22 °C Budapest
Kétségbeesetten keresik a munkaerőt magyar boltok: de mégis ki dolgozna ennyiért?

Kétségbeesetten keresik a munkaerőt magyar boltok: de mégis ki dolgozna ennyiért?

2019. október 31. 11:45

Az év utolsó hónapja hagyományosan a költekezés időszaka, a magyar családok várhatóan idén 1200 milliárd forintot hagynak a boltokban a karácsony előtti hetekben. Ám vásárolni ma még a legtöbb helyen nehézkes bolti eladó, pénztáros, raktáros, áruszállító, vagy éppen webáruházi asszisztens nélkül - márpedig ezen szakmák esetében óriási a munkaerőhiány. Látszik ez a feladott álláshirdetések típusából, számából is: szinte elárasztották az álláskereső platformokat. De vajon mennyit fizetnek az élelmiszerláncok, a ruhaboltok vagy éppen a webáruházak?

A december szerte a világban egyet jelent a vásárlással, ilyenkor látványosan megnövekszik a boltok és webáruházak forgalma. Nem csak a családok költekezése ugrik meg, többet kell dolgozniuk a bolti eladóknak, és persze másoknak is: a raktárakban, logisztikai központokban, a beszállítok teherjárműveinek is. Az ünnepekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújtók a vendéglátók, a szállodák, a taxisok, a fodrászok sem maradnak ki a sorból, de még a műkörmösöknek is aranykor a december. Hagyományosan arany, ezüst, bronz hétvégéken minden üzlet nyitva tart - ehhez persze az átlagnál több eladóra vagy túlórára van szükség - egyik sem olcsó.

Vásárló pedig lesz

"Magyarországon az egy főre jutó vásárlóerő 7416 eurós értékkel (2,44 millió forint) idén lépte át először az európai átlag felét. A 2018. évi 6654 euróhoz (2,19 millió forint) képest ez jelentős, közel 12 százalékos emelkedést jelent. Ezzel Magyarország - Lengyelország mögött - a 30. a vizsgált országok rangsorában" - állapította meg Kui János, a GfK geomarketing-területvezetője.  A magyar családok várhatóan idén 1200 milliárd forintot hagynak a boltokban a karácsony előtti hetekben.

Ki ad el?

Amint az ábrán is látszik folyamatosan emelkedik az eladók létszáma, még is óriási a hiány, ami nem csak a boltos álláshirdetések özönéből, de a betöltetlen álláshelyek statisztikáiból látszik. És várhatóan a trend nem fordul meg idén sem.

Elképesztően sok álláshirdetést találni már október végén, amiben áruházi dolgozókat, pénztárosokat, árufeltöltőket keresnek. A Tesco karrieroldalán többek között az Aréna Plázába is keresnek pénztárost bruttó 153 400 forintos kezdőbérrel, mely folyamatosan emelkedik. Az Aldi egyik 1. kerületi egységében részmunkaidős munkatársakat keresnek: 10 órában bruttó 77 355 forintot lehet keresni, 35 órában 270 929 forintot. A Lidl karrieroldalán annyi derül ki hogy a pénztárosi/árufeltöltői pozícióban három év után elérhető bruttó járandóság 317 ezer forint. A Füredi úti Penny üzletében heti 20 órás műszakban bruttó 131 ezer forint a kezdő fizetés, 40 órás műszakban bruttó 244 ezer forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A diszkonton túl

De persze nem csak élelmiszerüzletekbe, ruha- és műszaki boltokba is keresnek eladókat. Az álláshirdetéseket átböngészve arra a következtetésre jutottunk, hogy a fővárosban nettó 200 ezer forintnál kevesebb összeget nem nagyon kínálnak a zsúfoltnak ígérkező karácsonyi időszak előtt, vidéken azonban 150-170 ezer forint az átlag. A Westendben például havi 180 - 250 ezer forint közötti nettó fizetésért keresnek embert, ugyanitt mobiltelefon tartozékokat árusító üzletbe bruttó 300 ezer forintot kínálnak. Egy pécsi használtruha üzletben nettó 172 ezer forintot lehet keresni .

Webáruházak

A virtuális áruházak is komoly bevételt remélhetnek az év utolsó 1-1,5 hónapjában - náluk a szezon már a fekete péntekkel megkezdődik. Webáruház managerként, asszisztensként is nagyjából annyit lehet keresni, mint bolti eladóként, 170-240 ezer forintot havonta, attól függ, milyen extra skillekre, képességekre tart igényt a munkaadó. Ezeknél a hirdetéseknél már gyakran feltüntetik, hogy csak a szezonra keresik az embert, az év utolsó hónapjában.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?