15 °C Budapest
Itt vannak a friss részletek: ez alapján mégsem éri meg annyira az új felújítási hitel

Itt vannak a friss részletek: ez alapján mégsem éri meg annyira az új felújítási hitel

2020. december 21. 14:02

A frissen bejelentett legújabb otthonfelújítási hitel már ismert részletei jócskán felforgatták, amit még szombaton gondoltunk a konstrukcióról. A maximalizált futamidő (10 év) miatt ugyanis mindenképp érdemes összehasonlítani az új hitelt, a piacon meglévő, legnépszerűbb konstrukciókkal. Kiváltképp azoknak, akiknek elsődlegesen az induló havi törlesztőrészlet a legfontosabb. 

Orbán Viktor még szombaton jelentette be, hogy új gazdaságvédelmi intézkedések érkeznek, amiknek egyik kiemelt eleme, hogy a jövőre induló otthonfelújítási program mellé, 2021 februárjától kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt is lehet majd igényelni. Utóbbi részleteiről egyelőre még keveset tudni, de azért lassacskán kezd körvonalazódni a feltételrendszer. 

Novák Katalin például éppen ma, december 21-én tett közzé hivatalos Facebook oldalán egy videót, amiben elkezdte pontosítani, mégis mire számíthatnak azok, akik élnének az új, állami otthonfelújítási kölcsönnel. Ezek alapján kiderült többe között, hogy:

  • az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású kölcsön, bankban lehet majd igényelni.
  • A bankok vizsgálják meg, hogy egyébként jogosult-e az igénylő az otthonfelújítási támogatás igénybevételére (legalább egy gyermeket nevel háztartásában, van felújítási céljuk és legalább 1 éves tb-jogviszonyuk). Aki megfelel a hitelbírálat szempontjainak, megkapja a hitelt.
  • Amikor megkapta valaki a hitelt, és elkezdte a felújítást, menet közben gyűjtögetheti a számlákat, és aztán "egy egész évük van arra" (Novák Katalin), hogy ezt követően a Magyar Államkincstárnál igényeljék az otthonfelújítási támogatást is.
  • Ekkor még a Magyar Államkincstár is megvizsgálja, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra az adott pillanatban, vagyis két időpontban kell majd megfelelni a feltételeknek.
  • A felvett hitel tartozásösszege ennek a támogatásnak a beszámításával 3 millió forinttal csökken. A 10 éves futamidő fennmaradó részében kell ezt törleszteni, ebben az időszakban a legnagyobb összegű támogatás esetén ez 30 ezer forint körüli törlesztőrészletet jelent majd.

Számoljunk kicsit utána!

Az eddig tudottak alapján érdemes összevetni az új otthonfelújítási kölcsönt a piacon futó, most népszerű lakáshitelekkel, összevetni ezek előnyeit, hátrányait. A Bankmonitor elemzői a legújabb fejlemények kapcsán azt mondták a Pénzcentrumnak, hogy

a legfeljebb 10 éves futamidő döntően befolyásolja a konstrukció értékelését.

Az új hitel maximum kamatozása, mint feljebb írtuk, 3 százalék, addig a legkedvezőbb kamatozású felújítási célú lakáshitel fix kamattal 10 éves futamidőre 3,69%-on érhető el. A pénzügyi előny vagyis nem olyan jelentős egy lakáshitellel szemben, mint azt szombaton gondolni lehetett.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a piaci kamatozású hiteleknél számos feltételt kell teljesíteni a legolcsóbb ajánlatért cserébe. (Ilyen lehet például a jövedelem érkeztetés, számlavezetés, aktív számlahasználat, kiegészítő biztosítások megkötése...). Míg az új felújítási hitel kamata legfeljebb 3% lehet, a kedvezmények onnan indulnak.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a felújítási hitel kapcsolódik a felújítási támogatáshoz, így azok tudják ezt a konstrukciót igényelni, akik teljesítik a felújítási támogatás feltételeit is. Piaci lakáshitelnél ilyen típusú speciális jogszabályi elvárások nincsenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Futamidő hajsza

Azt is érdemes kiszámolni, hogyan alakulnak a futamidők a kölcsönök tekintetében. A Bankmonitor elemzői szerint az új otthonfelújítási kölcsön futamidő-korlátja miatt a havi törlesztőrészlet várhatóan magasabb lesz, mint a ma népszerű lakáshitelek esetében, hiszen azokat jellemzően hosszabb (20 éves) futamidőre igénylik.

A legjobb konstrukciójú lakáshitel megtalálásáért használd a Pénzcentrum Kalkulátorát!

Példaszámításunk szerint, 6 millió Ft hitel induló törlesztőrészlete 3% kamat és 10 éves futamidő esetén 57 936 Ft lenne. A teljes visszafizetendő összeg pedig: 6,95 millió Ft (támogatás betörlesztésével nem számolva). Ehhez képest egy ma népszerű lakáshitel-konstrukcióval számolva, 6 millió Ft hitel induló törlesztőrészelete 3,69% kamat (a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus és 400 ezer Ft jövedelem esetén a legolcsóbb hitel) és 20 éves futamidő esetén havi 35 386 Ft törlesztőt eredményezne. A teljes visszafizetendő összeg: 8,49 millió Ft (támogatás betörlesztésével nem számolva).

Akár jobban járhat valaki egy piaci lakáshitellel, ha az induló törlesztőrészlet a legfontosabb

- emelték ki az összehasonlítás alapján a Bankmonitor elemzői. Mindezekkel kapcsolatban érdemes még azt is megemlíteni, hogy a kölcsönnel kapcsolatban a Portfolio úgy számol, az vélhetően jelzáloghitel lesz, vagyis jelzálogjogot kell majd bejegyezni a felújítandó lakásra. Ha pedig ez így lesz, az további szigorítást jelent majd. 

Persze fontos hangsúlyozni, hogy ezek még találgatások. Egyelőre nagyon keveset tudni az új otthonfelújítási-hitelkonstrukció pontos részleteiről. Ezeket ugyanis várhatóan, akár csak az otthonfelújítási-támogatás esetében, fokozatosan fogjuk megismerni jövő év februárjáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 09:58
A Pegasus után egy olyan szoftvert is vásárol a magyar kormány, amellyel akár a közhangulatot is mon...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?