10 °C Budapest

Ott üt nagyot a koronavírus, ahol igazán fáj: mi lesz így a magyar hitelekkel?

2020. május 12. 13:54

Alaposan rányomhatta bélyegét a koronavírus az áprilisi hitelezésre, ha az érdeklődések alakulásából indulunk ki - derül ki egy friss elemzésből.

A koronavírus járvány kitörésével megcsappanni látszik az érdeklődés a lakossági hiteltermékek iránt. Nem csak a piaci kölcsönökről van szó a Bank360.hu által vizsgált keresési adatok szerint: átmenetileg elfordult a lakosság az otthonteremtési kedvezményektől is. 

A legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat megtalálod a kalkulátorunkban!

Van olyan banki termék, amelynél a 2020-as januári bázishoz képest felére csökkent az érdeklődés:

Az arányokon jól látszik, hogy az elmúlt 3 hónapban egyedül a személyi kölcsön iránti érdeklődés tudott emelkedni márciusban, amelynek oka legnagyobb valószínűséggel a THM-plafon kihirdetése lehetett, hiszen az idei év végéig az ügyfeleknek nagyon kedvező, 5,9 százalékos szinten maximalizálták a fogyasztási hitelek, köztük a slágerterméknek számító személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatóját is. A lépés jelentős áthidaló segítséget jelenthet mindazok számára, akik időszakosan nehéz helyzetbe kerültek, és ez magyarázatot adhat arra is, hogy más hitelekhez képest is a személyi kölcsön veszített legkevesebbet az érdeklődésből áprilisban. 

5,9 %-os személyi kölcsön ajánlatok között is válogathatsz a kalkulátorban!

Jelentősen csökkent viszont a kereséseken alapuló érdeklődés a lakásvásárlási termékek iránt. Januárhoz képest márciusban megközelítette, áprilisban pedig el is érte a 50 százalékos csökkenést a lakáshitelek iránti érdeklődés, míg a CSOK-tól és a falusi CSOK-tól márciusban még többen fordultak el, áprilisra pedig némileg korrigáltak az érdeklődők. Az erősen visszafogott jelzáloghitel-érdeklődés tükrözi az ingatlanpiacot: tranzakciószámok tekintetében április volt az eddigi leggyengébb hónap a friss elemzések szerint.

Hamarosan a konkrét számok is ismertek lesznek, hiszen a jegybank szerdán teszi közzé a márciusra vonatkozó hitelezési statisztikákat, amelyek a Bank360.hu szerint visszaesésről szólhat majd februárhoz képest, hiszen a hónap felénél az új termékek kidolgozásáig a fogyasztási hitelezés leállt, míg a járvány hatását az áprilisi és májusi adat mutatja majd meg igazán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm