Csúnyán pórul járhatsz ezekkel a kártyákkal: jövőre indul a durvulás a bankokban

Csúnyán pórul járhatsz ezekkel a kártyákkal: jövőre indul a durvulás a bankokban

2020. május 12. 16:03

Az 5,9 százalékos THM plafonnal a személyi kölcsönök továbbra is népszerűek a hazai lakosság körében, és az elmúlt napokban újabb fogyasztói hiteltermékek jelentek meg a hazai bankok kínálatában a vonzó THM-mel. Azonban a folyószámlahitelek és hitelkártyák esetében is érdemes kétszer átnézni a teljes futamidőre vonatkozó kamatokat!

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítését szolgáló mentőcsomag részeként bevezetésre került hazánkban a fogyasztói hitelek THM-ének jegybanki alapkamat plusz 5 százalékon való maximalizálása. Ez a jelenlegi alapkamattal számolva 5,9 százalékos THM-et jelent. Vélhetően ennek a kedvezményesnek mondható kamatnak is köszönhető, hogy a ma megjelent korai hírek alapján szinte az összes lakossági hiteltermék veszített a népszerűségéből, azonban a személyi kölcsönök továbbra is kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a pénzpiacon.

A márciusban bevezetett THM plafon a személyi hitelek mellett olyan fogyasztói hiteltermékekre is vonatkozik, amik még csak most kezdenek újra megjelenni a hazai bankok ajánlataiban, mint például a folyószámlahitelek vagy a hitelkártyák. Mindenképpen érdemes tehát megvizsgálnunk, hogy ezeknél a hitelkonstrukcióknál milyen változásokat eredményezett a kamatplafon bevezetése, és többek között milyen szempontok alapján érdemes válogatnunk mostantól.

Az 5,9 %-os személyi hitel ajánlatokat megtalálod a kalkulátorunkban!

Először vessünk egy gyors pillantást néhány 5,9 százalékos személyi kölcsönre.

Az új 5,9 százalékos személyi kölcsönökről már korábbanbővebben írtunk, így most csak nagy vonalakban nézzük át a lényegi változásokat. Elsősorban az elvárt havi nettó jövedelem emelkedett meg sok esetben 100 ezer forintra vagy fölé, másodsorban pedig mostantól két kamattal érdemes számolnunk a teljes futamidőnk során. Az első a kedvezményes 5,9 százalékban maximalizált és a veszélyhelyzet végéig érvényes, azaz jelenleg 2020.12.31-ig. Majd az ezt követően életbelépő megemelkedett kamattal, ahol kalkulátorunk alapján sok esetben már két számjegyű kamatokkal is számolhatunk.

Mi a helyzet a többi fogyasztói hiteltermékkel?

Mielőtt rátérnénk a konkrét példákra, vegyük át, hogy mi is az a folyószámlahitel. A személyi hitelekkel szemben, a bankszámlához kapcsolódó folyószámlahitel egy olyan szabadon felhasználható fogyasztási hiteltermék, amit leginkább átmeneti pénzhiány áthidalására használhatunk.

A folyószámlahitel használatával lényegében a bankszámlánk a hitelkeretünk összegéig mínuszba is mehet. Fedezetül jellemzően a havi munkabér szolgál, de más rendszeres jóváírásokat is elszámolhatnak a bankok. Továbbá futamidőt nem szoktak meghatározni, helyette a bank hitelfeltételeknek való megfelelést szokta időközönként felülvizsgálni.

Hogy milyen előnyökkel jár egy folyószámla hitelkeret azt legegyszerűbben 5 pontban foglalhatjuk össze:

  • Teljesen szabadon felhasználható a hitelkeret.
  • Átmeneti nehézségek áthidalására rövidtávú megoldás, de rugalmassága miatt hosszú távon is használható.
  • Egyszerűen hozzáférhető a bankkártyával.
  • Jellemzően automatikusan, a havi jövedelmünkből vonják a törlesztést.
  • Díjmentes vésztartalék.

Most, hogy átvettük a folyószámlahitel legfőbb jellemzőit, nézzünk is meg pár ajánlatot a bankok honlapjai alapján.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A táblázatra tekintve megállapíthatjuk, hogy a személyi kölcsönökhöz hasonlóan, már ennél a hitelterméknél is két kamattal érdemes számolnia a mai hitelfelvevőnek. Az egyik a veszélyhelyzet végéig érvényes, - azaz jelenleg 2020.12.31-ig - és 5,9 százalékban maximalizált, a másik veszélyhelyzet elhárultát követően életbelépő megemelkedett kamat. A táblázatban továbbá azt is megfigyelhetjük, hogy már a kedvezményes kamatok között is érdemes válogatni, míg például a Sberbank esetében az első 6 hónapban 0 százalékos kamat kedvezményt is kaphatunk, addig a K&H Banknál jelenleg 3,2 százalékos kamat mellett igényelhetünk folyószámlahitelt.

A későbbi megnövekedett kamatok esetében már nagyobb eltéréseket tapasztalhatunk. Míg például a Gránit Bank folyószámla hiteltermékei jövő évtől várhatóan 18,9 százalékos kamattal folytatódnak, addig a Budapest Banknál akár már 39,9 százalékos kamatot is fizethetünk majd a folyószámlahitelünk után. Azonban fontos megemlíteni, hogy a teljes futamidőre vonatkozó kamat megállapításakor sokat nyom a latba rendszeres havi jövedelmünk mértéke, és az igényelt hitelkeret nagysága is.

A legkisebb 50 ezer forintos folyószámla hitelkeret jelenleg a Gránit Banknál érhető el. Ezzel szemben a legnagyobb 2 millió forintos keret, ami már egy kisebb kölcsönnek megfelelő összeg, a Budapest és OTP bankoknál is elérhető.

Nagyobb összeget szeretnél felvenni? Nézz szét a kalkulátorunk 5,9 %-os kölcsönei között!

Az 5,9 százalékos hitelkártyák is elkezdtek megjelenni a piacon, a bankok honlapjai alapján jelenleg a K&H Banknál igényelhetünk ilyet, az előzőekhez hasonlóan már itt is két kamattal számolva. Az első egy a veszélyhelyzet végéig érvényes 5,6 százalékos kamat, a második egy ezt követően életbelépő 18,5 százalékos kamat. A hitelkeret összege pedig 360 ezer és 1,5 millió között mozoghat.

Összefoglalva elmondható, hogy az 5,9 százalékos személyi kölcsönökhöz hasonló változás ment végbe a további fogyasztói hiteltermékek esetében is. Már a folyószámlahitelek is a kedvezményes 5,9 százalékos THM plafon mellett igényelhetőek, de megfelelő körültekintéssel akár további kedvezményeket is szerezhetünk. Ami ennél is fontosabb azonban, hogy mindenképpen számoljunk utána annak mennyivel fog emelkedni a veszélyhelyzet után a kamatunk és ezzel a folyószámlahitelünk ára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?