21 °C Budapest
Amikor már minden mindegy: mondjunk fel magunk, vagy várjuk meg, míg kirúgnak?

Amikor már minden mindegy: mondjunk fel magunk, vagy várjuk meg, míg kirúgnak?

2021. augusztus 24. 11:32

Sokan nem dönthetnek arról, hogyan hagyják ott régi munkahelyüket. Előfordulhat ugyan, hogy sejtjük előre: valószínűleg el fognak bocsátani minket, legyen szó leépítésről, esetleg arról, hogy szimplán elégedetlen velünk a munkáltatónk. Amennyiben látjuk, hogy közeledik ez a döntés, érdemes felmondanunk mielőtt kirúgnak?

Nem mindegy, hogy látszólag önszántunkból hagytuk ott a munkahelyünket, vagy elbocsátottak minket. Egy nagyobb leépítés minket is elérhet, csak úgy, mint az, hogy nem szeretjük a munkahelyünket és szabadulnánk.

Mindkét opciónak nagy szerepe van, hiszen ez fogja meghatározni a szakmai hírnevünket, valamint azt is, hogy a következő munkahelyünkön hogyan viszonyulnak hozzánk. A huffpost összegyűjtötte azokat a dolgokat, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor a nehéz döntés elé érkezünk.

Amennyiben te mondasz fel, úgy megkerülheted a kellemetlenséget, ami azzal jár, ha hirtelen veszítenéd el a munkád. Különösen, ha olyan munkahelyen dolgozol, amit nem kedvelsz túlzottan, a felmondás ebben az esetben nyugalmat is hozhat, hiszen tudod, hogy már nem kell sokáig ott dolgoznod - mondta a lapnak Victorio Milian HR konzultáns.

Amennyiben mi mondunk fel, úgy elkerüljük a megbélyegzést is, ami azzal jár, ha kirúgtak minket. Bár a munkáltatók zöme megérti, ha valakit leépítés miatt elbocsátottak, azt mégsem szeretnénk az állásinterjún elmondani, hogy azért rúgtak ki, mert rossz volt a teljesítményünk

Persze a felmondásnak is vannak negatív következményei. Amennyiben a munkavállaló felmond, úgy egy csomó juttatástól eleshet, éppen ezért ferlmondás előtt ezeket is érdemes számba venni. Magyarországon például csak meghatározott esetekben jár a végkielégítés, erről részletesebben ebben a cikkben írt a Pénzcentrum.

Ryan Stygar, ügyvéd hozzáetette azt is, hogy amennyiben elégedetlenek voltunk munkáltatónkkal, és törvényesen szeretnénk kártérítéshez jutni, úgy ezt is nehezebben tehetjük meg ha felmondtunk.

A végső döntés azonban a miénk, és amennyiben szeretnénk elhagyni munkahelyünket, úgy jobb,ha mindkét opciót alaposan átgondoljuk.

Amennyiben van lehetőségünk dönteni, úgy a munkavállaló gondolkodjon el azon, hogy melyik opció lenne számára a legmegfelelőbb

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

-mondta Stygar, Milian pedig hozzátette, hogy mindig legyünk proaktívak, és gondoljuk át az érveket mindkét opció mellett.

Így működik a végkielégítés Magyarországon

A végkielégítés Magyarországon jól átláthatóan szabályozott törvényileg.Végkielégítés a Munka Törvénykönyve szerint három meghatározott esetben jár a munkavállalónak. Leegyszerűsítve ha felmondanak a munkavállalónak, vagy ha az ember munkahelye jogutód nélkül, vagy jogviszonyváltás miatt megszűnik.

Mikor jár a végkielégítés?

 • Munkaviszonya a munkáltató felmondása,
 • A munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy jogviszonyváltás miatt szűnik meg,
 • A munkaviszonyát felmondással arra hivatkozva szünteti meg, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna (Munka Törvénykönyve, 40. paragrafus),
 • Ő mondja fel azonnali hatállyal (rendkívüli felmondással) a munkaviszonyát, és ezen azonnali hatályú felmondás jogszerű (Munka Törvénykönyve, 78. pragrafus)

Azonban nem minden esetben jár a végkielégítés. A következő felállásokat is érdemes figyelembe venni, mielőtt felmondanánk, mivel ekkor nem részesülünk végkielégítésben.

 • a felmondás közlésének időpontjában nyugdíjasnak minősül,
 • a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül,
 • a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy
 • a felmondás indoka a munkavállaló a nem egészségi okkal összefüggő képessége.

De mennyi az annyi?

A végkielégítés mértéke is fontos szerepet játszik, amikor elbocsátanak minket, vagy fel szeretnénk mondani, hiszen amennyiben ez az összeg csekély, lehet úgy mégis jobb, ha mi mondunk fel. Ha a fentiek tükrében akinek felmondanak, és jár neki a végkielégítés, az az összeget ez alapján számolhatja ki:

 • legalább 3 év esetén egyhavi,
 • legalább 5 év esetén kéthavi,
 • legalább 10 év esetén háromhavi,
 • legalább 15 év esetén négyhavi,
 • legalább 20 év esetén öthavi,
 • legalább 25 év esetén hathavi távolléti díj összege.

Ezek az összegek ráadásul a Munka Törvénykönyve szerint meghatározott módon tovább emelhetők akkor, ha a munkaviszony a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belül szűnik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?