2 °C Budapest

Banki ügyfelekre hajt a biztosító

Pénzcentrum
2006. május 25. 08:30

Az április elsején életbelépő technikai kamat csökkentés, amely az irányadó kamatlábat 4 százalékról 2,9 százalékra mérsékelte, megdrágította a "klasszikus" életbiztosítások díját. Ez a tényező, valamint az, hogy a unit linked termékek további menetelése háttérbe szorítja az egyéb életbiztosításokat, több innovációs megoldás bevezetésére ösztönzi a biztosítókat.



A Generali-Providencia Zrt. 2006. áprilisától megújította hagyományos (garantált hozamú) életbiztosítási palettáját, és bevezette a rendkívüli díjbefizetés lehetőségét. Valamint előtérbe került a járadékbiztosítási paletta megújítása és a "Nyitólépés" jelzáloghitellel kombinált biztosítási program is.

Betét helyett...

A rendkívüli díj - a befektetéshez kötött életbiztosítások esetében már évek óta nagy sikerrel alkalmazott, közkedvelt - eseti díjfizetésnek a hagyományos életbiztosításokra adaptált változata.

A unit linked termékek esetében az egyszeri díj azt jelenti, hogy az ügyfél, a rendszeres befizetésein felül bármikor elhelyezhet egy összeget (a futamidő alatt akár többször is) a biztosítónál ami egy vagy több általa meghatározott befektetési alapba kerül.

Mostantól a folyamatos díjú életbiztosítással rendelkező ügyfelek, a szerződésben vállalt díjtól függetlenül rendkívüli díjakat is fizethetnek, melyekre a Generali időszakonként előre meghatározott, garantált mértékű hozamot ír jóvá. Ezek a rendkívüli díjak a szerződés tartama alatt szabadon hozzáférhetőek, napi kamatozásúak és a kamat mértéke havonta igazodik a piaci viszonyokhoz. A kamat mértéke jelenleg 5,7 százalék, a későbbiekben megtakarítások kamatszintjét pedig a BUBOR mínusz 30-40 bázispontos mértékben határozza meg a biztosító.

A befizetéskor a biztosító 0,7% kezdeti költséget érvényesít, a megtakarítási bankbetétekkel való versenyképesség érdekében, érdemes a megtakarítást legalább 6-10 hónapig a szerződésen tartani. Ezután azonban folyamatos költségek már nem merülnek fel, így hosszabb távon ez a megtakarítási forma igen előnyös. Aki ennél a néhány hónapnál lényegesen hosszabb távon tud megtakarítani, az vállalhatja, hogy a szerződés első tíz évében nem nyúl az összeghez, ezáltal ugyanis a rendkívüli befizetésekre is igénybe veheti az életbiztosítási adókedvezményt, amely az "alap" kedvezmény mellett (20%) még egy plusz 10 százalékos kedvezményt is jelent.

A társaság ettől az új konstrukciótól 2006-ban 2-3 milliárd forint plusz díjbevételt vár.

Ami jár, az...

A Generali megújította járadékbiztosítási palettáját is, amely a biztosítási piacon továbbra is egyedülálló módon már a megtakarítás kezdetén évekre előre garantálja a kifizetendő járadék összegét. Ezen az úton továbblépve a Társaság bevezette a piacon újdonságnak számító jelentő két életre szóló járadékbiztosítást, amely különösen idősebb párok nyugdíj kiegészítésének lesz ideális eszköze, hiszen a biztosító mindaddig a járadék teljes összegét folyósítja, amíg a két biztosított közül legalább az egyik él. A biztosított felek közül amennyiben az egyik elhalálozik, akkor a másik biztosított élete végéig kapja a teljes járadék ¾ részét.

Közösen a CIB-el

Várhatóan az idei év legsikeresebb életbiztosítási fejlesztése a Generalinál a "Nyitólépés" jelzáloghitellel kombinált életbiztosítás. Az évente átlag 3,5 százalékkal növekvő törlesztésű csomag az ügyfelek számára igen komoly előnyöket biztosít. Az első év során a törlesztés például akár 25 százalékkal is kevesebb lehet, mint egy átlagos annuitásos jelzáloghitelnél, és a későbbiekben is kezelhető mértékű, előre kalkulálható emelkedéssel kell csak számolni. További előnye, hogy az életbiztosítási adókedvezmény igénybevételével a teljes tartam alatt fizetendő összeg jelenértéke is kisebb, mint egy annuitásos hitel esetében, valamint a csomag része a teljes körű haláleseti védelem. Nagy jelentőséggel bír az is, hogy a biztosításon felhalmozott hozam jelentősen csökkenti a devizahitelekre jellemző árfolyamkockázatot.

A konstrukció úgy működik, hogy az ügyfél a hitel kamatait a banknak a biztosítási díjat pedig a biztosítónak fizeti. A futamidő végén pedig a biztosító a nála felgyűlt összegből kifizeti a banknak a tőketartozást. Az ügyfél szempontjából előnyös lehet, hogy a hagyományos hiteltörlesztéssel ellentétben, itt a futamidő elején egy kisseb összeget kell fizetni és a futamidő előrehaladtával nő a törlesztőrészletek nagysága. A teljes törlesztési összeg évről évre 2,5 százalékkal növekszik, ezen belül a biztosítási díj éves növekedése 8 százalék. A konstrukció deviza alapú és az ügyfelek által bármikor előtörleszthető.

A biztosító fő stratégiai partnere a CIB Bank, a két társaság közösen dolgozta ki a Nyitólépés csomagot. A teljes körű kiszolgálás érdekében a konstrukció része az ingyenes lakáshitel tanácsadás és ügyintézés is, amely jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a hitelfelvétel bonyolult folyamatát. A biztosító a jövőben más hitelintézeteken keresztül is értékesíteni kívánja a terméket.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem