3 °C Budapest

Index-linked: a biztosítások új generációja

Pénzcentrum
2006. november 13. 12:00

A unit-linked konstrukciók helye-közel már ismertek a hazai piacon. Azonban, az index-linked biztosításokkal nem vagy csak elvétve találkozhatunk itthon. Az elkövetkezendő cikkben áttekintjük ezen konstrukciók alapjait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogyan működik?

A termék úgy működik technikailag, mint egy unit-linked biztosítás, azonban az árfolyam nem egy, fizikailag az eszközalapban lévő portfolio változását követi, hanem egy előre meghatározott, általánosan ismert indexet (pl. BUX, MAX, DAX, stb.). Ez lehet részvényindex, kötvényindex, nyersanyag index, tehát lényegében bármi.

Technikailag elképzelhető olyan változat, amelyben több alap is van, különböző indexekhez kötve, de lehet egy (pl. arany árfolyamhoz kötött) index is a termékben.

A konstrukció működésének egyik alapja egy biztonságos befektetés: az ügyfelek által befektetett összeg egy részét alacsony kockázatú eszközökbe fektetik, amelyek a futamidő végére bizonyosan kitermelik a teljes tőkére kiígért minimális hozamot. A fennmaradó összegen származtatott, ún. derivatív (pl. opciós, határidős) ügyleteket kötnek, amelyekből, mint az építőkockákból kirakható az alaptermék ígéretének teljesítéséhez szükséges konstrukció. Minél alacsonyabb a minimálisan kiígért hozam, annál kisebb összeget kell biztonságos eszközbe fektetni, azaz annál több pénzért lehet származtatott ügyleteket kötni, azaz annál magasabb lehet az elérhető hozam. Ugyanakkor a magasabb minimális hozamkiígérés csökkenti a származtatott ügyletekre fordítható összeg nagyságát, így az elérhető hozam mértékét is.

Ezek a konstrukciók egyik előnye, ha legalább 10 éves tartamúak, akkor az eszközalapban elhelyezett biztosítási díj után személyi jövedelemadó-kedvezmény vehető igénybe, valamint a biztosító haláleseti és lejárati szolgáltatása mentes a 20%-os kamatadó alól.

Garancia

A termékek egyik fő jellemzője, hogy a futamidő egészére nézve tőkegaranciát nyújtanak, emellett egy minimális hozam elérését is vállalják, ugyanakkor egy ennél akár lényegesen magasabb hozam elérését is lehetővé tehetik.

A futamidő végi tényleges kifizetés nagysága egy mögöttes termék (pl. egy részvényindex) futamidő alatti teljesítményétől függ. A különböző konstrukciók esetében azonban, eltérőek lehetnek a mögöttes termékek (különböző régiók részvényindexei, nyersanyagindexek stb.) Egy termék kifizetése akár több index együttes teljesítményétől, azaz az indexekből képzett kosár teljesítményétől is függhet.

Ezenkívül különbség lehet abban is, hogy a mögöttes termék futamidő alatti teljesítményétől hogyan függ az alaptermék futamidő végi kifizetése. Itt a legegyszerűbb esettől (a futamidő végén a mögöttes index futamidő alatti teljesítménye és az előre kiígért minimális hozam közül a magasabbikat fizetik ki) az egészen egzotikus megoldásokig terjed a választék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Léteznek különböző megoldások annak kivédésére, hogy a mögöttes termék futamidő vége előtti rövidebb periódusban mutatott esetlegesen rosszabb teljesítménye lerontsa az addigi teljesítményt: ennek egyik fő eszköze az átlagolás (pl. a futamidő egyes éveiben elért hozamok átlagának megfelelő hozamot fizetnek ki lejáratkor (de legalább a minimálisan kiígértet). Másik megoldás lehet az, hogy a futamidő végén a mögöttes indexnek a futamidő alatt adott időpontokban megfigyelt értékei közül a legmagasabbik alapján teljesítik a szolgáltatást.

Szintén különbözhetnek a konstrukciók abban, hogy a mögöttes index teljesítményéből milyen arányban részesedhet az ügyfél (ez az ún. participáció).

Termékek itthon

Magyarországon ez a típus ma még lényegében tiszta index-linked formában nem létezik, néhány évig a Generali forgalmazott olyan egyszeri díjas biztosítást, amelynek értéke egy diszkont kincstárjegy indexhez, a DWIX-hez volt kötve - mondta Paál Zoltán, A Generali igazgatósági tagja.

Az OTP Garancia Biztosító index-linked jellegű termékei, a tavasszal értékesített Generáció TOP, illetve az OTP Bank fiókjaiban jelenleg is elérhető Generáció TOP2 Portfolio - mondta Gaál Csaba életbiztosítási főosztályvezető.

Annak oka, hogy ez ma még nem divat hazánkban, valószínűleg, az, hogy a magyar befektetési piac likviditása nem összemérhető a nagy tőzsdékkel, a magyar indexeket a portfolio-ban lekövetni meglehetősen nehéz. Külföldi indexeket követő alapok léteznek, de nem így hirdetik őket, mivel ezeket a hazai lakosság pénzügyi kultúrájában még nem jelentek meg ezek a fogalmak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?