14 °C Budapest

Külföldi munka, nyelvtudás nélkül? Meg se próbáld!

Pénzcentrum
2014. július 7. 12:04

Felmérések szerint a munkaképes korú magyar lakosság nagyjából ötöde tervez egy-két éven belül hosszabb-rövidebb időtartamú külföldi munkavállalást. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy ezeknek az embereknek mekkora része rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, mekkora esélyük van ténylegesen munkát találni.

Abban minden szakértő egyetért, hogy nyelvtudás, kezdőtőke és megfelelő előkészítés nélkül komoly kockázatot jelent a külföldi munkavállalás. A 2008-as válság előtt még az is találhatott - jellemzően alacsony presztízsű - állást, aki csak minimális szinten beszélte az adott ország nyelvét. Azóta viszont kínálativá vált a munkaerőpiac, egyre több tapasztalt és nyelvet is beszélő ember keres állást, ezért a cégek igényei is megnövekedtek. Ezzel együtt a képzetlen és csak magyarul tudó próbálkozók esélyei drasztikusan csökkentek.

"Érezhetően megváltoztak a cégek prioritásai: korábban hangsúlyosan a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező embereket keresték, a nyelvismeret másodlagos volt. Az elmúlt években viszont fordult a kocka, kiemelt elvárás lett a német nyelv ismerete, ráadásul a szaktudással kapcsolatos elvárások sem csökkentek. Legalább B1-es, vagyis egy átlagos középfoknak megfelelő nyelvismeret szinte mindenhol elvárás, de a folyamatos kommunikációt, csapatmunkát igénylő pozíciókban felsőfokhoz közelítő tudásszintre van szükség. A közhiedelemmel ellentétben ezt nem csak a diplomás munkakörökben, hanem már egyre több szakmunkástól is elvárják - foglalta össze Feleki Attila, a németországi és ausztriai munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR-Rent Kft. ügyvezetője.

Az álláskeresők felkészültsége és elvárásai azonban nagyon gyakran nem találkoznak a piaci igényekkel. A statisztikák szerint sokan nem rendelkeznek nyugaton is piacképes szakmával vagy éppen nem képesek a megfelelő színvonalú munkavégzésre. A legnagyobb gond azonban a nyelvismeret hiánya, amely miatt minden egyéb szempontból megfelelő jelentkezőket is el kell időnként utasítanunk. Pedig megfelelő nyelvtudással a legtöbbször meglepően gyorsan el lehet helyezkedni. Például az iparági hiányszakmának tekinthető hegesztők és forgácsolók iránt akkora a kereslet, hogy a náluk jelentkezőknek szinte napok alatt találnak munkát.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40