Az autósok üdvözlik a vagyonadó eltörlését

2010. június 11. 14:32

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) mellett az autós szakma érdekeinek érvényesítésére létrehozott Autós Nagykoalíció is üdvözölte a nagyteljesítményű személygépjárművek adójának eltörlését, amely a szervezetek szerint igazságtalan és szakmailag megkérdőjelezhető.

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszünteti a kormány 9 másik adónem mellett a nagyteljesítményű személygépkocsik adóját. A sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésre, mely arra kérdezett rá, hogy a korábban már befizetett adók első fele visszajár-e az adózóknak, Kármán András úgy felelt: "egyik adóintézkedésnek sincsen visszamenőleges hatálya". Ezekből az információkból arra lehet következtetni, hogy az eredetileg legkésőbb szeptember 30-án esedékes második részletet a nagy értékű vagyontárgyak tulajdonosainak már nem kell megfizetniük, de a májusig megfizetett adórészletet nem fogja visszautalni az állam.

A Pénzcentrum kalkulátorával erre a linkre kattintva kiszámolhatod, hogy eredetileg milyen mértékű adóteher sújtotta a nagyteljesítményű személygépjárművek tulajdonosait.

Az MGE közleményében megjegyzi, hogy a szervezet az első pillanattól, minden lehetséges eszközzel - hivatalos fórumokon és médián keresztül - jelezte kifogásait az intézkedéssel szemben.

Az MGE szerint az adó bevezetésével lehetetlen helyzetbe hozták a forgalmazókat, mivel az adót a készleten lévő autókra is kivitették. A vagyonadó bevezetése újabb motivációt adott a nagy értékű autók külföldön történő forgalomba helyezésére. Mindemellett az adóból várható állami bevétel sem állt arányban a beszedés költségeivel - véli az egyesület.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?