Ez a legjobb, amit most a KATA-s vállalkozók tehetnek: akár van bevételük, akár nincs

2020. március 20. 05:44

Csak találgatni lehet, mik lesznek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai hosszú távon, azonban már most rengeteg szektorban megindultak az elbocsátások, csökkennek a jövedelmek, sok dolgozó helyzete vált bizonytalanná hetek leforgása alatt. Az már most látszik, hogy majd minden iparágban jelentős visszaesés várható, azonban amíg a szerződéssel foglalkoztatottak a munkáltatójuktól függnek, addig rengeteg - akár több mint 300 ezer - kisadózó vállalkozó teljesen magára lehet utalva ebben a helyzetben. A Pénzcentrum ezért megkereste Angyal József, okleveles adószakértőt, mire számíthatnak a Katás vállalkozók, akik részben vagy egészben elveszítették jövedelmüket bizonytalan időre, mik a lehetőségeik, mit érdemes tenniük. 

A koronavírus terjedésének hatására globális szinten kezdtek el sorra elbukni azok a szektorok, amelyek leginkább ki vannak téve egy járványhelyzetnek, és annak következtében hozott kormányzati intézkedéseknek. Először a rendezvény és, konferencia szervezés, vendéglátás, szórakoztatás és turisztikai szektor esett teljesen áldozatul a koronavírus járványnak, majd a különböző szolgáltatások ügyfelei is apadni kezdtek. Rengeteg szabadúszó vállalkozó megélhetése került veszélybe a vírus hatására, hiszen a kormány is azt kéri mindenkitől, maradjon otthon, aki megteheti, az emberek átálltak rá, hogy csak a legszükségesebb dolgokra költsenek, stb.

Tehát például egy kisadózó fodrász most azt tapasztalja, hogy az ügyfelei sorra mondják le az időpontokat, egy esküvői fotós megélhetése vált bizonytalanná az által, hogy éppen a szezon kezdetén tiltanak be minden nagyobb rendezvényt, rendelnek el gyülekezési tilalmat sok helyen, és ki tudja ez meddig fog eltartani. A natúrszappanokat készítő és árusító kisvállalkozó megrendelései is megcsappantak. Mit tehetnek ebben a helyzetben a kisadózók? Mutatjuk a szakértő válaszait.

Pénzcentrum: Jelenleg rengeteg Katásnak csökkenő bevétellel kell számolnia, vagy egyáltalán nem számíthat bevételre bizonytalan ideig. Mit érdemes nekik most tenniük, mik a lehetőségeik? 

Angyal József: Az egyéni vállalkozó Katásnak lehetősége van a tevékenysége szüneteltetésére. A szünetelés ideje alatt tevékenységet nem végezhet, de a havi 25/50/75 ezer forintot sem kell megfizetnie. A szünetelést az Adóhatóságnak elektronikusan be kell jelenteni az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Ezzel a radikális lépéssel azoknak érdemes élnie, akiknek csaknem nullára csökkenne a bevétele. 

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a szüneteléssel csökken az évi 12 milliós bevételi felső határ is.

Ezt úgy kell érteni ugyanis, hogy azokra a hónapokra, melyekben a havi Kata adó meg lett fizetve havi 1 milliós bevételi értékhatár vehető figyelembe. Így, ha egy Katás ebben az évben az első három (január - március) hónapban például 4 milliós bevételt ért el és vállalkozását április 1-től az év végéig szünetelteti, akkor neki az éves bevételi határa 3 x 1 millió, azaz 3 millió forintra csökken. 

Ez azt jelenti, hogy az elért 4 milliós bevételből 1 millió forintra 40 százalékos adót kell fizetnie, a bevételi értékhatár átlépése miatt. Neki érdemes csak május 1-től szüneteltetni a Katás vállalkozását. De ugyanígy figyelembe kell venni a szünetelés utáni bevételek várható összegét is. Ha az említett példában 5 hónap szünetelés után az év utolsó 4 hónapjában jelentős 8 milliós bevétel várható, akkor az szünetelés miatt csak 7 millió lesz a bevételi értékhatár. 

Összegezve: csak annak érdemes a szünetelés intézményével élnie, akinél az árbevétel csökkenés miatt a havi Kata díj sem termelhető ki és nem várható átlagban havi 1 millió forintnál nagyobb bevétel sem. 

PC: Ebben a helyzetben megmutatkozik, hogy mekkora problémát jelenthet most a munkavállalóknak, ha a munkáltató nem szerződéssel vette őket fel, hanem Katásként számlázás után fizette őket - ez ellen a gyakorlat ellen már tett is korábban lépéseket a NAV. Mit tehetnek ők a jelenlegi helyzetben, ha a korábbi munkaadójuk már nem tud megbízást adni számukra?

Angyal József: A színlelt Katás munkaviszony megszüntetéséről már el kellett gondolkodniuk az érintett Katásoknak. Ha most a "munkáltató" megszünteti a Katás foglalkoztatást, akkor célszerű szüneteltetni a Katás vállalkozást, és átgondolni a szünetelés ideje alatt a végleges megszüntetést. 

A Katás munkaviszonyos foglakoztatást nem szabad "helyreállítani" a válsághelyzet megszűnése után sem.

PC: Jogosultak a Katás adózók álláskeresési járadékra? Mire érdemes kiemelten figyelni, ha ezt az utat választják? 

A Katás vállalkozók a szünetelés alatt nem jogosultak állás keresési járadékra és ez az idő nem számít bele a nyugdíj számításba sem. A nyugdíj előtt állóknakakkor is megéri a Katás havi 50/75 ezer forint megfizetése, ha nincs árbevétele, mert ezzel szolgálati időt szerez. 

PC: Amint a járványhelyzet enyhülni fog, és a szolgáltatásokban dolgozók is visszatérhetnek a korábbi életükhöz, ismét rendszeres bevételük lesz, akkor mi lesz a (korábbi) Katások teendője? 

Angyal József: Aki a járványhelyzetre tekintettel szüneteltette a tevékenységét, annak ismét elektronikus bejelentéssel kell élnie a NAV felé, hogy a tevékenysége szüneteltetését befejezi. E nélkül nem kezdheti meg bevételszerző tevékenységét. Ha a járványhelyzet megszűnését követően jelentős bevételnövekedés (havi 1 millió feletti) várható, akkor célszerű a tevékenység megkezdése előtt 1-2 hónappal bejelenteni a NAV-nak a szünetelés befejezését és megfizetni a havi Kata adót, mert így növelhető az éves bevételi értékhatár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

PC: Nagy szüksége lenne most a vállalatoknak az adórendszer könnyítésére a fennmaradáshoz, ezt jelezte is az Adótanácsadók Egyesülete a pénzügyminiszternek azzal, hogy összeállították javaslataikat, melyek az áfabevállason át a katáig több adónemet is érintenek. Mennyiben kedvezőek ezek a javaslatok a Katásoknak? 

Angyal József: A megjelent javaslatcsomag minden adószakmai alapot nélkülöz. Elsősorban "hazabeszélő", a könyvelők járvány miatti mulasztása orvoslását szolgálja: határidő csúszások, bérszámfejtési csúszások orvoslása. A bevallási határidők kitolása szakmailag nem indokolt. 

A könyvelői munka a legkönnyebben digitalizálható tevékenységek közé tartozik. Őnkéntes karanténban is végezhető. A vállalkozásoknak a könyvelendő iratanyagot elektronikus úton célszerű eljuttatniuk a könyvelőkhöz. A könyvelőknek is elektronikusan kell az iratokat benyújtani a NAV-hoz mind a bevallások, mind az adóellenőrzések tekintetében. A Kata adózókra tett javaslatuk:

A KATA adózók esetében szükségesnek tartják, hogy amennyiben havonta nem tudják az adót fizetni, akkor azt minden szankció nélkül megfizethesse a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 6 hónapot követő időpontig részletekben.

a szüneteléssel kivédhető. Ha a Kata adó megfizetése azért szükséges, hogy ne csökkenjen az éves bevételi korlát, akkor a jelentős árbevétel várakozás miatt a veszélyhelyzet alatt is gond nélkül fizethető a KATA adó. A javaslatok között az egyetlen megfontolandó intézkedés:

Szükségesnek tartják, hogy az a kialakult helyzet miatt kerüljön egy évvel elhalasztásra a 2020. július 1-től tervezett online számla beküldés bevezetése, mert a vállalkozásokat a felmerült/felmerülő piaci és foglalkoztatási problémák miatt nem szabad ezzel terhelni.

Ezt a javaslatot is csak az alanyi adómentes vállalkozások esetében érdemes bevezetni. A Katások döntő része alanyi adómentes. Nekik jelentős többletterhet jelentene az online számlázás bevezetése 2020. július 1-től.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?