14 °C Budapest

Új világ jön: teljesen átírja a bankolást a koronavírus-járvány

2020. május 2. 18:02

A koronavírus-járvány alaposan felforgatja a banki világot: a digitalizáció felpörög, az adatainkat szívesebben megosztjuk a bankokkal, az állam még évekig meghatározó szerepben marad a szektorban. Az ING elemzői hat pontban szedték össze, mi mindenre számíthatunk.

A lakossági digitalizáció felpörgése

A lakossági oldalon a digitális pénzügyi technológiák széles körű elterjedésére számítanak az ING elemzői. Sokaknak egyszerűen nincs most más választása, mint digitális csatornákat használni a bankolásban - kezdve a videóchates hívásoktól a biztonságos dokumentummegosztáson keresztül a digitális szerződéskötésig, vagy az érintéses fizetésig - hogy mindezzel is minimalizálják a kontaktusok számát. A videós azonosítás például gyorsan széles körben elterjedtté válhat - vélik az ING elemzői. Középtávon ez felgyorsíthatja a fiókok elhagyásának trendjét.

Fókusz a pénzügyi inkluzivitáson

A járvány felhívta a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre is, gondoljunk csak Szingapúr esetére, mely a koronavírus elleni küzdelem mintaállama volt, és a kettészakadt társadalomban a szerény körülmények között élő vendégmunkások körében kezdett el hirtelen erős hullámban terjedni a vírus. Az ilyen és ehhez hasonló történetek újra felhívják a figyelmet a mélyszegénységben élőkre, és azokra, akiknek egyáltalán nincs kapcsolatuk a pénzügyi rendszerhez.

Változik az adatok megosztásához való hozzáállás

Mindeddig a szabályozók és a lakosság a személyes adatok védelmével volt elfoglalva, a járvány lassítása érdekében ugyanakkor több kormányzat is a mobiltelefonos helyadatokat és más személyes adatokat is felhasználja a védekezésben, melyek nagyon hasznosnak bizonyulnak. Ez megváltoztathatja az adatkezeléshez való hozzáállást társadalmi szinten. Illetve mivel most a hitelezési kockázatok, az adósminősítés is nehezebb feladattá vált, és sokaknak van szüksége enek ellenére gyorsan pénzügyi segítségre, elképzelhető, hogy az eddig szintén nemtetszéssel fogadott, külső adatokat is felhasználó adósminősítés elfogadottabbá válik.

Nagyobb kormányzati szerepvállalás

A kormányzatok, jegybankok drasztikus eszközökkel nyúltak bele a banki tevékenységbe a világon, így elsősorban a hitelezésbe, ahol olcsó forrásokkal és állami garanciákkal ösztönzik a hitelezést, törlesztési moratóriumokkal javítják az adósok pénzügyi helyzetét. Még a legjobb esetben is évekig is eltarthat, mire az állam visszavonul a pénzügyi és a szélesebb értelembe vett gazdasági területekről, és miután a felkavart por elül, az állami és piaci munkamegosztási viszonyok újraértelmezésére lesz szükség.

Kisebb külföldi kitettség

Az állami és a piaci szereplők egyaránt kevésbé komplex beszállítói láncokat, fognak keresni a járvány lecsengése után, kisebb külföldi kitettséget, függést akarnak majd elérni, a koronavírus-járvány ugyanis kristálytisztán megmutatta ezen láncok törékenységét. Ezzel egyidőben a kormányzatok a széleskörű home office működés miatt azt is felismerték, mennyire fontos a gyors hálózati infrastruktúra fejlesztése (5G), illetve azt is megértették, a digitális platformok mennyire fontosak egy társadalom életében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzügyi szektor egy hatalmas, határokon átnyúló üzletté vált a világon, az IT-tól kezdve a pénzügyi tevékenységeken keresztül a felügyeletig. A nemzetközi, vagy gyakran globális egymásrautaltságot ezentúl még szigorúbban fogják szabályozni a felügyeletek. A big techek szerepvállalása a pénzügyekben szintén ehhez a területhez tartozik.

Kiberbiztonság

Szintén a távoli munkavégzés széleskörű alkalmazása világított rá arra a problémára, hogy az otthoni és a vállalati hálózatok összekapcsolása IT-biztonsági szempontból nem egyszerű feladat, és rengeteg biztonsági rés nyílhat ki ezáltal, gondoljunk csak a zsarolóvírusokkal kapcsolatos vagy adatszivárgási kockázatokra. Jelenleg a hackerek valószínűleg a biztonsági réseken beszivárognak, és várnak, hogy később pénzre váltsák ezeket. Mindezek miatt nemzetközi kibervédelmi lépésekre lehet szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm