16 °C Budapest
Lassan luxus lesz az utazás: nem csak a zsebtolvajok fosztanak ki nyaralás alatt

Lassan luxus lesz az utazás: nem csak a zsebtolvajok fosztanak ki nyaralás alatt

2019. július 28. 17:38

Ezek voltak 2019. 30. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre vagy a képes ajánlókra.

Ők lehetnek a munkaerőhiány nagy nyertesei: nem is sejtik, hogy nyeregben vannak

Nemzetközi viszonylatban Magyarországon kiugróan alacsony a kisgyermekes anyák munkavállalása, nemcsak az OECD-átlaghoz, hanem a szomszédos országok átlagához képest is. Dániában a legmagasabb ez az arány, meghaladja a 80 százalékot, de Svédország, Szlovénia, Hollandia és Ausztria is szorosan követi a dánokat. Ladics Viktória a HR Partner Consulting vezetője, maga is három gyermek édesanyja arról nyilatkozott a Pénzcentrumnak, milyen érvek szólnak a kisgyermekes anyák munkavállalása ellen, illetve mellett, milyen kihívásokkal szembesülhet, aki a munka mellett dönt, miben lehet az anyák segítségére a munkahely, és hogy hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a karrierben és a gyermeknevelésben.

Gondoltad volna? Ennyit keres egy árukiszállító az Auchan-nál

A munkaerő szempontjából egyetlen hazai cég sincs könnyű helyzetben, az Auchan üzleteiből például az állomány 7 százaléka hiányzik. Ám ahelyett, hogy beszállna kiskereskedelmi szektorban dúló licitháborúba, inkább a meglévő dogozók megtartására koncentrál, HR szempontból hosszú távon ezt tartják a cég legfontosabb feladatának. A Pénzcentrum HRcentrum rovatának kérdéseire Széll Hajnalka, az Auchan Magyarország Kft. HR-igazgatója válaszolt, aki azt is elárulta, több millió forintot fektetnek saját munkavállalóikba: egy náluk dolgozó pénztár hostess jelentkezhet akár központi asszisztensi pozícióra, de szakmát is tanulhat, lehet pék, karbantartó, biztonsági őr vagy targoncás. A bérekkel kapcsolatban pedig elárulta, mennyit keresnek az árukiszállítók.

Ez az igazi nyugdíjkatasztrófa: a magyaroknak ijesztően kevés év jut

A legkorábbi adat 1970-ből származik, amikor a nők még 12,2 évet, a férfiak 9,3 évek töltöttek átlagosan nyugdíjban. Azóta ez az adat sokat javult, 2016-ra a nők már 9,7 évvel, a férfiak 6,3 évvel töltöttek többet nyugdíjban. Viszont a változás nem egyenletes növekedést mutat: a statisztika szerint a legjobb év 2004 volt, amikor még a férfiak 17,3 évig, a nők 24,4 évig élvezhették a nyugdíjat. A folyamatos emelkedés 2002-2004-ig tartott kisebb visszaesésekkel, viszont azóta kis mértékben folyamatos csökkenést mutat.

Ezekben a szakmákban kezdőként is 500 ezer forint felett kereshetsz: tömegeket keresnek

Magyaországon idén mérnökinformatikus, gépészmérnök, illetve programtervező informatika alapszakra vették föl a legtöbb felsőoktatásba jelentkezőt. De ugyancsak sok diák jutott be óvodapedagógus vagy anglisztika képzésre is. A TOP 10 alapszak között azonban ami a jövőbeni kilátásokat illeti, óriási a különbség. Hiszen míg egy végzett villamosmérnök vagy egy gazdaságinformatikus 567 vagy 526 ezer forintot vihet haza átlagosan pályakezdőként, addig egy anglisztia szakos 259 895-öt, egy óvodapedagógus pedig alig több mint 200 000 forintot, ennek ellenére utóbbi kettő szak népszerűsége is töretlen.

Tovább gyűrűzik az őssejtkrízis: életmentő szolgáltatás vagy átverés?

Magyarországon jelenleg 17 éve van lehetősége a szülőknek eltároltatni gyermekük őssejtmintáit magán sejtbankokban, ez idő alatt pedig számos fordulat történt: számos orvos vonta kétségbe a saját őssejt tárolásának hasznát, fejlődött és szélesedett az őssejtek felhasználási köre, valamint néhány esetben az ügyfelek kellemetlen tapasztalatokat szerezhettek a szolgáltatókkal. Az elmúlt hetek eseményei - hogy a Cryo-Save magyar ügyfelei továbbra sem tudják elérni az őssejtek tárolásával foglalkozó vállalatot, amely a szülők értesítése nélkül szállította át nem olyan régen a gyermekek őssejtmintáit Varsóba - hatalmas port kavart a hazai őssejtbankok körül. Mekkora jelentősége van hazánkban ezeknek az őssejtbankoknak? Mennyibe kerülnek a szolgáltatások? Hol tart az őssejtekkel kapcsolatos kutatás?

Itt a nagy betörés-térkép: ezek a legveszélyesebb megyék, kerületek

Sok szempontot veszünk figyelembe, ha új otthont választunk: milyen közel van a bolt, a tömegközlekedés, az iskola, lehet-e rendesen parkolni. Ugyanakkor sokan nem néznek utána egy másik, különösen fontos tényezőnek: a környékbeli bűnözési mutatóknak. Pedig ezt igen egyszerű megtenni, hiszen a rendőrség rendre térképre teszi a statisztikákat! Most azt néztük meg, hol történt a legkevesebb betörés az első félévében.

Messzire kerüld el ezeket a helyeket a strandon: az egészséged múlhat rajta

Kevés dolog tudja jobban tönkretenni a nyaralást, mint egy gyomorrontás, vagy hasmenés. Ezért érdemes jól megválasztani azokat a helyeket, ahol az üdülés alatt ebédelni-vacsorázni tervezünk. a nyaralás alatt. A nyári hőségben könnyebb is romlott ételbe vagy italba belefutni, és a vendéglátóhelyek túlterheltsége miatt a hibák is gyakoribbak strandszezonban. Ezt mutatják az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyek azok a veszélyes helyek, amelyeket érdemes kerülni.

Lassan luxus lesz a belföldi utazás: őrület, mennyit drágult egy év alatt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH szerint a belföldi nyaralások ára 8 százalékkal drágult egy év alatt, ennek ellenére egy felmérés szerint a tavalyi 59-ről 64 százalékra növekedett a nyaralást tervező magyarok száma. Az idei nyaralásra átlagosan 9 napot szánnának a válaszadók, amely egy nappal hosszabb, mint az elmúlt két évben volt.
Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek, a megkérdezettek 73 százaléka ilyen útra is elmegy, közel egyharmaduk a Balatont választja. Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, Cafeteria-juttatásából 22 százalék fizet nyaralásakor

Ezek a legveszélyesebb balatoni települések: így rámolnak ki pillanatok alatt

Nyaralás alatt az ember hajlamos kicsit lazábbra venni a dolgokat, megfeledkezni arról, hogy szinte bármikor áldozattá válhat. Ezt pedig a tolvajok rendre ki is használják. A rendőrségi tapasztalatok szerint első körben az idősebbeket nézik ki maguknak a bűnözők, mert ők még az átlagnál is óvatlanabbak a nyaraláson.

Adria vs. Balaton: kiszámoltuk, melyik éri meg jobban

Egyre többeknek telik pihenésre: idén a magyarok 64 százaléka megy nyaralni, a tavalyi évben ez a szám 5 százalékkal kevesebb volt - derül ki a Budapest Bank megbízásából, már hatodik éve készített kutatásból. Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek, a megkérdezettek 73 százaléka ilyen útra is elmegy, a Balatont a belföldi nyaralók 32 százaléka választja, de a nyaralásra szánt összeg egyre nagyobb részét költjük el kunában, azaz horvát szomszédunknál.

Ledobták az akcióbombát a bankok: ilyen alacsony kamatok még sosem voltak

Sok tízezer forintot bukhat már kis összegű személyi hiteleknél az, aki rosszul választ bankot. A kamatok között jelentős különbségek vannak pénzintézetenként, ráadásul a bankok időközönként még jobban lenyomják a kamatot különböző kamatkedvezményekkel. Az minden bankra igaz, hogy a magasabb jövedelemmel és a magasabb hitelösszeggel csökken a kamat, különböző bankok egyéb kedvezményeket is adnak.

Tízezreket kaszálhatsz 2019-ben ezekkel a kártyákkal: csak jó kell használnod

Ne hagyjuk a földön az ajándékpénzt! Ma már szinte minden hitelkártya valamilyen kedvezményt nyújt a felhasználónak: pontgyűjtés, forint visszatérítés a vásárlások után, kedvezményes vásárlás vagy akár ezek együtt is járhatnak a kártyával. Költéseink után a legtöbb bank jóváír 1-5 százalékot a vásárlások összegből, de utazásra felhasználható pontokat is gyűjthetünk, vagy kaphatunk kedvezményeket a kedvenc üzletünkben. Egyes plasztikokkal így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk, amiből kijön például az összes kártyával járó banki költség is.

A kis plasztik kártya hatalmas galibát okozhat, ha nem vagyunk elég óvatosak. Jelentős adósságot, rosszabb esetben a KHR negatív adóslistáját is eredményezheti, ha nem vagyunk elég körültekintőek és hibázunk a használatakor. A Pénzcentrum összeszedte, mire kell feltétlenül odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a legnagyobb hibákat és nem akarunk egy vagyont fizetni a ballépésért.

Hitelesek, figyelem! Milliókat spórolhatsz ezzel a trükkel, és semmibe sem kerül

Sokan nem is tudják, hogy a zsebükben levő párszázezer forint a sokszorosát éri a saját értékének abban az esetben, ha hitele van. Ha ugyanis előtörlesztünk, akkor az előtörlesztés összegét többszörösen meghaladó pénzt - már egy kisebb összegű hitelnél is milliós tételeket - spórolhatunk ekkor. Ennek oka az előtörlesztés működésében keresendő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18