21 °C Budapest

Itt a matek: az akciós koronavírus-kölcsön vagy a babaváró éri meg jobban?

2020. május 2. 16:02

A koronavírus a lakossági hitelezést is felforgatta, különösen a fogyasztási hiteleknél bevezetett THM-plafon rendezte át a piacot. Emellett azonban változatlanul mennek tovább az állami kamattámogatással igényelhető kölcsönök - nincs ez másként a tavaly júliusban bevezetett babaváró hitellel sem. Vajon még mindig ez az egyik legkedvezőbb hitellehetőség a piacon? Vagy jobb választás az új személyi kölcsön? Ennek jártunk utána.

2019 második felében összesen 470 milliárd forintot folyósítottak a bankok a babaváró hitelből, a kezdeti érdeklődés azonban kezd alábbhagyni. 2020 első két hónapjában összesen már csak 104 milliárd forint babaváró kölcsönt folyósítottak a hitelintézetek, azt pedig csak később fogjuk megtudni, hogy a koronavírus milyen hatással van a népszerű állami támogatásra.

Az eredményektől függetlenül a babaváró hitel még mindig az egyik legkedvezőbb hiteltípus, ha szabadon elkölthető milliókra van szükségünk. A kérdés, hogy felveszi-e vele a versenyt az új típusú személyi kölcsön, vagy találunk-e kedvezőbb ajánlatot a lakáshitel piacon. A következőkben annak számoltunk utána, hogy melyik hiteltípus lehet jó választás, ha 10 millió forintot szeretnénk felvenni.

A kamatmentességgel nehéz versenyezni

Amíg kamatmentes törlesztéssel számolhatunk, addig egyértelműen a babaváró hitel a befutó, hiszen a felvett tőke mellett csak a kezességvállalási díjat kell megfizetni. Így a teljes visszafizetendő összeg 10 528 523 forint, amit tovább is csökkenthetünk, ha az igénylés után több gyermekünk is születik. Más a helyzet, ha nem teljesülnek a vállalt feltételek, ebben az esetben ugyanis a havi törlesztőrészlet az ötödik év után 45-46 000 forintról 70 ezer forintra nő, teljes visszafizetendő összeg pedig megközelíti a 17 millió forintot.

A babaváró hitelnél nincs nagy mozgásterünk, ha a maximális hitelösszeget szeretnénk igénybe venni, mivel a havi törlesztőrészletet a rendelet 50 000 forintban maximalizálja a kamattámogatás időszakában. Így 20, esetleg 19 éves futamidőre vehetjük fel a kölcsönt.

Ha ezt összehasonlítjuk a lakáshitelekkel, akkor szintén 20 éves futamidővel és 5 éves kamatperiódussal számolva már 3,35 százalékos THM-mel is találhatunk ajánlatot - ezzel számolva a havi törlesztőrészlet 56 669 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 668 360 forint. Ez azt jelenti, hogy ha számolunk a kamattámogatás esetleges elvesztésével, akkor biztosabb megoldás lehet egy fogyasztóbarát lakáshitel, hiszen nem befolyásolja a törlesztés menetét egy esetleges válás vagy a születendő gyermekek száma.

Tíz millió forintos kölcsönt akár személyi kölcsönként is igényelhetünk, viszont lényegesen rövidebb futamidővel kell számolnunk, ami megdobja a törlesztőrészletet. 10 millió forintot 10 éves futamidőre egyetlen banknál vehetünk fel, ebben az esetben a THM 2020. december 31-ig az új szabályozásnak köszönhetően 5,90 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig 109 969 forint. Januártól viszont megemelkednek a költségeink, a THM 11,69 százalék, a törlesztőrészlet 141 624 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 16 769 145 forint lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Láthatjuk, hogy a teljes visszafizetendő összeget tekintve nincs nagy különbség, ha a személyi kölcsönt és a kamattal számolt babaváró hitelt hasonlítjuk össze, viszont a törlesztés menete jelentősen eltér. Míg a babavárónál alacsonyabb törlesztőrészlettel és 20 éves futamidővel számolhatunk, a személyi hiteleknél erre nincs lehetőség; kivételes esetben is legfeljebb 10 évre igényelhető ez a hiteltípus, emiatt jelentősen magasabb törlesztővel kell számolni. A jövedelemarányos törlesztési mutatót (JTM) is figyelembe véve legalább 300 000 forintos jövedelemre van szükség ahhoz, hogy közel 150 ezer forintos törlesztőrészletet tudjunk vállalni.

A számunkra legkedvezőbb hitelajánlat kiválasztása nem egyszerű döntés, különösen a jelenlegi bizonytalan helyzetben. Most különösen fontos, hogy csak úgy vágjunk bele az igénylésbe, ha hosszú távon biztosnak látjuk a problémamentes törlesztést

- hívta fel a Pénzcentrum figyemét Veres Patrik, a Bank360 hitelszakértője.

Emellett természetesen azt is mérlegelni kell, hogy mi a hitelcél, mekkora kölcsönre van szükségünk, és hogy mennyit tudunk kigazdálkodni havonta a törlesztésre.

A feltételek ugyanis hiteltípusonként és bankonként is eltérőek: a babaváró hitelnél a TB jogviszonyra vonatkozó feltételek szigorúbbak, mint a többi hiteltípusnál, egy személyi kölcsönnél pedig az esetleges magasabb törlesztőrészlet miatt várhat el a bank nagyobb jövedelmet. Ha lakáshitelt szeretnénk igényelni, akkor pedig a személyes feltételek mellett a jelzálog alá vont ingatlan jellemzőit is figyelembe kell venni. Az összehasonlításhoz ajánljuk a Pénzcentrum kalkulátorait.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm