27 °C Budapest

Milliós csalás: külföldi állásajánlatokkal vertek át négyszáz embert

Pénzcentrum
2014. július 17. 14:15

Egyre többen keresnek munkát külföldön, ezt pedig sokan próbálják kihasználni. Legutóbb egy férfi több mint 400 embert csapott be a valótlan tartalmú külföldi álláshirdetésekkel. Az áldozatoktól összesen négymillió forintnál is többet csalt ki, akiktől az utazással kapcsolatos költségekre kért előre pénzt. De vajon hogyan kerülhető el, hogy minket is átverjenek, mire érdemes figyelni?

A Siófoki Járási Ügyészség kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy férfi ellen.

A vádlott 2012. októberétől kezdődően szabadságvesztés büntetésből történő szabadulását követően megélhetést biztosító jövedelemmel és munkahellyel nem rendelkezett. Azért, hogy jövedelemre szert tegyen, 2012. októbere és 2014. január 8. napja közötti időben először saját nevében, majd álneveken különböző internetes hirdetési oldalakon valótlan tartalmú külföldi állásajánlatokat tartalmazó hirdetéseket adott fel - derül ki a Legfőbb Ügyészség közleményéből.

Az ily módon megtévesztett sértettek által a külföldi utazással kapcsolatos különböző költségekre küldött összegeket pedig saját céljaira fordította. A vádlott ilyen módon összesen 409 sértettet ejtett tévedésbe, az általuk átutalt pénzösszegeket felvette, azonban részükre sem külföldi munkát, sem kiutazást nem biztosított és erre lehetősége sem volt. A vádlott által okozott összkár meghaladta a 4,3 millió forintot.

Hogyan kerüljük el a hasonló átveréseket?

A számok azt mutatják, hogy egyre több magyar próbál(na) szerencsét külföldön, ezt pedig sokan igyekeznek kihasználni: az elmúlt időkben rendkívüli módon megszaporodtak az átverések, lehúzások. Kellő körültekintéssel és alapos utánajárással ugyanakkor elkerülhetjük, hogy minket is becsapjanak, ha külföldi munkán törjünk a fejünket.

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy kormányrendelet rögzíti, hogy a munkaközvetítőnek kötelezően tájékoztatnia kell a munkavállalót a felajánlott munkakör főbb sajátosságairól, így különösen a foglalkoztatáshoz szükséges képzettségről, gyakorlati időről, a foglalkoztatás helyéről, idejéről, az irányadó munkarendről, munkaidő-beosztásról, illetve várható kereseti lehetőségről. Ugyanígy a fogadó ország jogszabályairól is kell, hogy tájékoztassák a munkát keresőt.

A kormányrendelet szerint továbbá a magán-munkaközvetítők nem számolhatnak fel semmilyen díjat, költséget magáért a közvetítésért. Persze bizonyos extra szolgáltatásokért, például utaztatásért kérhető térítés, de mindig gyanakodjunk, ha magáért a közvetítő tevékenységért kérnének előre pénzt.

A külföldi munkavállalás leggyakoribb buktatói:


Váratlanul felmerülő költségek:
főleg a szállásköltségek okozhatnak kellemetlen meglepetéseket, de számítsunk arra is, hogy ha biztosítanak is szállást, akkor onnan csak nagyon hosszú és költséges utazás után érhetünk be az új munkahelyünkre. Kérhetnek továbbá különböző hatósági igazolásokat, papírokat, melyeknek beszerzése szintén pénzbe kerül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bizonytalan munkahely: mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott munkahelyen valóban minket várnak. Egyértelmű információkat kell, hogy kapjunk a feladatkörről, bérezésről, juttatásokról is.

Nem megfelelő munkakörülmények: Különösen abban az esetben legyünk nagyon körültekintőek, ha a kiválasztott munkahely egészségre ártalmas technológiával dolgozik (zajos technológia, festékgyár, stb.) Ilyenkor ragaszkodni kell ahhoz, hogy előre garanciát kapjunk a megfelelő munkavédelmi körülményekre.

Nyelvtudás: amennyiben nem rendelkezünk a szükséges nyelvtudással, akkor előfordulhat, hogy a végzettségünkhöz vagy tapasztalatunkhoz képest csak alacsonyabb színvonalú munkát végezhetünk az első időkben. Ráadásul így sokkal nagyobb az esélye, hogy egyes munkáltatók kihasználnak, becsapnak minket. Fontos tudni, hogy a munkáltatót a saját országában semmi sem kötelezi arra, hogy magyar nyelven is rendelkezésünkre bocsássa a munkaszerződést, aminek óvatlan aláírásával akár számunkra igen kedvezőtlen feltételeket is elfogadtathatunk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?