8 °C Budapest

Rengetegen tanulják ki ezt a szakmát: rommá kereshetik magukat?

2020. június 14. 13:02

Rengetegen dolgoznak fodrászként, kozmetikusként Magyarországon, az Eurostat szerint az összes foglalkoztatott majdnem egy százaléka volt ebben a szakmában tavaly. Számszakilag ez több mint 430 ezer főt jelent.

A fodrász és a kozmetikus mindig is egy népszerű szakmák voltak itthon, igény van a szolgáltatásokra. Európában is rengetegen dolgoznak a szépségiparban: 2019-ben 1,7 millió 15 évesnél idősebb embert fodrászként és kozmetikusként foglalkoztattak az Európai Unióban (EU), ami a teljes foglalkoztatás 0,9 százalékát jelenti az Eurostat friss adatai szerint.

Az uniós statisztikai hivatal jelentésében azt írja, az EU fodrászainak és kozmetikusainak többsége nő (86%). A fodrászok és kozmetikusok több mint kétötöde (42%) 15-34 éves volt, szorosan követte őket a 35-49 éves korosztály (38%). Az 50 évesek, vagy annál idősebbek a foglalkoztatottak 21 százalékát tették ki.

Az EU tagállamain közül a fodrászok és kozmetikusok aránya Ciprus volt a legmagasabb (a teljes foglalkoztatás 2,3%-a), majd Málta és Portugália következik (mindkettő 1,3%), Írországban, Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban 1,2 százalékos volt az arány.

Ezzel szemben a legalacsonyabb részesedést Luxemburgban és Svédországban mérték (mindkettő 0,5%), Belgium, Bulgária, Dánia, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Finnország is a lista végén áll, mindegyiknél 0,7 százalék volt az arány.

Magyarországon kicsit magasabb a ráta, mint az uniós átlag, nálunk az összes foglalkoztatott 0,97 százaléka dolgozott az említett két ágazatban. 4,5 millió foglalkoztatottal számolunk, akkor 2019-ben több mint 430 ezer kozmetikus és fodrász dolgozott hazánkban.

Megéri fodrásznak állni?

A HelloVidék tavaly év végén járt utána, megéri-e manapság fodrásznak állni Magyarországon. Mint az összeállításból kiderült, a szakképzés átalakításával már nem lehet egy éves OKJ-val alatt kitanulni a szakmát, hosszabb tanfolyamra kell menni. A portál szerint a képzési idő növekedése bár sokakat elriaszthat egy-egy szakmától, viszont az is egyértelmű, hogy ez komoly minőségbeli javulást hozhat több ágazatban. Aki pedig eléggé elszánt, és kitanul egy szakmát, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben igencsak jól járhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt tapasztalom, hogy akárhány új fodrászüzlet nyílik a városban, mindenki meg tud élni. Biztos vagyok abban, ha egy utcában a tizenötödik válna elérhetővé a vendégek számára, az is tökéletesen bejáratottá válna egy idő után. Ez azért lehet, mert mindenki megpróbálja megtalálni a számára leginkább megfelelő fodrászt. Más és más ízléshez más és más stílus passzol. Van, aki szereti a jól megszokott dolgokat és hűségesen jár egy helyre, de ma már inkább azt látom, hogy az emberek szívesen próbálgatnak, ezért nem ragaszkodnak mondjuk tíz évig a fodrászukhoz, mint régen. Persze, van azért így is egy bejáratott kör, akikre biztosan tudunk építeni. Én amúgy nem bánom, hogy van egy ilyenfajta körforgás, és a régi vendégeim mellett időről-időre jönnek újak is

- mondta el a HelloVidék kérdésére Nikolett, aki közel tíz éve dolgozik Pécsett fodrászként és az idei év elején fogott saját vállalkozásba, saját szalont nyitva az egyik kollégájával.

Legalább négy-öt évre van szükség ahhoz, hogy valaki stabil vendégkört ki tudjon építeni. Sokan szimpatizálnak ezzel a szakmával, de azt látom, hogy kevesen jutnak el odáig, hogy éveket dolgozzanak a szakmában. Egyre többen adják fel, mert nem tudják jól venni az akadályokat. Kőkemény, fizikailag és sokszor lelkileg is megterhelő munka. Ide nem hozhatom be a problémáimat, sokszor inkább mi magunk vagyunk a pszichológusok. Ez a szakma arról szól, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Erre azért van szükség, hogy naprakészek legyünk és felkészültek

- magyarázta a fodrász.

A HelloVidék ezért megnézte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatsorát. A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében (FEOR) 5211-es foglalkozás-kóddal szerepel a fodrász, és az adatok szerint 2016-ban átlagosan több mint 171 ezer forint ütötte egy szakember kezét (korcsoportonként is nagy a szórás, a legtöbbet, bő 265 ezer forintot a 61 évesnél idősebbek vitték haza). Itt persze fontos megjegyezni, hogy a statisztikákat jelentősen torzíthatja, hogy bőven lehet feketézés ebben a szektorban is. Gondolj csak bele, Te hányszor kapsz számlát a fodrászodtól?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem