabadságuk, se betegszabadságuk, de még csak járulékokat sem fizetnek utánuk, így nem tudnak előtakarékoskodni a jövőre sem. Ezek az alkalmazási feltételek óriási kiszolgáltátottságot jelentenek az így dolgozóknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az sem mindegy, hogyan nézzük a futárok bevételeit: mivel vállalkozóként nekik kell megfizetni maguk után a járulékokat, ezért az egy vasárnap alatt keresett majdnem 30 ezer forintból biztosan kevesebb marad a bringás futárnál nettóban. Többek között ezért is megtévesztőek a médiában terjedő hírek attól, milyen jól lehet keresni ezzel a munkával, mert sokan nem számolnak a leadózandó költségekkel – ahogy ezt korábban Elek Attila, a Magyar Országos Futár Képviselet elnöke nyilatkozta a Pénzcentrumnak.

Mennyit keres valójában egy futár

Egy korábbi interjúban Tajta Ákos, a Wolt ügyvezetője mondta el a Pénzcentrumnak, hogyan működik a futárok bérezése, illetve mennyit lehet a Woltnál keresni egy hónapban:

Nincs semmiféle fix díjazása a futároknak, ezért ezt nem is célszerű klasszikus értelemben bérnek hívni, hiszen a kiszállított címek után kapnak címpénzt. A futárok által megkeresett pénz igen nagy végletek között mozoghat, lehet 50 ezer, de lehet 800 ezer forint is.

A futárok munkájával kapcsolatban a Corvinus Egyetemen kutatás is készült, ebben a futárokat arról kérdezték, mennyit keresnek havonta, és hogy hosszú távon is terveznek-e ételkiszállítással foglalkozni. A válaszokból az derült ki, hogy a havi bevételük 40 és 700 ezer forint mozgott, ami nagyjából megegyezik azzal, amit Tajta Ákos mondott.

Annak, hogy ilyen széles skálán mozog a bérezés, az lehet az oka,hogy nem mindenki dolgozik főállásban, sokan csak a fizetésük kiegészítésére futárkodnak. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban a válaszadók egyharmada mondta, hogy 5 év múlva is futárként tervez dolgozni. Ez is azt mutatja, hogy sokan csak ideiglenesen dolgoznak futárként, más munka mellett,. Így pár hónap alatt félre tudnak, hogy legyen pénzügyi tartalékuk. A futárság pedig ebből a szempontból rugalmas munka, hiszen szinte szinte bármilyen időszakban lehet dolgozni, az pedig, hogy mennyit keresünk vele csak a rendelések számán és a saját gyorsaságunkon múlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm