Aggasztó statisztika: ennyivel halnak korábban a magyar férfiak, mint a nők

Aggasztó statisztika: ennyivel halnak korábban a magyar férfiak, mint a nők

2019. július 26. 14:30

Borzalmasan korán halnak a magyar férfiak a többi európaihoz képest. A nők sincsenek sokkal jobb helyzetben, ráadásul a két nem közötti különbség is riasztó képet fest. Ha a várható élettartamot összevetjük a várható egészséges évek számával, akkor kiderül, hogy egy átlagos magyar férfianak már a 60-as évei elején romlani kezd az életminősége.

Átlagosan 6,8 évvel élnek tovább a magyar nők, mint férfi honfitársaink - derült ki az Eurostat adatközléséből. A részletes táblázatból kiderült, hogy a magyar férfiak várható élettartama 2017-ben 72,5 év volt, míg a nőknél 79,3 év. Ezzel az unióban a nyolcadik legrosszabb helyen állunk, de a régióban kb. a középmezőnyben. Az EU-ban átlagosan 5,2 évvel élnek tovább a nők, mint a férfiak: az átlagos várható élettartam 80,9 év, a nőknek 83,5 év, a férfi lakosságé pedig 78,3 év.

A legnagyobb, majdnem 10 éves különbséget Lettországban (9,9 év) és Litvániában (9,8 év) mérték, utánuk Észtország jön, ahol a nők átlagosan 8,8 évvel tovább élnek, mint a férfiak. A régiónkban Lengyelországban a legnagyobb a különbség a férfiak ésa nők várható élettartama között, 7,9 év. A románoknál 7,4, Bulgáriában pedig átlagosan 7 évvel élnek tovább a nők a férfiaknál.

A szlovákok nagyjából velünk egy szinten vannak (6.9 év a különbség), ellenben Hoorvátországban csak 6,1 évvel, Csehországban pedig 5,9 évvel halnak meg korábban a férfiak, mint a nők. Ausztriában mégkisebb a különbség a nők javára, csak 4,6 év.

A legkisebb differencia a két nem között Hollandiában van, csak 3,2 év, a svédeknél pedig 3,3. Utánuk az Egyesült Királyság és Írország következik: itt 3,6 évvel élnek tovább a nők a férfiaknál.

Kevés ideig élnek a magyarok

Ugyanakkor ez a 76 éves átlagéletkor elég kevésnek számít Európában: a magyaroknál csak a litvánoknál (75,8 év), a románoknál (75,3 év), a letteknél (74,9 év) és Bulgáriában (74,8 év) alacsonyabb a várható élettartam. Az uniós átlag 80,9 év, amitől aztán meg végképp távol vagyunk.

A legnagyobb várható élettartam Svájcban és Lichtensteinben van, 83,7 év. Jól szerepeltek még a spanyolok és az olaszok is (83,4 és 83,1 év).

Ha valaki nagyon sokáig szeretne élni, spanyol nőnek kell születni, mivel az ő várható élettartamuk 86,1 év, ami a legjobb a vizsgált országokban. Ellenben, ha csak a nők várható élettartamát vizsgáljuk, akkor Magyarország visszább esett a sorban: ugyanis a magyar nőknél csak a román, illetve a bolgár nőknek kevesebb a várható élettartama (79,1, illetve 78,4 év).

A férfiak Lichtensteinben és Svájcban élhetnek a legtovább, 81,6 év a várható élettartam, de az olaszoknál, svédeknél sem olyan tragikus a helyzet a 80,8 éves átlaggal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ellenben Lettországban több mint 10 évvel élnek kevesebb ideig a férfiak, csupán 69,8 évre számíthatnak. Nem sokkal jobb a helyzet Litvániában (70,7 év), Bulgáriában (71,4 év) és a románoknál (71,7 év) sem. És a magyar férfiak sem nyugodhatnak meg, hiszen nekik várhatóan 72,5 év jut.

Közeleg a nyugdíjkatasztrófa

A Pénzcentrum korábban egy másik csárton azt mutatta be, hogy átlagosan hny évet töltenek nyugdíjban az egyes országok polgárai. Az OECD átlag férfiak körében 18,1 év, nők esetében pedig 22,5 év. A férfiak helyzetét tekintve Magyarország jelentős hátrányban van, mert ők hazánkban csak 15,6 évet töltenek átlagosan nyugdíjban. A nők már jobban megközelítik az OECD országok átlagát 21,9 évvel. A vizsgált országok közül Franciaország vezeti toronymagasan a statisztikákat, ahol a férfiak átlagosan 23,6 évet, a nők pedig 27,6 évet töltenek nyugdíjban.

Tehát A magyar nők 6,3 évvel több időt töltenek átlagosan nyugdíjban, mint a férfiak. Ennél nagyobb különbség csak Lengyelországban (6,9) és Portugáliában (6,5) mutatkozik a nemek között. A szlovákoknál 5,5 év, a szlovéneknél 5,1 év, míg az osztrákoknál csak 4,4 év a különbség a környező országok közül.

Nem is készülünk időben

Ráadásul a magyarok nem is készülnek fel eléggé a nyugdíjasévekre, nem gondolkodnak előre: legalábbis ezt lehet leszűrni az Aegon mutatójából. Az Aegon Center for Longevity and Retirement (ACLR) kutatását világszerte, 15 országban 14400 aktív korú dolgozó és 1600 nyugdíjas megkérdezésével végezték. Az eredmény szerint a 2019-es ARRI pontszám globálisan 6,0 - ami közepes szintet jelöl -, az országok között a legjobb helyen India végzett 7,8 ponttal, a sereghajtó Japán lett 4,9-cel, és Magyarország is a sor végére került 5,4-es értékkel. Az Egyesült Államok 6,6, Brazília 6,5, az Egyesült Királyság és Kína 6,2, míg Németország 6,1-es pontszámot kapott.

A kutatás szerint Magyarországon 36 százalék kalkulál egészségügyi kiadásokkal, amikor nyugdíjmegtakarítást választ. Holott a várható élettartam és a várható egészséges élettartam közötti különbség Magyarországon és Franciaországban a legnagyobb: 10 év. Vagyis hiába élnek a magyar férfiak átlagosan 72,5 évig, már a hatvanas éveik elején romlani kezd az egészségük.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10