25 °C Budapest

Megijedtek Orbántól a pálinkások

2010. június 10. 04:42

Kilenc évtized után visszaadná a gyümölcspárlat készítésének jogát az embereknek a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A bejelentés váratlanul érte és meglepte a pálinkaágazatot. Az érintettek remélik, az új szabályok a régi rendszerhez igazodnak majd, különben odaveszhet a magyar pálinka nehezen felépített hírneve.

Megdöbbentek a hazai pálinkafőzdék a miniszterelnök bejelentésén, miszerint a kormány visszaadná az embereknek a szabad gyümölcspárlat készítés jogát. A döntés váratlanul érte az érintetteket pedig a 2008-ban egyhangú parlamenti döntéssel elfogadott pálinkatörvény értelmében valamennyi a pálinkát érintő kérdésben a kormánynak egyeztetnie kell a pálinkakészítéssel foglalkozókat tömörítő Pálinka Nemzeti Tanáccsal. Egyeztetések egyátalán nem voltak és a döntés részletei sem ismertek - állította egybehangzóan kérdésünkre Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke és Békési Zoltán, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke.

A bejelentést értelmezni is nehéz, hiszen a miniszterelnök maga is ellentmondásosan fogalmazott a beszédében. Először általában az emberekről beszélt, ami alapján arra lehet következtetni, hogy bárki főzhetne otthon pálinkát. Később azonban indoklásában a gyümölcsösüket gondozókról beszélt, ami pedig azt jelentheti, hogy csak az főzhet pálinkát, aki annak alapanyagát megtermeli. Persze kérdés, hogy ha valakinek van otthon három gyümölcsfája, az már jogosult lesz-e pálinkafőzésre.

 


A szakmai szervezetek egybehangzóan úgy vélik, hogy az új szabályoknak mindenképpen a jelenlegi rendszerhez kell igazodniuk. Ha a mostani szabályoktól lényegesen eltér a kormányzat, az ártani fog a magyar pálinka minőségének és ezáltal lerombolhatja a kemény munkával és sok pénz befektetésével kivívott hírnevének is. Békési Zoltán szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azok jogos igényét, akik ma is saját gyümölcsből a maguk számára bérben pálinkát főzetnek, befizetve az arra kivetett adót is.

A bérfőzött pálinka előállításának Magyarországon jelenleg szigorú szabályai vannak. Egyrészt a főzőmester csak nagykorú személy saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő pálinkát a szeszfőzdében (vagyis a piacon vásárolt szilvával nem lehet beállítani a főzőmesterhez), másrészt a bérfőzött pálinka előállítása csak adóraktárban, jelen esetben szeszfőzdében történhet.

Az adóraktári engedély kiadásának szigorú tárgyi, személyi és garanciális feltételei vannak, ilyen feltétel például a szigorú nyilvántartás vezetési kötelezettség, a pálinkafőzői képesítés megléte, illetve a biztosítéknyújtási kötelezettség is, mely a hatályos szabályozás szerint jelenleg egymillió forint. Vagyis rendkívül hosszadalmas és költséges procedúrát kell végigjárnia annak, aki legális pálinkafőzésre adja a fejét. Összességében véve tucatnyi hatóságtól kell engedélyt beszerezni és legalább 20 millió forintot kell elkölteni annak, aki pálinkafőzdét szeretne legális formában működtetni. (Csak a pálinkafőzésre alkalmas berendezés körülbelül 5-10 millió forintba kerül.)

Adóköteles élvezet

Hazánkban jelenleg a bérfőzés során a bérfőzött pálinka jövedéki terméknek minősül, adót kell utána fizetni. A bérfőzési szeszadó összege jelenleg kedvezményesen háztartásonként évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterfokonként 1 380 forint, 50 liter felett pedig 2 761 forint. (Egy hektoliterfok két liter 50 százalékos pálinkának felel meg.) A bérfőzető által fizetett bérfőzési szeszadót az főzde szedi be és fizeti be az államkincstár részére. Szigorú szabály, hogy a bérfőzésből származó pálinkát sem a főzde tulajdonosa, sem a pálinkát lefőzető személy nem hozhatja kereskedelmi forgalomba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon jelenleg a kemény törvényi háttér miatt körülbelül 550 bérfőzést végző szeszfőzde üzemel. Ezek az őket ellenőrző Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) adatai szerint tavaly 12 millió liter 50 fokos pálinkát készítettek, ami után 8 milliárd forint adót fizettek be. A bérfőzdék mellett működnek a kereskedelmi forgalomba kerülő, márkás termékeket gyártó pálinkafőzdék, melyek tavaly például valamivel több, mint 3 millió liter 50 fokos pálinkát dobtak piacra. A hazai legális pálinkaágazat így összesen 20 milliárd forint körüli összeget fizetett be adóként az államkincstárba.

Nyílt titok azonban, hogy a fenti mennyiségnél jóval több pálinka kerül forgalomba. Magyarországon ugyanis nagy hagyománya van az illegális pálinkafőzésnek. Nem nagyon akad olyan ember, akinek ne lenne legalább egy-két zugfőzdét működtető ismerőse. Etéren a magyarok rendkívül leleményesek, hiszen kuktából,bojlerből, hordóból készített eszközökkel pincében, csűrben, szőlőhegyen a szabályokra fittyet hányva tömegek gyártják a kétes minőségű, ám adómentesen főzött, ezért rendkívül olcsó pálinkát. A feketepiacot növeli az elvileg saját fogyasztásra szánt, kedvezményes adózással főzetett pálinka kereskedelmi értékesítése is. Az illegálisan készített és forgalmazott pálinka mennyiségét még becsülni is nehéz. Egyes vélemények szerint körülbelül 3 millió liter 50 százalékos pálinkának megfelelő mennyiségről lehet szó. Pedig most a VPOP ellenőrzései jelentenek némi visszatartó erőt.

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni

Mint azt tudjuk, a magyar leleményesség határtalan, pálinkafőzdét bojlerből, hordóból, kuktafazékból, traktor-alkatrészekből is tudunk készíteni.

Amint azonban Pénzcentrum a pálinkafőző és szeszipari berendezések tervezésével, gyártásával foglalkozó Ruszkai&Ruszkai Kft-től megtudta, a komplett berendezések ára 500 ezer forinttól 1,6 millió forintig terjed, de a jelenlegi törvényi szabályozásnak köszönhetően egy ilyen rendszer ára akár az 5-6 millió forintot is elérheti.

A lepárló berendezések és technológiák tervezésével és gyártásával foglalkozó Hagyó Kereskedelmi Kft-nél sem gondolják, hogy tömeges igény jelentkezne házi pálinkafőző-berendezések telepítésére a miniszterelnöki bejelentés hatására. Egy ilyen rendszer ára könnyen elérheti egy középkategóriás autóét, így még mindig jobban megéri bérfőzetéssel elkészíttetni a saját nedűt. Igaz, ez egyfajta bizalmi kérdés is, hiszen gyakran nehéz azt garantálni, hogy a lefőzött pálinka csak saját alapanyagból készüljön.


 
Pénzcentrum vélemény

Egy átgondolatlan, túlságosan liberális szabályozás hatására nagy mennyiségű, ellenőrizetlen minőségű olcsó szeszesital áraszthatja el az országot. Ez komoly károkat okozhat a legálisan tevékenykedő, termékeikre és működésükre eddig is súlyos tízmilliókat költős kereskedelmi főzdéknek. Ők arra építettek, hogy a kiváló minőségű, kizárólag gyümölcsből főzött pálinka eredetvédett hungarikumként magas áron értékesíthető. Az olcsó, gyenge minőségű termékek ezt a hírnevet villámgyorsan lerombolnák. A bérfőzdék is aggódhatnak, hiszen a lépés hatására elveszítenék ügyfeleik jelentős részét. Az állam is rosszul járna, mert a pálinkából származó jövedéki bevételek lecsökkennének. Nem nyerne a fogyasztó sem, mert a megfelelő szakértelem nélkül készített pancs élvezeti értéke csekély, ráadásul még az egészségre is veszélyes lehet.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?