3 °C Budapest

Banki ügyfelekre hajt a biztosító

Pénzcentrum
2006. május 25. 08:30

Az április elsején életbelépő technikai kamat csökkentés, amely az irányadó kamatlábat 4 százalékról 2,9 százalékra mérsékelte, megdrágította a "klasszikus" életbiztosítások díját. Ez a tényező, valamint az, hogy a unit linked termékek további menetelése háttérbe szorítja az egyéb életbiztosításokat, több innovációs megoldás bevezetésére ösztönzi a biztosítókat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Generali-Providencia Zrt. 2006. áprilisától megújította hagyományos (garantált hozamú) életbiztosítási palettáját, és bevezette a rendkívüli díjbefizetés lehetőségét. Valamint előtérbe került a járadékbiztosítási paletta megújítása és a "Nyitólépés" jelzáloghitellel kombinált biztosítási program is.

Betét helyett...

A rendkívüli díj - a befektetéshez kötött életbiztosítások esetében már évek óta nagy sikerrel alkalmazott, közkedvelt - eseti díjfizetésnek a hagyományos életbiztosításokra adaptált változata.

A unit linked termékek esetében az egyszeri díj azt jelenti, hogy az ügyfél, a rendszeres befizetésein felül bármikor elhelyezhet egy összeget (a futamidő alatt akár többször is) a biztosítónál ami egy vagy több általa meghatározott befektetési alapba kerül.

Mostantól a folyamatos díjú életbiztosítással rendelkező ügyfelek, a szerződésben vállalt díjtól függetlenül rendkívüli díjakat is fizethetnek, melyekre a Generali időszakonként előre meghatározott, garantált mértékű hozamot ír jóvá. Ezek a rendkívüli díjak a szerződés tartama alatt szabadon hozzáférhetőek, napi kamatozásúak és a kamat mértéke havonta igazodik a piaci viszonyokhoz. A kamat mértéke jelenleg 5,7 százalék, a későbbiekben megtakarítások kamatszintjét pedig a BUBOR mínusz 30-40 bázispontos mértékben határozza meg a biztosító.

A befizetéskor a biztosító 0,7% kezdeti költséget érvényesít, a megtakarítási bankbetétekkel való versenyképesség érdekében, érdemes a megtakarítást legalább 6-10 hónapig a szerződésen tartani. Ezután azonban folyamatos költségek már nem merülnek fel, így hosszabb távon ez a megtakarítási forma igen előnyös. Aki ennél a néhány hónapnál lényegesen hosszabb távon tud megtakarítani, az vállalhatja, hogy a szerződés első tíz évében nem nyúl az összeghez, ezáltal ugyanis a rendkívüli befizetésekre is igénybe veheti az életbiztosítási adókedvezményt, amely az "alap" kedvezmény mellett (20%) még egy plusz 10 százalékos kedvezményt is jelent.

A társaság ettől az új konstrukciótól 2006-ban 2-3 milliárd forint plusz díjbevételt vár.

Ami jár, az...

A Generali megújította járadékbiztosítási palettáját is, amely a biztosítási piacon továbbra is egyedülálló módon már a megtakarítás kezdetén évekre előre garantálja a kifizetendő járadék összegét. Ezen az úton továbblépve a Társaság bevezette a piacon újdonságnak számító jelentő két életre szóló járadékbiztosítást, amely különösen idősebb párok nyugdíj kiegészítésének lesz ideális eszköze, hiszen a biztosító mindaddig a járadék teljes összegét folyósítja, amíg a két biztosított közül legalább az egyik él. A biztosított felek közül amennyiben az egyik elhalálozik, akkor a másik biztosított élete végéig kapja a teljes járadék ¾ részét.

Közösen a CIB-el

Várhatóan az idei év legsikeresebb életbiztosítási fejlesztése a Generalinál a "Nyitólépés" jelzáloghitellel kombinált életbiztosítás. Az évente átlag 3,5 százalékkal növekvő törlesztésű csomag az ügyfelek számára igen komoly előnyöket biztosít. Az első év során a törlesztés például akár 25 százalékkal is kevesebb lehet, mint egy átlagos annuitásos jelzáloghitelnél, és a későbbiekben is kezelhető mértékű, előre kalkulálható emelkedéssel kell csak számolni. További előnye, hogy az életbiztosítási adókedvezmény igénybevételével a teljes tartam alatt fizetendő összeg jelenértéke is kisebb, mint egy annuitásos hitel esetében, valamint a csomag része a teljes körű haláleseti védelem. Nagy jelentőséggel bír az is, hogy a biztosításon felhalmozott hozam jelentősen csökkenti a devizahitelekre jellemző árfolyamkockázatot.

A konstrukció úgy működik, hogy az ügyfél a hitel kamatait a banknak a biztosítási díjat pedig a biztosítónak fizeti. A futamidő végén pedig a biztosító a nála felgyűlt összegből kifizeti a banknak a tőketartozást. Az ügyfél szempontjából előnyös lehet, hogy a hagyományos hiteltörlesztéssel ellentétben, itt a futamidő elején egy kisseb összeget kell fizetni és a futamidő előrehaladtával nő a törlesztőrészletek nagysága. A teljes törlesztési összeg évről évre 2,5 százalékkal növekszik, ezen belül a biztosítási díj éves növekedése 8 százalék. A konstrukció deviza alapú és az ügyfelek által bármikor előtörleszthető.

A biztosító fő stratégiai partnere a CIB Bank, a két társaság közösen dolgozta ki a Nyitólépés csomagot. A teljes körű kiszolgálás érdekében a konstrukció része az ingyenes lakáshitel tanácsadás és ügyintézés is, amely jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a hitelfelvétel bonyolult folyamatát. A biztosító a jövőben más hitelintézeteken keresztül is értékesíteni kívánja a terméket.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?