27 °C Budapest

Utcára kerül a nyugdíjas celeb, nincs menekvés a lakásmaffiától?

Pénzcentrum
2013. május 20. 13:40

Már a rendőrség is lezárta a nyomozást Uhrin Benedek és fia, Attila lakásmaffia ügyében. Az énekes és fia számára elkeserítő lehet, hogy nem találtak bűncselekményre utaló jelet, így viszont heteken belül el kell hagyniuk azt a házat, amiért több mint 10 millió forintot adtak.

A Uhrin bácsi és fia úgy vásárolt lakást, hogy az a nevükre eddig még nem került csak a régi tulajdonos által felhalmozott több milliós köztartozás, amit a Blikk írása szerint az ügy kirobbanása után befizettek ugyan a volt tulajdonosok, de most újabb milliós számlák kerültek elő.

Mindeközben az ingatlanos azt állítja, Uhrinék még tartoznak neki egymillió forinttal, ezért három hét múlva kiteszi őket a Havanna-lakásból, amiért 9,5 milliót fizettek, mégsem került a nevükre. Ráadásul a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztálya értékbecslést adott, amiben az áll, hogy egy ugyanakkora lakás 6 millió 201 ezer forintot ér tehermentesen... - magyarázta a Sors Társak Egyesület elnöke Blikknek. A jogvédők polgári per elindítása mellett birtokvédelmet is kérnek, hogy megakadályozzák Benedek bácsi és a születése óta rokkant fia kilakoltatását.

Nem csak Uhrin bácsiéknak van gondja a lakhatással. Magyarországon évente 500 ezer végrehajtási ügy indul, és ez a szám évről évre növekszik. Az adósok 1 százaléka veszíti el otthonát vagy fontosabb ingóságait. A végrehajtási ügyeknek azonban nem kell árverezéssel és kilakoltatással végződniük, hiszen megoldást találni a fennálló problémára sosem késő.

2012-ben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához beérkezett új ügyek száma összesen 478 ezer volt, ami közel 10 százalékos emelkedést jelent a 2011-es évben beérkezett 434 037 ügyhöz képest. A Kamara becslése szerint a 2013. évi ügyszámok is ennek a tendenciának megfelelően várhatóan 10 százalékos emelkedést fognak mutatni, így közel 500 ezer végrehajtási ügyre számítanak. A számok tehát ijesztőek, pedig lehet megoldást találni az árverés és a kilakoltatások elkerülésére.

A végrehajtás folyamatáról

Az ügymenet első lépései között a végrehajtó felveszi a kapcsolatot az adóssal, és ezzel egyidejűleg hatósági átutalási megbízást ad ki az adós bankszámlájára, vagy letiltja jövedelmét. Amennyiben ebből az összegből belátható időn belül kiegyenlítésre kerül a tartozás, akkor az ügy nem folytatódik tovább. Ha azonban a hatósági átutalási megbízás, vagy a jövedelem letiltása nem vezet eredményre, a végrehajtónak kötelessége felkutatni és lefoglalni az adós tulajdonában lévő ingóságokat, és ingatlant; majd a hátralék mértékét figyelembe véve lefolytatni az árverést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árverés és a kilakoltatás elkerülhető

Az árverés viszont elkerülhető, amennyiben az adós felveszi a kapcsolatot a végrehajtóval vagy a végrehajtást kérővel, és megkísérel részletfizetésben megállapodni. A megállapodásra akár a legvégső pillanatban is lehetőség van, tehát az ingatlan árverezésének napján is köthet részletfizetési megállapodást az adós a végrehajtást kérővel, és így elkerülheti a kilakoltatást.

A végrehajtás folyamat hosszú, és összetett, rengeteg lépcsőfokból áll, és minden egyes lépésnél van lehetőség a részletfizetésre és így esély nyílik az árverés és a kilakoltatás elkerülésére. A megoldás kulcsa minden esetben az, hogy nem szabad hagyni, hogy a tartozások összege elhatalmasodjon, időben kell segítséget kérni az illetékes önálló bírósági végrehajtótól vagy felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM