Utcára kerül a nyugdíjas celeb, nincs menekvés a lakásmaffiától?

Pénzcentrum
2013. május 20. 13:40

Már a rendőrség is lezárta a nyomozást Uhrin Benedek és fia, Attila lakásmaffia ügyében. Az énekes és fia számára elkeserítő lehet, hogy nem találtak bűncselekményre utaló jelet, így viszont heteken belül el kell hagyniuk azt a házat, amiért több mint 10 millió forintot adtak.

A Uhrin bácsi és fia úgy vásárolt lakást, hogy az a nevükre eddig még nem került csak a régi tulajdonos által felhalmozott több milliós köztartozás, amit a Blikk írása szerint az ügy kirobbanása után befizettek ugyan a volt tulajdonosok, de most újabb milliós számlák kerültek elő.

Mindeközben az ingatlanos azt állítja, Uhrinék még tartoznak neki egymillió forinttal, ezért három hét múlva kiteszi őket a Havanna-lakásból, amiért 9,5 milliót fizettek, mégsem került a nevükre. Ráadásul a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztálya értékbecslést adott, amiben az áll, hogy egy ugyanakkora lakás 6 millió 201 ezer forintot ér tehermentesen... - magyarázta a Sors Társak Egyesület elnöke Blikknek. A jogvédők polgári per elindítása mellett birtokvédelmet is kérnek, hogy megakadályozzák Benedek bácsi és a születése óta rokkant fia kilakoltatását.

Nem csak Uhrin bácsiéknak van gondja a lakhatással. Magyarországon évente 500 ezer végrehajtási ügy indul, és ez a szám évről évre növekszik. Az adósok 1 százaléka veszíti el otthonát vagy fontosabb ingóságait. A végrehajtási ügyeknek azonban nem kell árverezéssel és kilakoltatással végződniük, hiszen megoldást találni a fennálló problémára sosem késő.

2012-ben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához beérkezett új ügyek száma összesen 478 ezer volt, ami közel 10 százalékos emelkedést jelent a 2011-es évben beérkezett 434 037 ügyhöz képest. A Kamara becslése szerint a 2013. évi ügyszámok is ennek a tendenciának megfelelően várhatóan 10 százalékos emelkedést fognak mutatni, így közel 500 ezer végrehajtási ügyre számítanak. A számok tehát ijesztőek, pedig lehet megoldást találni az árverés és a kilakoltatások elkerülésére.

A végrehajtás folyamatáról

Az ügymenet első lépései között a végrehajtó felveszi a kapcsolatot az adóssal, és ezzel egyidejűleg hatósági átutalási megbízást ad ki az adós bankszámlájára, vagy letiltja jövedelmét. Amennyiben ebből az összegből belátható időn belül kiegyenlítésre kerül a tartozás, akkor az ügy nem folytatódik tovább. Ha azonban a hatósági átutalási megbízás, vagy a jövedelem letiltása nem vezet eredményre, a végrehajtónak kötelessége felkutatni és lefoglalni az adós tulajdonában lévő ingóságokat, és ingatlant; majd a hátralék mértékét figyelembe véve lefolytatni az árverést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árverés és a kilakoltatás elkerülhető

Az árverés viszont elkerülhető, amennyiben az adós felveszi a kapcsolatot a végrehajtóval vagy a végrehajtást kérővel, és megkísérel részletfizetésben megállapodni. A megállapodásra akár a legvégső pillanatban is lehetőség van, tehát az ingatlan árverezésének napján is köthet részletfizetési megállapodást az adós a végrehajtást kérővel, és így elkerülheti a kilakoltatást.

A végrehajtás folyamat hosszú, és összetett, rengeteg lépcsőfokból áll, és minden egyes lépésnél van lehetőség a részletfizetésre és így esély nyílik az árverés és a kilakoltatás elkerülésére. A megoldás kulcsa minden esetben az, hogy nem szabad hagyni, hogy a tartozások összege elhatalmasodjon, időben kell segítséget kérni az illetékes önálló bírósági végrehajtótól vagy felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?