Index-linked: a biztosítások új generációja

Pénzcentrum
2006. november 13. 12:00

A unit-linked konstrukciók helye-közel már ismertek a hazai piacon. Azonban, az index-linked biztosításokkal nem vagy csak elvétve találkozhatunk itthon. Az elkövetkezendő cikkben áttekintjük ezen konstrukciók alapjait.

Hogyan működik?

A termék úgy működik technikailag, mint egy unit-linked biztosítás, azonban az árfolyam nem egy, fizikailag az eszközalapban lévő portfolio változását követi, hanem egy előre meghatározott, általánosan ismert indexet (pl. BUX, MAX, DAX, stb.). Ez lehet részvényindex, kötvényindex, nyersanyag index, tehát lényegében bármi.

Technikailag elképzelhető olyan változat, amelyben több alap is van, különböző indexekhez kötve, de lehet egy (pl. arany árfolyamhoz kötött) index is a termékben.

A konstrukció működésének egyik alapja egy biztonságos befektetés: az ügyfelek által befektetett összeg egy részét alacsony kockázatú eszközökbe fektetik, amelyek a futamidő végére bizonyosan kitermelik a teljes tőkére kiígért minimális hozamot. A fennmaradó összegen származtatott, ún. derivatív (pl. opciós, határidős) ügyleteket kötnek, amelyekből, mint az építőkockákból kirakható az alaptermék ígéretének teljesítéséhez szükséges konstrukció. Minél alacsonyabb a minimálisan kiígért hozam, annál kisebb összeget kell biztonságos eszközbe fektetni, azaz annál több pénzért lehet származtatott ügyleteket kötni, azaz annál magasabb lehet az elérhető hozam. Ugyanakkor a magasabb minimális hozamkiígérés csökkenti a származtatott ügyletekre fordítható összeg nagyságát, így az elérhető hozam mértékét is.

Ezek a konstrukciók egyik előnye, ha legalább 10 éves tartamúak, akkor az eszközalapban elhelyezett biztosítási díj után személyi jövedelemadó-kedvezmény vehető igénybe, valamint a biztosító haláleseti és lejárati szolgáltatása mentes a 20%-os kamatadó alól.

Garancia

A termékek egyik fő jellemzője, hogy a futamidő egészére nézve tőkegaranciát nyújtanak, emellett egy minimális hozam elérését is vállalják, ugyanakkor egy ennél akár lényegesen magasabb hozam elérését is lehetővé tehetik.

A futamidő végi tényleges kifizetés nagysága egy mögöttes termék (pl. egy részvényindex) futamidő alatti teljesítményétől függ. A különböző konstrukciók esetében azonban, eltérőek lehetnek a mögöttes termékek (különböző régiók részvényindexei, nyersanyagindexek stb.) Egy termék kifizetése akár több index együttes teljesítményétől, azaz az indexekből képzett kosár teljesítményétől is függhet.

Ezenkívül különbség lehet abban is, hogy a mögöttes termék futamidő alatti teljesítményétől hogyan függ az alaptermék futamidő végi kifizetése. Itt a legegyszerűbb esettől (a futamidő végén a mögöttes index futamidő alatti teljesítménye és az előre kiígért minimális hozam közül a magasabbikat fizetik ki) az egészen egzotikus megoldásokig terjed a választék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Léteznek különböző megoldások annak kivédésére, hogy a mögöttes termék futamidő vége előtti rövidebb periódusban mutatott esetlegesen rosszabb teljesítménye lerontsa az addigi teljesítményt: ennek egyik fő eszköze az átlagolás (pl. a futamidő egyes éveiben elért hozamok átlagának megfelelő hozamot fizetnek ki lejáratkor (de legalább a minimálisan kiígértet). Másik megoldás lehet az, hogy a futamidő végén a mögöttes indexnek a futamidő alatt adott időpontokban megfigyelt értékei közül a legmagasabbik alapján teljesítik a szolgáltatást.

Szintén különbözhetnek a konstrukciók abban, hogy a mögöttes index teljesítményéből milyen arányban részesedhet az ügyfél (ez az ún. participáció).

Termékek itthon

Magyarországon ez a típus ma még lényegében tiszta index-linked formában nem létezik, néhány évig a Generali forgalmazott olyan egyszeri díjas biztosítást, amelynek értéke egy diszkont kincstárjegy indexhez, a DWIX-hez volt kötve - mondta Paál Zoltán, A Generali igazgatósági tagja.

Az OTP Garancia Biztosító index-linked jellegű termékei, a tavasszal értékesített Generáció TOP, illetve az OTP Bank fiókjaiban jelenleg is elérhető Generáció TOP2 Portfolio - mondta Gaál Csaba életbiztosítási főosztályvezető.

Annak oka, hogy ez ma még nem divat hazánkban, valószínűleg, az, hogy a magyar befektetési piac likviditása nem összemérhető a nagy tőzsdékkel, a magyar indexeket a portfolio-ban lekövetni meglehetősen nehéz. Külföldi indexeket követő alapok léteznek, de nem így hirdetik őket, mivel ezeket a hazai lakosság pénzügyi kultúrájában még nem jelentek meg ezek a fogalmak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 12. 20:36
Súlyos betegség után élete 69. évében érte őt a halál.
Holdblog  |  2024. június 12. 07:47
Mennyi köze van a jegybanki pénznyomtatásnak az elszálló árakhoz? És ha sok, úgy mikor várhatjuk, ho...
Bankmonitor  |  2024. június 12. 02:17
Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú diákhitel kamata a ter...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 11. 20:26
Vettem ma három hullámban a MARA-ból nyitás után, 18,29 az átlagom. Pár napja már 18 dolláron álltam...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem