Célkeresztben a celebek? Rájuk szállnak az adóhatóságok

Pénzcentrum
2013. július 3. 15:08

Az elmúlt hetekben visszhangzott a sajtó a külföldi adóhatóságok által hírességek, sportolók és divattervezők ellen indított eljárásoktól. A spanyol adóhatóság először Lionel Messit, aztán José Mourinhót sújtotta adóvizsgálattal, az olasz adóhatóság pedig a Dolce & Gabbana divattervező párost vádolta meg adócsalással. A tét rendkívül nagy, a hírességeket az adóbírság mellett akár több év börtön is fenyegetheti. A spanyol és az olasz adóhatósági fellépés jól illeszkedik a nemzetközi trendbe: a hiányzó költségvetési bevételeket az országok azzal kívánják pótolni, hogy eljárást indítanak az adókikerülőkön túl - a papírforma szerint jogszerűen eljáró - adóelkerülők ellen is. Hasonló eset Magyarországon is előfordulhat.

A nemzetközi trend az, hogy az adóhatóságok egyre inkább vizsgálják az adóstruktúrák mögött lévő valóságos gazdasági tartalmat. Míg eddig főként a kifejezetten jogellenes, törvénybe ütköző adókikerülő magatartások akadtak fenn, most már azokat is megkérdőjelezik, amelyek jogszerű lépésekből állnak ugyan, de fő céljuk az adóelkerülés. A más néven "agresszív adótervezés"-nek is nevezett adóelkerülés az adórendszer alakiságaiból fakadó előnyöket, illetve az adórendszerek közötti eltéréseket használja ki az adóterhek csökkentése érdekében. Ez számos formát ölthet, így következménye lehet a költségek vagy veszteségek kétszeri elszámolása, vagy az adóztatás kettős elmaradása.

Az adóhatóságok nagyon szigorún lépnek fel az "agresszív adótervezéssel" szemben. Különleges struktúráik miatt kerültek az adóhatóságok látószögébe többek között a Barcelona sztárjátékosa Messi és a Real Madrid nemrég leköszönt edzője Mourinho is, valamint a két divatdiktátor Dolce & Gabbana. Ezek a hírességek a sportból, illetve a divattervezésből származó jogdíjbevételeiket próbálták saját adóhatóságuk elől külföldre elmenekíteni. Az említett hírességek Luxembourgba, Svájcba, az Egyesült Királyságba és egzotikus adóparadicsomokba csoportosították jövedelmeik egy részét, kihasználva az ott működő kedvező adórendszereket.

"Az adóhatóságoknak ugyanakkor ma már számos eszköze van az "agresszív adótervezésre" irányuló struktúrák felderítésére. Az automatikus információcsere révén az Európai Unión belül az adatok széles köre hozzáférhető, az Unión kívül pedig különféle kétoldalú egyezmények, és az OECD multilaterális megállapodása biztosítják, hogy az információkat a - korábban akár "adóparadicsomként" számon tartott - országok kiadják. Az együttműködő államok köre fokozatosan bővül. Az adózók most már nem bújhatnak el a különleges struktúrák mögött, és ez már nem csak a "hétköznapi" emberekre, de a hírességekre is egyre inkább fennáll" - mondta el Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adópartnere.

Az "agresszív adótervezésben" részt vevők sokat kockáztatnak: a be nem fizetett adók mellett súlyos adóbírságokat kell fizetniük, és akár börtönbe is kerülhetnek. Messit több mint 5 év börtönre ítélte volna a spanyol bíróság, az olaszok pedig két és fél év szabadságvesztést szabtak volna ki Dolce-ra és Gabbana-ra. A hírességek végül az elmulasztott adók többszörösét kitevő összeget fizethetnek be az államkasszába, hogy ezzel kiváltsák a súlyos börtönbüntetést és az eljárással járó meghurcoltatást. Mindez a szponzori szerződésekből akár évi több millió eurót kereső sportolók esetében különösen fontos szempont, hiszen a nemzetközi nagyvállalatok nem szívesen használnak a reklámkampányaikban egy jogerősen elítélt, "adócsaló" sportolót.

"Hasonló esetek Magyarországon is megtörténhetnek. A magyar adótörvények is szankcionálják azokat, akik az adózói jogokat rendeltetésellenesen, a törvényes céloknak nem megfelelően gyakorolják. Ha egy adózó valamely struktúra kialakításakor elsődlegesen az adóelőnyöket tartja szem előtt és ez nincs összhangban a gazdasági ésszerűséggel, akkor mindenképpen számíthat adóbírságra, mulasztási bírságra, és/vagy késedelmi kamatra. Továbbá, az ilyen magatartásokat legtöbbször a büntetőjog is üldözi: a költségvetési csalás akár 10 év szabadságvesztést is vonhat maga után. Esetenként nálunk is enyhítő körülmény lehet a büntetőjogi szankciók alkalmazásánál, ha az adózó az "elcsalt összeget" a bírósági eljárás megindítása előtt befizeti az államkasszába, ahogyan ezt a fent említett hírességek is megtették" - mondta el Békés Balázs.

Arra viszont nincs lehetőség a magyarországi adózási szabályok mellett, hogy valaki az adóhatósági ellenőrzés előtt, önellenőrzéssel bevallja az eltitkolt jövedelmét. Ha valaki jövedelmet tüntet fel a bevallásában, akkor egy ellenőrzés során okirattal kell alátámasztania a bevallásban szereplő adatot. Ezért biztosan büntetésre számíthat az, aki a revízió során arra hivatkozna, hogy adózatlan jövedelmet vallott be, ezért nincs róla papírja - magyarázza Angyal József, okleveles adószakértő.

A magyar adóhatóság még csak szúrkapiszkál

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy a magyar adóhatóság nagy erőket mozgósított volna a hazai celebek adóellenőrzésére. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltott revízió Gáspár Győzőt, feleségét, illetve a menedzserüket érintette. A celebházaspár tagjait tavaly október végén ítélte 1 év 8 hónap, illetve 1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Salgótarjáni Bíróság. Menedzserük, B. Attila 1 év 4 hónapot kapott, szintén 3 évre felfüggesztve. Az ítéletek egyelőre nem jogerősek.

Győzikét az adóbevételt jelentősen csökkentő, két rendbeli adócsalás bűntette és annak bűnsegédlete, csalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás miatt ítélték el. Bea asszonyt ugyanezen bűncselekményekben, a menedzserüket pedig csak bűnsegédlet és magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a bíróság.

A vád szerint a celebházaspár 22,5 millió forint adót csal el színlelt szerződéssel, amelyet a megfelelő végzettséggel nem rendelkező menedzserrel kötött. A szerződéskötés csupán arra irányult, hogy magánszemélyként megússzák a személyi jövedelemadózást. A házaspárnak a kérdéses időben nem volt más bevétele, mint Balla Bea gyermekgondozási segélye, ennek ellenére átlagon felüli életszínvonalon éltek, amelynek tovább növelése érdekében követték el a bűncselekményeket, szándékosan adóeltitkolásra szövetkezve. A bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy cselekedetükkel rossz példát mutattak a társadalomnak.

Zalatnay Sarolta három év letöltendő börtönbüntetést kapott csalásért, elsőrendű vádlottja volt egy 150 millió forintos kárt okozó csalási ügynek. Enyhítő körülménynek akkor beszámította a bíróság, hogy visszafizetett nyolcmillió forintot, így két év után 2006 októberében szabadult. Tartozásai miatt az adóhatóság elárverezte a személyes tárgyait.

Sas Józsefet, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatóját  2009 júniusában kapott felfüggesztett börtönbüntetést. A vád szerint többrendbeli adócsalást és magánokirat-hamisítást követett el. Az ügy kipattanásakor Sas a személyi jövedelemadó-hiány egy részét - huszonegy millió forintot - befizette, ezt a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, ezért csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Sast. A vád szerint a nevettető összesen 46,1 millió forinttal rövidítette meg az államot. A bíróság döntése után Sas távozott a Mikroszkóp éléről, de műsorai azóta is vannak a színházban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?