Az autósok üdvözlik a vagyonadó eltörlését

2010. június 11. 14:32

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) mellett az autós szakma érdekeinek érvényesítésére létrehozott Autós Nagykoalíció is üdvözölte a nagyteljesítményű személygépjárművek adójának eltörlését, amely a szervezetek szerint igazságtalan és szakmailag megkérdőjelezhető.

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszünteti a kormány 9 másik adónem mellett a nagyteljesítményű személygépkocsik adóját. A sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésre, mely arra kérdezett rá, hogy a korábban már befizetett adók első fele visszajár-e az adózóknak, Kármán András úgy felelt: "egyik adóintézkedésnek sincsen visszamenőleges hatálya". Ezekből az információkból arra lehet következtetni, hogy az eredetileg legkésőbb szeptember 30-án esedékes második részletet a nagy értékű vagyontárgyak tulajdonosainak már nem kell megfizetniük, de a májusig megfizetett adórészletet nem fogja visszautalni az állam.

A Pénzcentrum kalkulátorával erre a linkre kattintva kiszámolhatod, hogy eredetileg milyen mértékű adóteher sújtotta a nagyteljesítményű személygépjárművek tulajdonosait.

Az MGE közleményében megjegyzi, hogy a szervezet az első pillanattól, minden lehetséges eszközzel - hivatalos fórumokon és médián keresztül - jelezte kifogásait az intézkedéssel szemben.

Az MGE szerint az adó bevezetésével lehetetlen helyzetbe hozták a forgalmazókat, mivel az adót a készleten lévő autókra is kivitették. A vagyonadó bevezetése újabb motivációt adott a nagy értékű autók külföldön történő forgalomba helyezésére. Mindemellett az adóból várható állami bevétel sem állt arányban a beszedés költségeivel - véli az egyesület.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?