Mutatjuk: itt a legveszélyesebb kártyával fizetni és pénzt felvenni

Pénzcentrum
2014. július 13. 07:00

Egyre többen használják külföldi nyaralásaik során is a bankkártyájukat. Habár a plasztiknak rengeteg előnye van, a zsebtolvajok és bűnözők nem csak a turistáknál lévő vaskos valutakötegekre utazhatnak. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy a népszerű európai célországokban melyek a leggyakorib kártyás visszaélések, valamint azt is összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelnii kártyánk külföldi használata során.

Bár a belföldi úti célok a népszerűbbek, a bankkártyával rendelkező nyaralók közel fele, 45 százaléka utazik határainkon túlra is - derül ki a CIB Bank felmérésből. Tízből nyolc külföldre utazó pedig a bankkártyáját is viszi magával külföldre, közülük pedig négyen aktívan használják is a plasztikot vásárlásra (22%) vagy készpénzfelvételre (13%). A magyar utazók plasztikjai főként városnézés, tengerparti nyaralás, vagy barátok, rokonok meglátogatása során kerülnek elő a pénztárcákból. Újdonság viszont, hogy külföldön a magyar vásárlók egyre több helyszínen használják a plasztikot. Elsősorban élelmiszer- és ruházati üzletekben, szállodákban és benzinkutakon fizettek kártyával.

KATTINTS! Ezt sok magyar rosszul tudja: milliós bukta is lehet a nyaralás vége

Igaz, hogy a kártyának valóban számos előnye van a készpénzzel szemben, nem árt tisztában lenni vele, hogy a bűnözők nem csak a turistáknál lévő vaskos valutakötegekre utazhatnak. A magyarok által kedvelt európai célországokban is ugyanúgy ellophatják kártyánk adatait az ATM-eknél vagy POS termináloknál, ha figyelmetlenek vagyunk. A 32 SEPA (Single European Payment Area - Egységes Euró Fizetési Övezet) tagállamban elkövetett bankkártyás csalások 40 százaléka ezeken a csatornákon keresztül történt 2012-ben. Valamelyest többször fordult elő, hogy a terminálokon keresztül okoztak kárt az elkövetők (az esetek 23 százalékában), de azért az ATM-eknél sem árt résen lenni (17%).

Spanyolországban a POS termináloknál, Hollandiában pedig az ATM-eknél érdemes fokozottan figyelni a kártyánkra


A visszaélések száma egyébként Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Luxemburgban voltak a legmagasabbak: tízszer akkora a valószínűsége, hogy ezekben az államokban történik valami a kártyánkkal, mint hazánkban, Romániában, Litvániában vagy Lengyelországban.

Ugyanakkor érdemes fokozottan ügyelnünk bankkártyánkra a spanyolországi POS termináloknál, valamint az észt és a holland automatáknál. Ezekben az országokban ugyanis ezek a visszaélések fő csatornái.

KATTINTS! Ezt mindenki elrontja valutaváltásnál: kártyával tényleg olcsóbb?

Összességében azonban fontos kiemelni, hogy a SEPA tagállamokban a kártyás visszaélések által okozott károk az összes tranzakció értékének mindössze 0,038 százalékát tették ki. Amennyiben mindig fokozott körültekintéssel járunk el a külföldi kártyás vásárlások és készpénzfelvételek során, akkor igen minimális az esélye, hogy a csalók meg tudják szerezni így a pénzünket.

Ahhoz, hogy a nyaralásunk ilyen szempontból is felhőtlenül teljen, a Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány biztonsági tippet. Mutatjuk, hogy mire érdemes fokozottan ügyelni, amikor külföldön használjuk a bankkártyánkat:

 • 1. Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank telefonszámát elmenteni, vagy felírni magunknak, hogy a kártya esetleges eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk erről a pénzintézetet.

 • 2. Előre jelentsük be a számlavezető pénzintézetünknél, hogy mikor várhatóak külföldi költések. A bankok biztonsági mechanizmusai miatt ugyanis előfordulhat, hogy egy hirtelen jött külföldi vásárlást gyanúsnak találnak, ezért letiltják a kártyát.

 • 3. A PIN kódunk soha ne tartalmazzon személyes adatokat (például születési dátum) és ne álljon ugyanazokból (1111, 2222), vagy egymást követő (1234) számjegyekből. A tolvajok ezekkel fognak először próbálkozni, és sajnos sokszor sikerrel is járnak. A kódokat soha ne írjuk fel, és főleg ne tartsuk egy helyen a kártyánkkal. Tudtad, hogy amennyiben a fentiekhez hasonló PIN kódot adsz meg, és ezt a tolvajok megfejtve ellopják a pénzt a számládról, akkor nagy valószínűséggel a bank nem fogja megtéríteni a károdat?

  LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

  A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • 4. Ha több plasztikot is tartunk a tárcánkban, mindegyikhez különböző kódokat adjunk meg.

 • 5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

 • 6. Soha ne tévesszük egy pillanatra sem szem elől a kártyánkat. Ne hagyjuk, hogy például az étteremben a pincér elvigye magával, vagy a boltban az eladó a pult alatt tartsa. Elég ugyanis például egy tollba épített fényképező vagy más modern leolvasó készülék, amivel másodpercek alatt megszerezhetik a kártyánk adatait.

 • 7. A biztonságos használat érdekében a bankkártyánkhoz az utazás előtt állítsunk be készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Figyeljünk azonban arra is, hogy olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például egy drágább szuvenír vásárlása során valamelyik helyi üzletben.

 • 8. Ha még nem rendelkezünk kártyafigyelő szolgáltatással, az utazás megkezdése előtt fontoljuk meg ennek igénylését, hiszen így sms-ben értesítést kapunk kártyás tranzakcióinkról, legyen szó vásárlásról vagy készpénzfelvételről. Így egyszerűen nyomon tudjuk követni egyenlegünket.

 • 9. Érdeklődjünk, hogy dombornyomott kártyánkhoz tartozik-e utasbiztosítás, és hogy az pontosan milyen védelmet is kínál. Fedezi-e a poggyászkárokat? Jár-e hozzá autó asszisztencia? Milyen fedezetet nyújt arra az esetre, ha kirabolnak? Egy magasabb szintű védelem mellett így akár elkerülhetjük a külön biztosításra feleslegesen kidobott pénzt.

 • 10. Nézzük meg kártyánk lejárati dátumát. Erről sokan elfeledkeznek, és itthon is csak akkor szembesülnek vele, hogy már érvénytelen a plasztik, amikor az automata bevonja vagy a terminál visszautasítja. Egy külföldön bevont kártyával pedig még inkább kellemetlen helyzetekbe tudunk kerülni, ha nincs nálunk elég készpénz.

 • 10+1. Tudakoljuk meg, hogy a célországban mennyire elfogadott a bankkártyánk? Vannak ugyanis olyan államok, melyek a MasterCard plasztikjait, mások pedig a Visáét részesítik előnyben.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?