2021. január 21. csütörtök Ágnes

Itt vannak az új személyi hitelek: így oldották meg a bankok a THM-limitet


Két bank tette közzé új személyi kölcsön termékeit: ezeknél az MNB tájékoztatásának megfelelően az 5,9 százalékos THM plafon csak 2020 végéig maradna, vagyis jövő januártól már nem a kedvezményes érték szerint törleszthetik az ügyfelek a felvett kölcsönt.

A kormány 2020. március 19-től maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, 5,9 százalékban (jegybanki alapkamat + 5 százalékpont). A törlesztési moratórium mellett ez volt a legnagyobb bankszektort érintő változás a kormány részéről, hiszen a bankok számára ez a fogyasztási hitelek (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya és folyószámlahitel) értékesítésének a felfüggesztését jelentette. A bankok ezután az új szabályozás szerint kezdték el kidolgozni az új termékeket - írja a Bank360.

Március 24-én Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke arról beszélt, hogy a kedvezményes, 5,9 százalékos teljes hiteldíj mutató nem a teljes futamidőre szólna, hanem csak év végéig, vagyis január egytől már nem biztos, hogy a kedvezményes hitelkamat mellett fognak tudni törleszteni azok, akik a következő 9 hónapban igényelnek személyi kölcsönt.

A bankok már ennek megfelelően számolnak

Az MNB bejelentését követően nem kellett sokat várni az első hitelajánlatokra: a Bank360.hu információi szerint már az Erste Bank és a K&H Bank is különböző kamattal számol december 31. előtt és után.

Tehát tegyük fel, hogy 3 millió forint személyi kölcsönt szeretnénk felvenni 60 hónapos futamidővel. Ebben az esetben az 5,9 százalékos THM mindkét banknál csak az első 9 hónapra vonatkozik, utána ennél magasabb kamattal kell számolunk, ami azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet is emelkedni fog.

Az Erste Bank személyi kölcsönét 57 650 forintos havi törlesztőrészlettel kezdjük el fizetni, ha még idén nyújtjuk be az igénylést. 2021. januártól a kamat az igazolt nettó jövedelem függvényében fog emelkedni, 10,99-17,99 százalékra. Az elérhető legkedvezőbb kamathoz nettó 250 000 forint felett kell keresnünk: ebben az esetben a THM 11,56 százalék lesz, a havi törlesztőrészlet pedig 64 112 forintra nő. A teljes visszafizetendő összeg a futamidő végén 3 788 558 forint lesz.

A K&H Banknál a legkedvezőbb ajánlathoz nettó 300 000 forintos jövedelmet kell igazolni. 2020. végéig a THM plafon miatt a havi törlesztőrészlet 57 706 forint. A kamatláb ezután 7,49 százalékra a változik, a THM pedig 8,10 százalék lesz - ez az érték 2021. januártól a futamidő végéig fix. A havi törlesztőrészlet így 60 100 forintra nő, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 635 580 forint lesz.

A rendelet szerint a törlesztési moratórium kizárólag a 2020. március 18. éjfélig fennálló tartozásokra vonatkozik, így az ezen dátum után igényelt hitelekre nem.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked