11 °C Budapest

Boltos bérlista: ennyiért keresnek most embert a kereskedelmi üzletek

2018. január 24. 13:00

A munkaerőhiány közlékenyebbé tette a nagyáruházakat, mennyit is fizetnek a bolti dolgozóknak. Most már mindenki megszólalt, így teljes a 2018-as bérlista.

Megszólalt a Penny, a Spar és a Lidl is az elmúlt napokban, így ha fillérre pontosan nem is, de azért nagyságrendileg pontosan belőhető a boltos eladó-, pénztáros had, árufeltöltő sereg pénzkereseti lehetősége a legnagyobb élelmiszeres áruházláncoknál (egyébként is ők a legnagyobbak a multik körében). Furcsa is lenne, ha nem fecsegnének többet a bérről a korábbiakhoz képest, hiszen munkaerő nincs, álláshirdetés viszont tengernyi. És az eladó, a pénztáros, vagy az árufeltöltő nem fog találgatni a bér tekintetében, vakon választani álláslehetőséget akkor, amikor két-három kattintással odébb lépve a titkolózó áruház honlapjáról a neten mások már pontosan megadják az elérhető kereseti lehetőségeket. Felesleges azért is sokat titkolózni, mert a közösségi oldalak csábos világában nem túl bonyolult és nem túl időigényes művelet információt szerezni egy-egy vállalkozás foglalkoztatási viszonyairól.

De azért van még mindig titkolózás, maszatolás az álláshirdetésekben, sőt, a többség lapít egyet, és csak annyit mond, hogy versenyképes a nála elérhető jövedelem. De összességében azért sokkal több az információ, mint néhány évvel ezelőtt. Az Auchan és a Spar most mondott először pontos számokat a havi kereseti lehetőségekről, miközben az Aldinál, a Lidlnél és a Tescónál ez már régóta megszokott.

Bérlajstrom

Egyértelmű, hogy a legnagyobb multi élelmiszeres áruházaknál a havi kereseti lehetőség jóval 200 ezer forint felett ketyeg, és ebben nincs is minden juttatás benne. Kétszámjegyű a béremelés ebben a körben, de alább nem is lehet adni, akkora az emberhiány, még náluk is. A boltos kiskereskedelem átlaga is egyébként közelítette a 20 százalékot 2017-ben a fizikai dolgozók béremelésében, így 2018-ban sem lehet alább adni előreláthatóan.

A friss összeállításunk továbbra is a legnagyobb boltos foglalkoztatási kört jelentő eladó, pénztáros, árufeltöltő munkalehetőségekre irányul. Megjegyezhető persze ugyanakkor annyi, hogy az Aldi 62 üzletvezetőt keres, 127 üzlet mellett. A Lidl most csak egy boltvezetőt keres, de helyettesből már 42-t (igaz, nála van boltvezetőhelyettes-1 és boltvezetőhelyettes-2 is, viszont nem keres már a régen sokat emlegetett főpénztárosból). Persze a boltvezető bére mindenütt a világon nagyobb a bolti dolgozóénál, az Aldi és a Lidl pedig már régóta példálózik is vele, minden mindennel nem hasonlítható össze. Mi most maradunk az eladóknál.

Az összegzésben továbbra is azt néztük, mi az, ami összehasonlítható (részmunkaidők esetében is nyolc órára vetített a bér). A cafetériánál a vásárlási utalványokról van szélesebb körű információ, így ezek összege lett beépítve a lajstromba (annál, aki megadta). Többen jelezték, hogy részmunkaidőnél ezt is nyolc órára kell vetíteni, megpróbáltuk. Más béren kívüli juttatásokról nem volt túl közlékeny a többség, így azokról most nem esik szó a lajstromban. A műszak- és vasárnapi pótlékok sem összehasonlíthatók, az eltérő teljesítmények miatt, így most azok összege is kimarad, a túlórával sem lehet most foglalkozni.

A Lidl például legutóbbi sajtóközleményében kétféleképpen számol (persze, mindkét szám igaz). Egyrészt kiemeli, hogy a fizikai dolgozók körében az átlagos bruttó havi járandóság a fizikai dolgozók körében eléri a 365 ezer forintot. Feltételezhetően ebben a béren kívüli juttatásokból több van az utalványos cafetériánál. Pár sorral lejjebb ugyanis már úgy fogalmaz, hogy a bolti dolgozók 290-320 ezer forint járandóságot érhetnek el. Támogat egészségügyi szolgáltatást, munkába járást is, tehát a rés kitölthető, de mi most a kisebb összeggel számolunk a jobb összehasonlíthatóság érdekében. Más is ad más juttatást, de ezek nincsenek számszerűsítve teljes körben. Feltételezzük azt is, hogy a jelzett eltérés a területi különbség, ami eddig is volt (mintegy húszezer forint havonta).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Penny 2017-ben közel 25 százalékkal emelte a fizikai dolgozók fizetését, közleménye szerint. 2018-ra a piaci átlag feletti emelést tervezett. Ez szerényen mérve egy 15 százalék körüli emelést kellene jelentsen, mi ezzel számolunk (diszkont körökben e körül jár, ettől nem nagyon maradhat el). Cafetériában kétfélét ad, Erzsébet utalványt és Szép Kártyát, ezért ezeket nemes egyszerűséggel összeadtuk (mi erre következtettünk a szófüzérből, de lehet, hogy ezt majd egyszer meg kell feleznünk).
Az előbbiek alapján állítottuk össze a legfrissebb bérlajstromot, íme az eredmény:

Kisboltok

A kisboltok is tülekednek az eladókért. És az apróhirdetések mezeje, mivel a kisboltok a reklám mellett itt keresnek munkaerőt, beláthatatlan, így csak mazsolázni lehet belőle. De ezt a lehetőségekhez mérten a legtudományosabb módszerrel tettük. Először is az egyik legnagyobb apróhirdető oldalt választottuk. Az itt talált 17 ezer álláshirdetés egy része boltos (ezek között persze van ismétlődés, átfedés is, tehát ezek csak a hirdetések számai, melyek nem azonosak a létező álláshelyek számával).

Természetesen a gyűjtésünk 2018-as hirdetések, melyek élelmiszerboltokban kínálnak álláslehetőségeket, hiszen az új minimálbérek hatása csak az idei és nem az elavult, ottfelejtett keresésekben érződik (ha). A túlnyomó többség egyébként még mindig nem mond bért a hirdetésben, lehet találgatni, vagy tudni a miértet. És végül az első tíz-tíz olyan fővárosi, valamint vidéki boltos álláshirdetést listáztuk, ahol megjelölték valamilyen módon a kereseti lehetőséget.

Állásvadászok szakportáljait most nem néztük, mivel azok általában a cégek saját hirdetési rendjéhez igazodnak, többet nem nagyon árulnak el. Így a következő kép kerekedett ki a kisboltos fizikai dolgozós álláskeresésből:

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm